Guta si diabetul zaharat
Guta este o forma de artrita (inflamarea articulatiilor) produsa de un nivel crescut de acid uric. Guta poate fi o afectiune dureroasa.
Guta afecteaza in special barbatii. Cercetarile arata ca persoanele ce sufera de aceasta afectiune sunt mai predispuse la diabet zaharat in comparatie cu persoanele care nu au guta.
GUTA SI DIABETUL
Mai multe cercetari au aratat o asociere intre guta si diabetul zaharat tip 2, inclusiv un studiu de la Harvard Medical School, publicat in 2014, care a aratat ca guta creste cu 70% riscul de diabet zaharat tip 2.
Un medicament comun pentru tratarea gutei, alopurinol, a aratat beneficii in reducerea ingrosarii muschiului inimii si este subiect de dezbatere pentru reducerea riscului de nefropatie diabetica (boala renala diabetica).
SIMPTOMELE GUTEI
Guta este caracterizata prin umflarea articulatiilor. Baza degetului mare de la picior este cea mai afectata de guta. La unele persoane pot fi afectate mai multe articulatii.
Simptomele pot aparea rapid, umflarea articulatiei observandu-se in cateva ore. O articulatie umflata poate fi extrem de dureroasa si sensibila la atingere. In timpul umflarii, pielea ce acopera articulatia se poate inrosii si poate deveni lucioasa.
Umflarea si simptomele se pot mentine mai multe zile, daca nu sunt tratate. Odata ce inflamatia a fost oprita, pielea de la nivelul articulatiei poate sa devina iritata.
CAUZELE SI FACTORII DE RISC
Guta apare daca nivelul crescut de acid uric din sange formeaza cristale ce se depun in articulatii. Daca aceste cristale apar in spatiul articular, in mod normal articulatia se va inflama.
Un nivel crescut de acid uric apare mai ales daca:
- aveti pe cineva in familie cu aceasta afectiune;
- sunteti obez;
- aveti o afectiune medicala ce duce la acumularea de acid uric in organism;
- aveti o dieta bogata in purine.
Printre afectiunile medicale ce duc la un nivel crescut de acid uric mentionam hipoparatiroidism, leucemie, nefrolitiaza si insuficienta renala.
Alimentele foarte bogate in proteine includ:
- ficatul;
- rinichii;
- sardinele;
- anchois;
- sosurile.
Alte alimente care au un continut relativ ridicat de purine includ carnea rosie, uleiul de peste, spanacul, asparagus, fasolea boabe, lintea si ovazul.
DIAGNOSTICUL GUTEI
Exista alte forme de artrita care se pot exterioriza prin simptome similare gutei, in consecinta sunt necesare teste pentru a confirma daca guta este cauza inflamatiei.
Cea mai buna metoda de diagnostic este testarea prezentei cristalelor de acid uric in articulatiile afectate. Un ac este introdus in articulatie, se colecteaza lichid sinovial, iar acesta este examinat sub microscop pentru a detecta prezenta sau absenta uratului de sodiu.
Analizele de sange, radiografiile si ecografiile pot fi deasemenea utilizate pentru diagnosticul gutei.
TRATAMENTUL GUTEI
Tratamentul gutei implica masuri de preventie ale atacurilor de guta si tratament atunci cand acestea apar.
O dieta saraca in purine este recomandata pentru a reduce posibilitatea de acumulare a acidului uric. Evitati consumul de alimente bogate in purine. Lactatele, ouale si majoritatea fructelor si a legumelor au un continut scazut de purine.
Evitati alcoolul si bauturile indulcite, pentru ca acestea pot creste riscul de a dezvolta guta. Incercati sa beti 1,5 litri de apa pe zi.
Medicamentele hipouricemiante pot fi prescrise in mod comun pentru a reduce in special nivelul de acid uric, mai ales daca atacurile de guta sunt frecvente sau daca aveti complicatii ale gutei precum distructie articulara si istoric de litiaza renala.
Cele mai comune exemple de medicamente hipouricemiante sunt alopurinol si febuxostat.
TRATAMENTUL ATACURILOR DE GUTA
Daca apare un atac de guta, tratamentul va incerca sa reduca inflamatia si durerea.
De cele mai multe ori incheietura trebuie pusa in repaus pentru a preveni inflamarea si iritarea accentuata.
Este bine ca incheietura sa fie racita cu ajutorul unui pachet de gheata. Nu va recomandam sa puneti gheata direct pe piele si nu utilizati un pachet cu gheata pentru mai mult de 20 de minute, pentru a nu leza pielea.
Medicamentele pentru tratamentul inflamatiei includ:
- antiinflamatoare nesteroidiene;
- colchicina;
- corticosteroizi.
Antiinflamatoarele nesteroidiene trateaza atat durerea, cat si inflamatia, dar nu sunt recomandate daca aveti risc crescut de a dezvolta o boala cardiovasculara sau un accident vascular cerebral.
Colchicina poate scadea glicemia, asadar trebuie sa aveti grija in cazul in care utilizati tratament hipoglicemiant precum sulfonilureicele sau glinidele.
Corticosteroizii pot fi utilizati pentru a trata atacurile severe de guta, dar pot duce la cresterea glicemiei in timpul tratamentului.