Este metforminul sigur pentru creier?
Metforminul este un medicament antidiabetic oral utilizat pentru scaderea insulino-rezistentei la pacientii cu diabet zaharat.
De curand, unele studii au aratat dovezi conform carora metforminul poate creste riscul de aparitie al tulburarilor de memorie si de gandire. Insa alte studii sugereaza ca metforminul poate ajuta la preventia si chiar la reversibilitatea acestor dificultati. Cine are dreptate?
Un nou studiu larg va poate schimba modul in care vedeti acest medicament antidiabetic oral.
METFORMINUL – IN SPATELE CONTROVERSEI
Milioane de persoane ce sufera de diabet zaharat tip 2 urmeaza tratament cu metformin in fiecare zi, ceea ce nu e de mirare. Metforminul reprezinta un mod ieftin si sigur de scadere a glicemiei atunci cand dieta si exercitiul fizic nu sunt suficiente. Metforminul este deasemenea frecvent prescris in tratamentul persoanelor cu prediabet in incercarea de a reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un mare risc de dementa si alte probleme cognitive. Din cauza ca multe dintre aceste persoane urmeaza tratament cu metformin, cercetatorii s-au intrebat de ceva vreme daca nu cumva aceste probleme apar tocmai din cauza medicamentului. Insa un studiu dupa altul au aratat rezultate contradictorii.
CAUTAREA UNOR RASPUNSURI CORECTE
Unele studii aveau lipsuri: erau prea mici, prea succinte sau nu foarte bine construite pentru a demonstra ceea ce si-au propus. Pentru a incheia aceasta controversa, cercetatorii de la Columbia University Medical Center au analizat riguros datele provenite de la 2000 de adulti ce au fost urmariti timp de opt ani.
Concluzia lor: metforminul nu are niciun efect, bun sau rau, asupra perceptiei.
Cu toate ca studiul a fost realizat pe pacienti cu prediabet, cercetatorii considera ca ceea ce s-a gasit ar trebui sa ii linisteasca si pe pacientii cu diabet zaharat tip 2 care sunt ingrijorati in legatura cu siguranta tratamentului cu metformin. Insa studiul ii poate dezamagi pe cei care sperau ca medicamentul ii poate proteja de un declin mental.
Aceasta lucrare noua legata de acest subiect nu va fi in mod sigur ultima. Cercetatorii sunt de obicei primii care spun ca studii aditionale sunt necesare pentru a confirma noile descoperiri.
In cazul in care observati semne posibile ale unor probleme de memorie sau gandire, discutati cu medicul diabetolog. Acesta va poate ajuta sa intelegeti daca ceea ce simtiti este normal sau daca aveti nevoie de investigatii amanuntite.
Sursa: Diabetic Connect