Ficatul gras (steatoza hepatica)
Ficatul gras sau steatoza hepatica reprezinta o afectiune pe cat de comuna in zilele noastre, pe atat de grava. Ficatul reprezinta o parte importanta si fascinanta a corpului nostru. Acest organ, care este in realitate o glanda, indeplineste multe functii prin care mentine corpul curat, eliberandu-l de toxine, dar si de alte substante daunatoare. Cantarind aproape 1,5 kg, ficatul se afla in partea de sus dreapta a abdomenului, la dreapta stomacului. Primeste zilnic aproape 1,5 litri de sange pe minut prin artera hepatica si purifica acest sange prin:
- productia de bila, o substanta ce ajuta la metabolizarea grasimilor;
- detoxifierea sangelui, prin eliminarea de substante ce ii pot dauna: alcool, droguri;
- pastrarea glucozei, sub forma de glicogen, pentru utilizare ulterioara;
- transformarea glicogenului in glucoza, atunci cand corpul are nevoie de mai mult zahar;
- producerea de proteine ce impiedica coagularea sangelui;
- descompunerea hemoglobinei, insulinei si a altor hormoni;
- depozitarea vitaminelor liposolubile si a mineralelor.
DIABETUL SI BOALA HEPATICA
Diabetul afecteaza aproape toate organele din corp, si din pacate, ficatul nu este imun la efectele acestei boli. Daca suferiti de diabet, aveti un risc crescut de a dezvolta afectiunea ce poarta numele de steatoza hepatica (ficatul gras) non-alcoolica, o afectiune prin care grasimile se acumuleaza in ficat. Este normal sa aveti grasime in ficat, insa daca greutatea acesteia depaseste 10% din greutatea totala a ficatului, inseamna ca suferiti de ficat gras sau steatoza hepatica. Aceasta acumulare de grasime duce la inflamarea celulelor hepatice, tocmai de aceea ficatul devine mai mare. Pe timp ce boala progreseaza, steatoza hepatica sau ficatul gras poate produce fibroza si eventual ciroza.
FACTORI DE RISC
Steatoza hepatica sau ficatul gras, ce nu apare din cauza consumului de alcool, poate afecta atat persoanele ce sufera de diabet, dar si persoanele ce nu sufera de diabet. Factorii de risc pentru aceasta afectiune includ:
- nivel crescut al colesterolului;
- nivel crescut al trigliceridelor;
- operatia de bypass gastric;
- sindromul metabolic;
- obezitatea;
- sindromul ovarelor polichistice;
- apneea in somn;
- sarcina;
- abuzul de anumite medicamente, inclusiv acetaminofen;
- hipotiroidism;
- hipopituitarism;
- diabet zaharat tip 2.
Steatoza hepatica sau ficatul gras poate aparea si la persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 1. Persoanele de origine sud-americana au un risc crescut in comparatie cu celelalte rase si grupe etnice.
SIMPTOME
De regula steatoza hepatica sau ficatul gras avanseaza fara simptome sau cu foarte putine simptome. Cu toate acestea s-ar putea sa va simtit obositi, s-ar putea sa simtiti un disconfort la nivel abdominal sau s-ar putea sa aveti ficatul marit. Deasemenea s-ar putea sa va scada pofta de mancare, asadar veti slabi. Daca steatoza hepatica este avansata, simptomele sunt mai furtunoase si pot include:
- pierderea poftei de mancare;
- greata;
- varsaturi;
- durere abdominala;
- gust amar/acru.
In cazul in care nu tratati steatoza hepatica, ea poate produce o afectare permanenta a ficatului, chiar si insuficienta hepatica. Riscul de cancer hepatic, creste deasemenea odata cu lipsa de tratament a ficatului gras.
DIAGNOSTICUL
Doctorul dumneavoastra poate suspecta aceasta afectiune in timpul unui examen clinic de rutina, acesta poate simti prin palpare, daca ficatul dumneavoastra este marit sau inflamat. Alte teste pentru diagnostic includ:
- testele hepatice de laborator: aceste teste pot masura nivelul enzimelor hepatice, daca acestea sunt crescute, inseamna ca ficatul dumneavoastra este fie inflamat, fie afectat;
- ultrasunetele: grasimea hepatica se vede ca o zona alba pe ultrasunete. Un examen CT sau RMN poate fi deasemenea efectuat;
- biopsie hepatica: o mica parte din ficat este obtinuta utilizand un ac lung introdus prin piele. Tesutul obtinut este apoi examinat intr-un laborator pentru a cauta semne de inflamatie sau de fibroza. Biopsia reprezinta un mod mult mai precis de diagnostic pentru boala hepatica.
CAUZE
Unele tipuri de steatoze hepatice sunt produse de consumul exagerat de alcool. Insa steatoza hepatica non-alcoolica este produsa in principal din cauza excesului in greutate. Exista o legatura bine definita intre diabetul zaharat tip 2 si steatoza hepatica, iar aceasta legatura nu este surprinzatoare, pentru ca supraponderea si obezitatea sunt deasemenea legate de diabetul zaharat tip 2.
TRATAMENT
Iata o veste buna: atunci cand steatoza hepatica este diagnosticata la inceput, ea este reversibila, spre deosebire de alte complicatii ale diabetului. Cu toate acestea, nu exista medicamente pe care le puteti lua sau operatii pe care le puteti face pentru a trata aceasta afectiune. Tratamentul consta in schimbarea modului de viata dupa cum urmeaza:
- scaderea in greutate: aceasta nu este usoara, dar si daca pierdeti 5% din greutate, va veti ajuta ficatul si deasemenea veti scadea riscul de boala cardiovasculara, accident vascular cerebral si unele tipuri de cancer. Deasemenea scaderea in greutate va ajuta si in management-ul diabetului.
- exercitiu fizic regulat: efortul fizic va ajuta in mai multe feluri. Incepeti usori si cresteti efortul gradual. Incercati sa fiti activi cel putin 30 de minute pe zi, in majoritatea zilelor.
- reduceti numarul de carbohidrati: nu trebuie sa eliminati complet carbohidratii din alimentatie, insa mancand mai putini hidrati de carbon (mai ales hidratii de carbon rafinati ca painea alba si dulciurile) veti reduce grasimea ce s-a acumulat in ficat foarte repede.
- alegeti carbohidrati sanatosi: atunci cand mancati carbohidrati, alegeti-i pe cei sanatosi: fructele proaspete, legumele, semintele.
- scadeti numarul de grasimi: lipidele mari (colesterolul si trigliceridele) cresc riscul de boala hepatica, ca si riscul de boala cardiaca. Alimentatia sanatoasa si efortul fizic va pot ajuta sa scadeti grasimile, insa este posibil sa aveti nevoie si de medicatie.
- aveti grija de ficatul dumneavoastra: doctorul dumneavoastra va sfatuieste sa nu consumati alcool sau sa il consumati cu moderatie. Aveti grija la medicamentele pe care le folositi. Aflati de la medicul dumneavoastra ce medicamente sunt bune si ce medicamente nu sunt bune.
Exista cateva studii conform carora vitamina E ar avea o influenta benefica in tratamentul steatozei hepatice. Cu toate acestea, discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a lua vitamina E sau orice alt supliment, pentru ca unele dintre ele va pot afecta ficatul.