Factorii de risc pentru boala cardiaca la diabetici

Boala cardiaca in diabet

Diabeticii au un risc mai crescut decat populatia generala pentru a dezvolta boala cardiaca si infarct (boala cardiovasculara). De fapt, aproximativ doua treimi din oamenii cu diabet mor din cauza bolii cardiace, tocmai de aceea este important sa cunoasteti riscurile si optiunile de tratament.

DE CE DIABETICII UN RISC MAI CRESCUT?

Daca suferiti de diabet, nu inseamna ca veti dezvolta o boala cardiaca peste noapte. In realitate pentru a dezvolta o boala cardiaca este nevoie de ani de zile. Atunci cand mentineti o glicemie crescuta (hiperglicemie) pentru o perioada lunga de timp, vasele de sange vor fi in cele din urma distruse in intregul corp, mai ales la nivelul inimii si al creierului – tocmai de aceea trebuie sa mentineti glicemia sub control.

Din pacate, boala cardiaca loveste diabeticii de aproximativ doua ori mai rapid decat orice alta persoana cu alta afectiune sau fara nicio afectiune. Deasemenea tendinta bolii cardiovasculare este de a afecta persoanele tinere.

FACTORII DE RISC PENTRU BOALA CARDIACA SI DIABET

Diabeticii adesea sufera de alte afectiuni ce sporesc riscurile de boala cardiaca. Tocmai de aceea trebuie sa va luati masuri de precautie chiar daca tratamentul antidiabetic reuseste sa va mentina glicemia la un nivel acceptabil.Boala cardiaca in diabet

Afectiuni ce va pot creste riscul de boala cardiaca includ:

  • Tensiune arteriala crescuta (hipertensiune): – un studiu arata ca cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat rezistenta la insulina este mai mare. In realitate, daca aveti diabet si hipertensiune va dublati riscul de boala cardiaca.
  • Colesterol crescut si trigliceride crescute: – un nivel crescut de colesterol (LDL colesterol crescut sau colesterolul rau, HDL colesterol scazut sau colesterolul bun si trigliceride crescute) este adesea un semnal de alarma pentru aparitia bolii cardiace la diabetic.
  • Obezitatea: – un factor de risc cardiovascular major si una din cauzele de rezistenta la insulina, obezitatea poate contribui nu doar la hipertensiunea arteriala, dar si la alte probleme de sanatate, inclusiv cancerul.
  • Lipsa de activitate fizica: – daca aveti o viata activa veti reusi sa scadeti in greutate si sa va mentineti o inima tanara. In plus, exercitiul fizic poate intarzia aparitia diabetului zaharat tip 2 si poate reduce tensiunea arteriala si riscul de infarct.
  • Hiperglicemia: – diabetul va poate creste zaharul din sange la un nivel extrem de periculos. Luati-va medicatia prescrisa, mancati sanatos, faceti efort fizic si urmati instructiunile medicului asupra modului in care va puteti mentine glicemia la un nivel normal.
  • Fumatul: – cu sau fara diabet, fumatul va creste riscul de boala cardiaca si de infarct. Daca fumati, renuntati sa o mai faceti. Daca nu puteti, cautati ajutorul, in mod sigur il veti gasi.

MENTINETI CONTROLUL

Este esential sa va mentineti diabetul sub control, in acest fel veti putea preveni o boala cardiaca. Vorbiti cu medicul diabetolog despre tratament si concepeti impreuna un plan pe care il puteti urma si care va mentineti sanatosi.

Sursa: Diabetic Connect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *