Encefalopatia diabetica

Encefalopatia diabetica

Encefalopatia diabetica este o complicatie putin cunoscuta a diabetului zaharat, insa extrem de serioasa ce apare atat in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1, cat si in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2.

Encefalopatia diabetica reprezinta o distructie a creierului aparuta din cauza diabetului zaharat. O complicatie relativ necunoscuta, encefalopatia diabetica devine din ce in ce mai recunoscuta pentru ca din ce in ce mai multi oameni sunt diagnosticati cu diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2. Encefalopatia diabetica prezinta atat simptome resimtite la nivel psihic, cat si la nivel fizic. Ea poate induce o alterarea a starii mentale, un declin cognitiv, schimbari ale personalitatii, pierderi de memorie sau chiar dementa. Aceasta complicatie poate deasemenea provoca tremor, lipsa coordonarii si chiar spasme.

Encefalopatia diabetica se datoreaza in principal hipoglicemiei acute (nivelul zaharului din sange este prea mic), dar si hiperglicemiei severe (nivelul zaharului din sange este prea mare). Boala se manifesta diferit la cele doua tipuri majore de diabet zaharat.

DIABETUL ZAHARAT TIP 2

Encefalopatia diabetica la pacientii cu diabet zaharat tip 2 creste riscul de dezvoltare pentru Alzheimer sau alte forme de dementa. Conform unui studiu din 2011, pacientii cu diabet zaharat tip 2 aveau un risc de doua ori mai mare de a dezvolta boala Alzheimer si de 1,75 ori mai mare de a dezvolta alte forme de dementa fata de participantii sanatosi.

Acest risc crescut poate fi datorat multor factori generati de diabetul zaharat tip 2. Poate fi provocat de rezistenta la insulina, conditie care ingreuneaza procesul de fragmentare a amiloidului de la nivelul creierului, o proteina ce formeaza placile la nivelul cerebral. Placile de la nivelul creierului sunt reprezentate de o acumulare anormala de amiloid care blocheaza trecerea informatiei de la o celula la alta prin intermediul sinapselor – o afectare ce contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer.

Encefalopatia diabeticaEncefalopatia diabetica pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2 poate fi deasemenea generata de hiperglicemie sau de alte conditii care insotesc in mod normal diabetul zaharat tip 2 printre care mentionam: hipertensiunea arteriala, obezitatea si colesterolul crescut.

Stresul oxidativ reprezinta o alta cauza de complicatii. Acesta apare conform Asociatiei pentru Alzheimer „cand productia de radicali liberi depaseste capacitatea antioxidanta a unei celule”. Stresul oxidativ este o componenta majora ce duce la aparitia bolii Alzheimer.

In cele din urma, encefalopatia diabetica poate fi provocata de inflamatia microvasculara ce afecteaza vasele de la nivelul creierului. Aceasta face ca vasele cerebrale sa devina mai putin elastice, reducand in acest fel fluxul sanguin. Aceasta irigare sanguina precara, impreuna cu nivelul crescut de insulina de la nivelul creierului pot face ca proteinele sa nu fie procesate corect la acest nivel.

DIABETUL ZAHARAT TIP 1

Avand in vedere ca diabetul zaharat tip 1 apare in principal la tineri, encefalopatia diabetica produce mai greu dementa. Cu toate acestea, diabeticii tipul 1 cu encefalopatie diabetica au un risc mai mare de a dezvolta disabilitati de invatare si dificultati de memorie. Avand in vedere ca creierul creste rapid, boala poate impiedica dezvoltarea intelectuala, ducand la probleme scolare si probleme legate de performanta in munca.

Encefalopatia diabeticaEncefalopatia diabetica in diabetul zaharat tip 1 se poate datora si deficitului de insulina, care afecteaza neurotransmitatorii si alte parti ale creierului. Pacientii pot resimiti aceasta problema chiar si dupa ce au fost spitalizati pentru hiperglicemie cu diagnosticul de cetoacidoza diabetica, o complicatie serioasa aparuta in urma acumularii de acizi in sange. Desi rara, poate impiedica vorbirea si alte functii mentale superioare. Cu toate acestea, encefalopatia diabetica poate deveni reversibila la luni dupa ce diabeticul zaharat tip 1 a fost spitalizat pentru cetoacidoza.

TRATAMENT

Pentru tratament, mentinerea unei glicemii intre limite este extrem de importanta, pentru ca echilibrul glicemic ajuta la incetinirea sau stoparea distructiilor viitoare. Profesionistii in domeniul medical inca descopera modalitati de a trata complicatiile, insa fiecare pacient trebuie tratat diferit, in functie de cauza simptomelor. Pentru diabeticii ce prezinta simptome de encefalopatie, prescrierea de medicamente pentru Alzheimer sau pentru dementa este disponibila.

Daca observati ca prezentati confuzie, pierderea memoriei, tremor, schimbari de personalitate sau alte simptome ce va indica declinul cognitiv va recomandam sa va adresati cat mai urgent medicului diabetolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *