Etapele alcatuirii unei diete in diabetul zaharat tip 2

Etapele alcatuirii unei diete in diabetul zaharat tip 2

ETAPELE ALCATUIRII UNEI DIETE IN DIABETUL ZAHARAT TIP 2

a. Stabilirea caracteristicilor generale ale unei diete

  • se va efectua un bilant al starii de sanatate:
    • se va evalua diabetul zaharat, controlul glicemic, complicatiile;
    • se vor inregistra comorbiditatile: hipertensiunea arteriala, dislipidemii, insulino-rezistenta, hiperuricemii etc;
    • activitatea fizica;
    • intolerante alimentare.

b. Calculul aportului caloric

  • trebuie sa fie corespunzator nevoilor energetice (varsta, sex, indici antropometrici, activitate fizica);
  • se porneste de la calculul greutatii ideale, care se inmulteste cu un numar de kcal/kg, in functie de efortul depus:
    • repaus la pat 20 kcal/kg greutate ideala;
    • sedentar 25 kcal/kg greutate ideala;
    • efort fizic mediu 30-35 kcal/kg greutate ideala;
    • efort fizic mare 40-45 kcal/kg greutate ideala.
  • pentru persoanele supraponderale sau obeze se va alcatui un regim hipocaloric;
  • necesarul caloric va fi deasemenea adaptat in functie de:
    • stari fiziologice:
      • sarcina;
      • alaptare.
    • boli consumptive asociate:
      • hipertiroidism.

c. Distributia caloriilor pe cele trei principii energetice

Glucidele:

  • 50-60% din energia zilnica, minim 30 g fibre/zi;
  • de preferat alimente cu indice glicemic mic pentru ca aplatizeaza glicemia postprandiala.

Grasimile:

  • 25-30% din necesarul caloric:
    • <10%, chiar <7% grasimi saturate;
    • </=10% grasimi polinesaturate;
    • cca 10%, chiar 15% grasimi mononesaturate.
  • colesterol <250 mg/zi;
  • grasimile trans restrictionate, maxim 1 g/1000 kcal;
  • omega 3/omega 6=1/4;
  • uleiul de peste este o buna sursa de acizi grasi omega 3, insa se vor cauta si surse vegetale (nuci, seminte de floarea-soarelui/dovleac).

d. Alegerea alimentelor in cadrul unei diete

  • alimentatie variata, se evita monotonia;
  • alimentele vor fi cantarite sau portiile vor fi dimensionate prin alte metode.

In rezumat:

  • legumele verzi pot fi consumate fara cantar continand 3-5% glucide;
  • legumele radacinoase contin 10-15% glucide, vor fi cantarite;
  • cartoful si usturoiul uscat au 20-25% glucide, vor fi permise in anumite cantitati;
  • fructele au in majoritate un continut de 10-15% glucide, toate sunt indicate in cantitati cantarite pentru diabetici;
  • painea de orice fel si leguminoasele uscate (fasole, soia, linte) contin circa 50% glucide, vor fi indicate in cantitate fixa pe lista de regim;
  • faina, grisul nefiert, pastele crude, orezul nefiert au 70-75 g glucide/100 grame;
  • zaharul contine numai glucide, restul dulciurilor intre 60-100% glucide;
  • laptele si iaurtul cu in jur de 4% glucide;
  • carnea slaba indiferent de specia animalului nu contine glucide.

e. Distributia principiilor energetice pe mese (in special a glucidelor) in cadrul unei diete

  • se va tine seama de programul zilnic individual si de tratamentul diabetului zaharat;
  • la pacientii cu insulino-terapie intensiva, numarul de unitati de insulina se va adapta la cantitatea de hidrati de carbon din dieta;
  • in diabetul zaharat insulino-necesitant distributia glucidelor pe mese va fi astfel:
    • mic dejun: 20-25%;
    • gustare: 10-15%;
    • pranz: 30%;
    • gustare: 10-15%;
    • cina: 25-35%.
  • gustarile pot fi evitate in cazul utilizarii analogilor de insulina cu actiune rapida.

f. Pregatirea corecta a alimentelor

  • se vor folosi reguli de prelucrare mecanica sau termica care sa faciliteze procesul de digestie si mentinerea integrala a principiilor nutritive din alimente, fara producerea de compusi iritanti pe mucoasa digestiva;
  • fibre alimentare: 20-35 g/24 ore;
  • sodiu: <5-6 g/24 ore;
  • alcool: 7 kcal/g alcool.

Efortul fizic:

  • previne sau intarzie aparitia stadiilor avansate la subiectii cu prediabet;
  • aerob:
    • implica utilizarea multor grupe musculare: mers rapid, alergat, inot, ciclism;
    • se observa crestere frecventei respiratorii si a fluxului sanguin.
  • anaerob:
    • perioade de activitate musculara scurte, dar intense: sprint, inot viguros, ridicat greutati;
    • cresc tensiunea arteriala, cresc aliura ventriculara prin stimularea sistemului nervos simpatic cu hipersecretie de catecolamine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *