Etapele alcatuirii unei diete in diabetul zaharat tip 2

ETAPELE ALCATUIRII UNEI DIETE IN DIABETUL ZAHARAT TIP 2
a. Stabilirea caracteristicilor generale ale unei diete
- se va efectua un bilant al starii de sanatate:
- se va evalua diabetul zaharat, controlul glicemic, complicatiile;
- se vor inregistra comorbiditatile: hipertensiunea arteriala, dislipidemii, insulino-rezistenta, hiperuricemii etc;
- activitatea fizica;
- intolerante alimentare.
b. Calculul aportului caloric
- trebuie sa fie corespunzator nevoilor energetice (varsta, sex, indici antropometrici, activitate fizica);
- se porneste de la calculul greutatii ideale, care se inmulteste cu un numar de kcal/kg, in functie de efortul depus:
- repaus la pat 20 kcal/kg greutate ideala;
- sedentar 25 kcal/kg greutate ideala;
- efort fizic mediu 30-35 kcal/kg greutate ideala;
- efort fizic mare 40-45 kcal/kg greutate ideala.
- pentru persoanele supraponderale sau obeze se va alcatui un regim hipocaloric;
- necesarul caloric va fi deasemenea adaptat in functie de:
- stari fiziologice:
- sarcina;
- alaptare.
- boli consumptive asociate:
- hipertiroidism.
- stari fiziologice:
c. Distributia caloriilor pe cele trei principii energetice
Glucidele:
- 50-60% din energia zilnica, minim 30 g fibre/zi;
- de preferat alimente cu indice glicemic mic pentru ca aplatizeaza glicemia postprandiala.
Grasimile:
- 25-30% din necesarul caloric:
- <10%, chiar <7% grasimi saturate;
- </=10% grasimi polinesaturate;
- cca 10%, chiar 15% grasimi mononesaturate.
- colesterol <250 mg/zi;
- grasimile trans restrictionate, maxim 1 g/1000 kcal;
- omega 3/omega 6=1/4;
- uleiul de peste este o buna sursa de acizi grasi omega 3, insa se vor cauta si surse vegetale (nuci, seminte de floarea-soarelui/dovleac).
d. Alegerea alimentelor in cadrul unei diete
- alimentatie variata, se evita monotonia;
- alimentele vor fi cantarite sau portiile vor fi dimensionate prin alte metode.
In rezumat:
- legumele verzi pot fi consumate fara cantar continand 3-5% glucide;
- legumele radacinoase contin 10-15% glucide, vor fi cantarite;
- cartoful si usturoiul uscat au 20-25% glucide, vor fi permise in anumite cantitati;
- fructele au in majoritate un continut de 10-15% glucide, toate sunt indicate in cantitati cantarite pentru diabetici;
- painea de orice fel si leguminoasele uscate (fasole, soia, linte) contin circa 50% glucide, vor fi indicate in cantitate fixa pe lista de regim;
- faina, grisul nefiert, pastele crude, orezul nefiert au 70-75 g glucide/100 grame;
- zaharul contine numai glucide, restul dulciurilor intre 60-100% glucide;
- laptele si iaurtul cu in jur de 4% glucide;
- carnea slaba indiferent de specia animalului nu contine glucide.
e. Distributia principiilor energetice pe mese (in special a glucidelor) in cadrul unei diete
- se va tine seama de programul zilnic individual si de tratamentul diabetului zaharat;
- la pacientii cu insulino-terapie intensiva, numarul de unitati de insulina se va adapta la cantitatea de hidrati de carbon din dieta;
- in diabetul zaharat insulino-necesitant distributia glucidelor pe mese va fi astfel:
- mic dejun: 20-25%;
- gustare: 10-15%;
- pranz: 30%;
- gustare: 10-15%;
- cina: 25-35%.
- gustarile pot fi evitate in cazul utilizarii analogilor de insulina cu actiune rapida.
f. Pregatirea corecta a alimentelor
- se vor folosi reguli de prelucrare mecanica sau termica care sa faciliteze procesul de digestie si mentinerea integrala a principiilor nutritive din alimente, fara producerea de compusi iritanti pe mucoasa digestiva;
- fibre alimentare: 20-35 g/24 ore;
- sodiu: <5-6 g/24 ore;
- alcool: 7 kcal/g alcool.
Efortul fizic:
- previne sau intarzie aparitia stadiilor avansate la subiectii cu prediabet;
- aerob:
- implica utilizarea multor grupe musculare: mers rapid, alergat, inot, ciclism;
- se observa crestere frecventei respiratorii si a fluxului sanguin.
- anaerob:
- perioade de activitate musculara scurte, dar intense: sprint, inot viguros, ridicat greutati;
- cresc tensiunea arteriala, cresc aliura ventriculara prin stimularea sistemului nervos simpatic cu hipersecretie de catecolamine.