Hipoglicemia organica
Hipoglicemia organica mai poarta denumirea de hipoglicemie de organ. Cand vorbim despre hipoglicemia organica, vorbim despre o afectiune a unui organ ce determina aparitia mai frecventa sau nu a hipoglicemiei.
De mentionat ca hipoglicemia pot avea atat cauza organica, cat si cauza functionala, insa despre cauza functionala a hipoglicemiilor vom discuta intr-un articol viitor.
CE INSEAMNA HIPOGLICEMIA?
Hipoglicemia reprezinta o stare a organismului definita prin scaderea glicemiei, la un nivel ce poate induce semne si simptome ce pot ajunge pana la pierderea starii de constienta (simptome simpato-adrenergice si/sau neuroglicopenice).
CUM SE CLASIFICA HIPOGLICEMIILE?
Hipoglicemiile se clasifica in functie de mai multe criterii. Va prezentam in cele ce urmeaza o clasificare schematica a acestora.
IN FUNCTIE DE CAUZA EXISTA:
- hipoglicemia organica: asociata cu boli somatice, aparute, de regula la distanta mare de masa, motiv pentru care mai sunt denumite si hipoglicemii a jeun (de post);
- hipoglicemia functionala: acea hipoglicemie, careia nu i se poate evidentia natura organica directa;
- hipoglicemia neonatala.
IN FUNCTIE DE MOMENTUL INSTALARII EXISTA:
- hipoglicemia precoce dupa masa, ce apare dupa 3 pana la 120 de minute de la ingestia alimentelor;
- hipoglicemia tardiva dupa masa, ce apare dupa 3 pana la 4 ore de la ingestia alimentelor.
IN FUNCTIE DE SEVERITATE:
- hipoglicemia usoara: cu valori sub 70 mg/dl;
- hipoglicemia moderata: cu valori sub 55 mg/dl;
- hipoglicemia severa: cu valori sub 40 mg/dl.
CUM APARE HIPOGLICEMIA ORGANICA?
Hipoglicemia organica poate avea mai multe cauze. Chiar daca majoritatea oamenilor asociaza variatiile glicemice cu o problema pancreatica, lucrurile nu stau chiar asa. Hipoglicemia organica apare atat in cazul unor afectiuni ce apar la nivelul pancreasului, dar si in cazul unor afectiuni ce apar la nivelul altor organe.
Va prezentam in cele ce urmeaza, cele mai raspandite cauze de hipoglicemie organica.
HIPOGLICEMIA ORGANICA PRODUSA DE TUMORI
TUMORI PANCREATICE
A. INSULINOM
Insulinomul reprezinta cea mai frecventa cauza de hipoglicemie organica spontana. Insulinomul este reprezentat de o tumora pancreatica secretanta de insulina. In majoritatea cazurilor (90%) insulinoamele sunt tumori benigne sau adenoame unice sau multiple cu dimensiuni variate ce pot fi cuprinse intre 1 si 50 mm.
Insulinomul este foarte greu de detectat, tocmai datorita dimensiunilor extrem de mici. De cele mai multe ori acesta se observa greu chiar si intraoperator. Insulinoamele pot fi amplasate atat la nivel masei pancreatice, cat si de-a lungul tractului intestinal, insa aceasta situatie apare destul de rar.
Insulinoamele pot fi si carcinoame, tumori maligne, insa din fericire numai in proportie de 10%.
Uneori insulinomul nu reprezinta decat o componenta a Sindromului Neoplaziei Endocrine Multiple (SNEM), sindrom ce se caracterizeaza prin coexistenta tumorilor hipofizare, paratiroidiene si pancreatice (insulinom, gastrinom).
Sindromul Neoplaziei Endocrine Multiple se caracterizeaza prin acromegalie (afectiune caracterizata prin cresterea exagerata a oaselor fetei, a mandibulei, a oaselor late in general, dar si ingrosarea buzelor, cresterea organelor – inima, ficat, rinichi, limba si alungirea exagerata a mainilor si picioarelor), hipoglicemie si sindromul Zollinger-Ellison (ulcer digestiv multiplu recidivant si sever).
Insulinomul apare la ambele sexe, insa femeile par a avea un risc de doua ori mai mare.
De retinut ca in cazul insulinomului hipoglicemia organica se instaleaza, in general, la mai mult de 5 ore dupa masa, insa poate aparea si dimineata la trezire.
In mod normal in momentul in care glicemia are tendita de a scadea brusc, anumite mecanisme interne controlate de hipotalamus reactioneaza rapid si opresc scaderea glicemiei. Aceste mecanisme nu doar opresc scaderea glicemie, dar reusesc sa si creasca glicemia cu ajutorul ficatului, dar si a rinichilor.
In cazul persoanelor ce prezinta insulinom, secretia de insulina nu reuseste sa fie inhibata de aceste mecanisme, pancreasul secretand in continuare insulina in ciuda unei glicemii in scadere.
Un diagnostic aproape cert de insulinom apare atunci cand se observa glicemii mici repetate de circa 40 mg/dl ce apar mai ales in post alimentar si in timpul activitatii fizice.
B. TUMORILE PANCREATICE NON-INSULINOSECRETANTE
In cazul acestora hipoglicemia organica apare la circa 2 pana la 4 ore postprandial (dupa-masa).
TUMORI EXTRAPANCREATICE
Hipoglicemia organica in cazul tumorilor extrapancreatice apare mai ales in cazul unor tumori maligne cu localizare diversa cum ar fi:
- tumori mezenchimale cu localizare retroperitoneala sau toracica (sarcoame gigante mezotelioame);
- neoplasme de tub digestiv;
- neoplasme hepatice;
- neoplasme pulmonare;
- neoplasme mamare;
- neoplasme ovariene;
- neoplasme renale;
- neoplasme suprarenale;
- limfoame.
Hipoglicemia organica are o explicatie in cazul acestor tumori. Se presupune ca hipoglicemia organica este produsa de consumul de glucoza de catre celulele tumorale sau de secretia de catre acestea a unor factori asemanatori cu insulina ce interactioneaza cu receptorii insulinei.
NESIDIOBLASTOZA SAU HIPERPLAZIA CELULELOR INSULARE
Nesidioblastoza reprezinta o afectiune intalnita destul de rar la adult ce consta in dezvoltarea exagerata a celulelor din epiteliul canaliculelor pancreatice. Ca urmare a acestei dezvoltari exagerate aceste celule sunt transformate in celule insulinosecretorii.
Odata cu transformarea acestora in celule insulinosecretorii, va creste si secretia de insulina.
Hipoglicemia organica in acest caz va aparea cu predilectie dimineata pe nemancate. Hipoglicemia organica aparuta in nesidioblastoza mai poarta denumirea de hipoglicemie pancreatogena hiperinsulinemica fara insulinom sau noninsulinoma pancreatogenous hyperinsulinemic hypoglycemia.
HIPOGLICEMIA ORGANICA PRODUSA DE AFECTIUNI ENDOCRINE
Dupa cum am mentionat anterior in cazul unui om normal, fara o afectiune cunoscuta, scaderea glicemiei este oprita si contracarata de mecanisme specializate in acest sens.
Printre aceste mecanisme se afla si asa numitii hormoni de contrareglare:
- hormonul de crestere sau STH (somatotropina) secretat de hipofiza;
- cortizolul secretat de corticosuprarenala sau partea externa a glandei suprarenale;
- glucagon secretat de celulele alfa pancreatice;
- catecolamine secretate de medulosuprarenala sau partea interna a glandei suprarenale.
O afectiune ce apare la nivelul glandelor secretoare de hormoni de contrareglare, afecteaza si echilibrul glicemic de la nivel sanguin.
Printre aceste afectiuni enumeram:
- insuficienta hipofizara;
- hipotiroidismul;
- insuficienta hipotalamica selectiva.
HIPOGLICEMIA ORGANICA PRODUSA PRIN INSUFICIENTE DE ORGAN
A. INSUFICIENTA HEPATICA
Ficatul reprezinta un organ intern extrem de important, el intervine in foarte multe procese metabolice si nu numai. Mult timp s-a considerat ca ficatul reprezinta organul principal al anatomiei umane, urmand a se descoperi ca ficatul reprezinta un adevarat creier metabolic.
Atunci cand glicemia scade sub 80 mg/dl, productia de insulina este inhibata, iar productia de glucoza cu ajutorul ficatului este declansata.
Ficatul produce glucoza prin doua mecanisme glicogenoliza si gluconeogeneza.
Hipoglicemia organica in cazul insuficientei hepatice apare din cauza reducerii severe a capacitatii ficatului de a produce glicogenoliza si gluconeogeneza.
De mentionat insa ca numai un ficat extrem de bolnav nu mai poate face fata acestor procese. Hipoglicemia organica de cauza hepatica apare numai in prezenta distructiei hepatice masive (din hepatita virala fulminanta, hepatita toxic metabolica) sau in cazul cresterii utilizarii periferice a glucozei (situatie ce apare de regula in caz de sepsis).
B. INSUFICIENTA RENALA
Rinichiul are un rol extrem de important in functionarea organismului, el este un adevarat purificator al sangelui. Cu ajutorul sau reusim sa filtram substantele nocive existente in sange, rinichiul reprezinta un detoxifiant natural al organismului. Insa rolul rinichiului depaseste cu mult pe cel al unui simplu detoxifiant, caci nu doar ficatul intervine in scaderea glicemiei prin producerea endogena de glucoza, ci si rinichiul.
Asadar in caz de insuficienta renala hipoglicemia organica apare prin reducerea gluconeogenezei renale, dar si in cazul unui aport alimentar redus, situatie ce apare destul de frecvent in cazul bolnavilor ce sufera de insuficienta renala.
Hipoglicemia ce apare in timpul sau imediat dupa hemodializa ori dializa peritoneala poate fi cauzata de cresterea secretiei de insulina, indusa de concentratia crescuta de glucoza in lichidele de dializa, asociata cu reducerea filtrarii renale a insulinei endogene.
C. INSUFICIENTA CARDIACA
Insuficienta cardiaca reprezinta o afectiune extrem de grava si invalidanta. In cazul acesteia din cauza diverselor afectiuni inima nu mai reuseste sa isi exercite in mod eficient rolul in organism, nu mai reuseste sa pompeze o cantitate suficienta de sange.
Din cauza afectarii inimii multiple organe sufera, printre acestea mentionam si ficatul care se confrunta cu o acumulare mare de sange, fenomen denumit medical staza. Ficatul afectat de insuficienta cardiaca nu mai reuseste sa contracareze hipoglicemia de orice cauza.
Deasemenea odata cu pomparea sangelui inima reuseste sa hraneasca toate tesuturile, livrand in mod constant sange oxigenat la nivelul acestora. In insuficienta cardiaca tesuturile sufera de lipsa de oxigen sau hipoxie. Foamea de oxigen si de substante nutritive, face ca utilizarea glucozei sa fie exagerata mai ales in periferie.
Casexia ce apare uneori la acesti pacienti poate fi inca una din cauzele hipoglicemiei organice.
HIPOGLICEMIA AUTOIMUNA
Autoimunitate nu este inca pe deplin inteleasa si tocmai de aceea nici nu exista vreun tratament eficient pentru ea. Persoanele ce sufera de boli autoimune stiu ca propriul lor organism lupta impotriva sa.
Prin mecanisme incomplet intelese si elucidate celulele responsabile de apararea organismului isi ataca propriile celule existente la nivelul diferitelor organe. Se produc astfel anticorpi tintiti pe organele afectate ce nu fac decat sa distruga mai lent sau mai repede organul in cauza.
Hipoglicemia organica in acest caz apare din cauza:
- anticorpilor antiinsulinici in cantitate mare: pancreasul incearca sa le contracareze actiunea prin secretie insulinica de compensare, eliberand o cantitate mare de insulina si ducand la hipoglicemia organica;
- anticorpi anti-receptor insulinic in cantitate mica: hipoglicemia organica in acest caz apare la un titru mic de autoanticorpi ce permite legarea insulinei de receptorii liberi si stimularea maxima a acestora.
HIPOGLICEMIA ORGANICA DIN SEPSIS
Sepsisul reprezinta rezultatul diagnosticarii unei infectii coroborat cu un sindrom de raspuns inflamator sistemic.
Hipoglicemia organica in caz de sepsis s-ar explica prin:
- cresterea utilizarii glucozei de catre macrofage;
- scaderea productiei hepatice de glucoza (in fazele tardive ale sepsisului);
- marirea secretiei de insulina, indusa de substantele inflamatorii denumite citokine inflamatorii (IL-1, IL-6, TNF-alfa).