E sigura dieta keto in diabet?

E sigura dieta keto in diabet?

Astazi voi aborda un subiect controversat si anume posibilitatea de a urma dieta keto in cazul in care suferiti de diabet zaharat.

Dietele speciale pentru diabetul zaharat tip 2 se concentreaza adesea pe scaderea in greutate, in consecinta pare ceva gresit cand cineva va propune o dieta bogata in grasimi.

CE E DIETA KETO?

Dieta ketogenica sau dieta keto, bogata in grasimi si cu un continut scazut de glucide, va poate schimba modul in care organismul depoziteaza si utilizeaza energia. Cu ajutorul dietei keto, organismul converteste grasimea in locul zaharul in energie.

Dieta a fost realizata in anii 1920 ca tratament pentru epilepsie, insa efectele acestui fel de a manca sunt de asemenea studiate pentru diabetul zaharat tip 2.

Dieta ketogenica poate imbunatati glicemia, reducand in acelasi timp si nevoia de insulina. Cu toate acestea, dieta ketogenica vine cu unele riscuri. Urmati sfatul medicului dumneavoastra inainte de a incepe o astfel de dieta.

Multe persoane ce sufera de diabet zaharat tip 2 au un exces de greutate, in concluzie o dieta bazata pe grasimi poate parea nepotrivita.

CE URMARESTE DIETA KETO?

Tinta dietei ketogenice este sa invete organismul sa utilizeze grasimea pentru energie in loc de carbohidrati sau glucoza.

Dieta keto nu inseamna ca trebuie sa consumati numai grasimi saturate. Grasimile bune pentru inima reprezinta cheia unei sanatati de fier.

Unele alimente ketogenice consumate frecvent in dieta ketogenica sunt:

  • ouale;
  • pestele precum somonul;
  • branza cottage;
  • avocado;
  • maslinele si uleiul de masline;
  • nucile si untul din nuci;
  • semintele.

Dieta ketogenica poate ajuta la scaderea glicemiei. De cele mai multe ori persoanelor cu diabet zaharat tip 2 le este recomandata numararea carbohidratilor, tocmai pentru ca acestia se transforma in glucoza, iar o cantitate mare de carbohidrati poate duce la cresteri glicemice greu de controlat.

Daca aveti glicemia mare, consumul de carbohidrati poate fi periculos.

DIETA ATKINS

Dieta Atkins este una din cele mai cunoscute diete sarace in carbohidrati, bogate in proteine ce este adesea asociata cu dieta ketogenica.

Cu toate acestea cele doua diete au cateva diferente majore.

Doctor Robert Atkins a realizat dieta Atkins in ani 1970. Aceasta dieta este adesea prezentata ca o modalitate de a scadea in greutate, dar si pentru beneficii pentru anumite afectiuni precum diabetul zaharat tip 2.

Faptul ca prin aceasta dieta reducerea carbohidratilor pare eficienta, nu este insa foarte clar daca aceasta dieta poate ajuta persoanele cu diabet. Scaderea in greutate de orice fel este benefica pentru diabet fie ca vine cu ajutorul dietei Atkins, fie cu vine orice alt tip de dieta.

Spre deosebire de dieta keto, dieta Atkins nu promoveaza cresterea consumului de grasimi, insa pericolele potentiale sunt asemanatoare. Pe langa consumul de grasimi saturate crescut, exista posibilitatea de scaderea prea mare a glicemiei, mai ales daca nu ajustati medicatia corespunzator.

Scaderea consumului de carbohidrati recomandata in dieta Atkins poate ajuta la scaderea in greutate si in consecinta la controlul simptomele diabetului. Cu toate acestea, nu exista suficiente studii care sa recomande dieta Atkins pentru controlul diabetului.

CARE SUNT PERICOLELE?

Schimbarea sursei primare de energie a organismului de la carbohidrati la grasimi duce la cresterea nivelului de cetone din sange. Aceasta stare de cetoza datorata dietei este diferita de cetoacidoza, o stare de maxima urgenta.

Atunci cand aveti prea multe cetone, este posibil sa apara cetoacidoza diabetica. Cetoacidoza diabetica apare mai ales in diabetul zaharat tip 1, cand glicemia creste mai mult si nu exista insulina. Cu toate ca apare rar, cetoacidoza diabetica este posibila si in diabetul zaharat tip 2, daca cetonele sunt prea crescute.

Daca va imbolnaviti pe timpul acestei diete puteti din nou dezvolta cetoacidoza diabetica. Daca urmati dieta ketogenica, asigurati-va ca va testati glicemia pe timpul zilei si ca va mentineti glicemia in tinte.

Luati in considerare si testarea cetonelor pentru a fi siguri ca nu aveti riscul de a dezvolta cetoacidoza.

Se recomanda testarea cetonelor daca glicemia este mai mare de 240 mg/dl. Puteti testa cetonele acasa cu ajutorul unor bandelete de urina.

Cetoacidoza diabetica reprezinta o urgenta medicala. Daca experimentati simptome de cetoacidoza, mergeti la medic imediat. Semnele de alarma pentru cetoacidoza diabetica includ:

  • glicemia crescuta in mod constant;
  • gura uscata;
  • urinari frecvente;
  • greata;
  • respiratie cu miros de fructe;
  • dificultati in respiratie.

CONCLUZIA

Pe scurt dieta ketogenica nu este pentru toata lumea.

Spre deosebire de o dieta tipica saraca in calorii, dieta bogata in grasimi necesita monitorizare continua. Trebuie sa va dozati atat glicemia, cat si nivelul de cetone pentru a va asigura ca dieta nu va face rau.

Odata ce organismul se adapteaza la aceasta dieta, trebuie sa va testati in continuare pentru ca pericolul nu a disparut. In plus trebuie sa discutati cu medicul care va urmareste pentru a ajusta medicatia antidiabetica.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Postul intermitent si diabetul zaharat.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de Facebook: Diabetolog.

Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Pentru astazi va propunem sa incercati reteta de: Covrigi pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *