Glicemia postprandiala
Glicemia postprandiala este adesea foarte importanta si este posibil ca medicul diabetolog sa va ceara sa notati in carnetelul de glicemii si valoarea glicemiei dupa masa sau glicemia postprandiala.
Asadar medicul diabetolog v-a rugat sa notati in carnetelul de glicemii valorile glicemice, insa la final consultand carnetelul veti observa valori care difera: 70, 140, 210. Iar de aici apare confuzia. Faceti efort fizic, mancati sanatos si cu toate acestea nu puteti intelege de ce apar astfel de variatii. Va uitati pe carnetel si nu intelegeti nimic din numerele ce par a fi fara sens.
Pentru a utiliza cel mai bine informatiile legate de monitorizarea glicemica va trebui sa adaugati inca o informatie in carnetel. Va trebui sa notati sub fiecare numar ora la care ati efectuat citirea pentru a reusi sa intelegeti, deasemenea este bine sa va notati daca tocmai ati mancat sau ati luat o gustare.
Ar trebui sa mai notati daca sunteti bolnavi, daca ati facut efort fizic sau ati luat un medicament nou. Toate acestea par covarsitoare la inceput, dar daca jurnalul de glicemii este notat in mod corect, puteti intelege mai usor modul in care reactioneaza corpul dumneavoastra la anumite situatii ca efortul fizic spre exemplu. In timp jurnalul de glicemii va avea sens, insa va trebui sa va notati mereu.
DE CE GLICEMIA POSTPRANDIALA?
Glicemia postprandiala sau glicemia dupa-masa se ia la circa 1 ora si jumatate sau doua ore dupa ce ati inceput sa mancati. Glicemia postprandiala ne spune mai multe lucruri.
In primul rand ne spune modul in care masa v-a afectat nivelul glicemic. Daca masa a fost foarte bogata in carbohidrati, ca pizza sau cartofi prajiti, glicemia postprandiala va fi crescuta. Daca ati mancat rezonabil, o masa sanatoasa, iar glicemia a fost din nou mare, inseamna ca medicatia pe care o administrati trebuie ajustata.
Exista cateva medicamente care tintesc mai ales glicemia postprandiala. Printre aceste medicamente mentionam Byetta, Januvia, Onglyza si insulina rapida Humalog, NovoRapid. Daca glicemia a jeun sau glicemia de dimineata pe nemancate este in limitele normale, dar observati glicemia postprandiala crescuta, va trebui sa adaugati sau sa ajustati medicatia sfatuindu-va bineinteles cu medicul diabetolog.
Glicemia postprandiala crescuta este responsabila de cele mai multe ori de cresterea hemoglobinei glicate, mai ales atunci cand glicemia inainte de masa este buna. Daca urmariti cu atentie carnetelul de glicemii veti intelege usor-usor cauza cresterilor postprandiale si veti incepe sa o tratati. Efortul fizic are deasemenea un efect, iar efectul exercitiului fizic poate sa dureze pana la 24 de ore, rezultand in glicemii mai scazute decat de obicei.
O persoana ce nu sufera de diabet zaharat nu va observa niciodata efectele pe care le au anumite mancaruri asupra organismului lor, decat abia cand este prea tarziu. In consecinta persoanele fara diabet vor continua sa consume alimente fast-food si zahar pentru ca nu vad efectul direct pe care aceste mancaruri il au asupra organismului lor. Persoanele cu diabet pot vedea clar modul in care mancarea nesanatoasa le afecteaza corpul.