Diferitele tipuri de insulina si actiunea lor

Diferitele tipuri de insulina si actiunea lor

Nu toata insulina este la fel. Este posibil sa fi auzit deja de insulina cu actiune de lunga durata si cu actiune de scurta durata, insa exista mai multe variatii. Fiecare tip de insulina are un rol specific atunci cand vine vorba de reglarea glicemiei.

Diferitele tipuri de sau combinatii de insulina se potrivesc tipurilor diferite de oameni. Multi oameni care utilizeaza acest tratament au nevoie de doua sau de mai multe tipuri de insulina pentru a atinge tintele glicemice.

Medicul diabetolog alege tratamentul care vi se potriveste. Insa daca invatati modul in care actioneaza diferitele tipuri de insulina, veti reusi sa va monitorizati mai bine raspunsul la actiunea insulinei. Abia apoi puteti lucra impreuna cu doctorul dumneavoastra pentru a va ajusta planul de tratament, pentru a ajunge sau a va mentine cel mai bun control al diabetului.

CE ESTE INSULINA?

Aceasta este un hormon produs de pancreas si utilizat in fiecare zi de catre corpul uman. De fiecare data cand mancati, alimentele se descompun in zahar care intra in circulatia sanguina. Este nevoie de insulina pentru a introduce zaharul din sange in celulele din intregul corp. Odata ajuns in celula prin intermediul insulinei zaharul poate fi utilizat ca energie.

Ganditi-va la insulina ca la o cheie care deschide usa celulei pentru a lasa zaharul sa intre.

Fara insulina, tot zaharul din alimentatie nu are unde sa se duca, asa ca sta in sange pana cand poate fi excretat, producand hiperglicemia atat de blamata in cazul persoanele cu diabet.

Diferitele tipuri de insulina si actiunea lorIn mod traditional, insulina era utilizata doar in tratamentul persoanelor ce sufereau de diabet zaharat tip 1, al caror organism nu mai producea suficienta insulina. Insa insulina s-a dovedit a fi o terapie excelenta pentru un numar din ce in ce mai mare de pacienti cu diabet zaharat tip 2, al caror organism produce ceva insulina, dar care se lupta sa o foloseasca in mod eficient. Insulina este deasemenea uneori utilizata pentru a trata forme mai putin cunoscute de diabet.

Toate tipurile de insulina trebuiesc injectate in circuitul sanguin. Daca ati inghiti insulina intr-o pastila, acidul de la nivelul stomacului ar digera-o, inactivand-o.

Primele injectii utilizau insulina de la vaci si porci. Medicina moderna a reusit sa produca insulina in laborator. Aceasta este aceiasi cu cea produsa de pancreasul uman. In zilele noastre aceasta insulina biosintetica este utilizata aproape exclusiv.

FDA a aprobat Afrezza, o insulina inhalatorie cu actiune rapida care poate deveni o alternativa la injectiile de insulina rapida in cazul unor persoane.

INSULINA DIFERITA PENTRU NEVOI DIFERITE

Medicina moderna a produs diferite tipuri de insulina in laborator, denumite analogi de insulina. Ele difera prin modul in care actioneaza in organism din mai multe puncte de vedere:

  • Inceputul actiunii: cat de rapid incepe sa scada glicemia dupa ce va injectati;
  • Varful actiunii: momentul in care isi atinge efectul maxim in scaderea glicemiei;
  • Durata actiunii: cat timp actioneaza, inainte de a fi consumata.

Oamenii raspund diferit la acelasi medicament, iar insulina nu reprezinta o exceptie. Inceputul de actiune, varful de actiune si durata actiunii poate varia de la o persoana la alta. Tocmai de aceea trebuie sa comunicati foarte bine cu medicul diabetolog, in acest mod veti reusi sa gasiti cel mai potrivit plan de tratament.

Aici sunt cele mai comune tipuri de insulina disponibile azi:

Insulina cu actiune ultra-rapida 

Diferitele tipuri de insulina si actiunea lorActioneaza cel mai rapid, in medie in 15 minute. Are un varf de actiune la 30 pana la 90 de minute, iar actiunea sa dureaza intre una si cinci ore. Acopera nevoile de insulina atunci cand mesele sunt luate in acelasi timp cu injectia. Majoritatea oamenilor care utilizeaza o insulina ultra-rapida, utilizeaza si o insulina lenta. Denumirile comerciale prezente pe piata sunt: NovoRapid (aspart), Apidra (glulisine) si Humalog (lispro).

Insulina inhalatorie cu actiune rapida Afrezza atinge varful actiunii in aproximativ 15 minute si poate dura pana la trei ore. Ea nu este insa recomandata fumatorilor, persoanelor cu boli cronice pulmonare ca astmul. Deasemenea Afrezza nu poate fi utilizata in tratamentul unei complicatii acute a diabetului zaharat denumita cetoacidoza diabetica.

Insulina cu actiune rapida 

Aceasta isi incepe efectul mai incet si il mentine mai mult timp: inceputul actiunii este in mod normal la 30 pana la 60 de minute, varful de actiune este la doua pana la patru ore, iar durata de actiune este de la cinci pana la opt ore. Este injectata cu 30 pana la 60 de minute inainte de masa. Denumirile comerciale includ Humulin R si Insuman R. Denumirea generica de R vine de la regular.

Insulina cu actiune intermediara 

Aceasta dureaza chiar mai mult. Isi incepe actiunea intr-o ora sau chiar trei ore, are un varf de actiune de la patru pana la 12 ore si o durata a actiunii de la 12 pana la 18 ore. Acest tip de insulina acopera nevoile unei persoane pentru jumatate de zi sau peste noapte. In multe cazuri, acest tip de insulina este prescrisa alaturi de insulina cu actiune rapida sau ultra-rapida. Este comercializata sub denumirea de Humulin N, unde N vine de la NPH.

Insulina cu actiune lenta

Diferitele tipuri de insulina si actiunea lorDupa cum va asteptati, dureaza mai mult ca toate celelalte – pana la 26 de ore – asadar o injectie tipica o data pe zi acopera nevoia continua de insulina a organismului pentru o zi intreaga. Inceputul actiunii este dupa circa una, chiar doua ore de la administrare. Aceste tipuri de insulina sunt produse pentru a avea un varf de actiune minim, livrand insulina la o rata stabila. Denumirile comerciale includ Levemir (detemir), Lantus (glargin) si Toujeo (glargin). Cea mai noua insulina cu durata lunga de actiune este Tresiba (deglutec). Tresiba are o actiune de mai mult de 24 de ore daca este utilizata in mod regulat. Aceasta ii poate ajuta pe oamenii care uita din cand in cand sa isi injecteze insulina la aceiasi ora in fiecare zi. Asta nu inseamna insa ca pot sari peste o zi intreaga. Persoanele care urmeaza tratament cu insulina lenta, este posibil sa aiba nevoie si de insulina rapida sau ultra-rapida pentru a obtine un echilibru glicemic bun.

Insulina premixata 

Ofera un mod convenabil de a primi o combinatie de doua insuline intr-un singur cartus sau intr-un singur stilou de insulina. Fiecare premixata contine o insulina cu actiune intermediara si o insulina cu actiune rapida sau ultra-rapida. Cantitatea din fiecare insulina este identificata prin numarul ce urmeaza denumirea comerciala. De exemplu Humulin 70/30 contine 70% insulina cu actiune intermediara si 30% insulina cu actiune rapida. Alte denumiri comerciale pentru premixata sunt HumaMix, NovoMix. Acestea se administreaza de regula de doua sau de trei ori pe zi, inainte de masa. Isi incep actiunea de regula la 15 minute, au un varf al actiunii de la 30 de minute la cinci ore si o durata de intre 10 pana la 24 de ore.

CARE SUNT REACTIILE ADVERSE?

Lista cu posibilele efecte secundare ale insulinei este mai scurta decat cea pentru alte medicamente. Efectele secundare ale insulinei pot afecta unii pacienti, fara sa ii afecteze insa pe altii. Anuntati-va medicul diabetolog daca aveti impresia ca observati efecte secundare, acesta va ajusta tratamentul daca este necesar.

Doua efecte secundare posibile sunt comune pentru toate formele de insulina.

Primul, pentru ca actiunea insulinei reduce zaharul din sange, consta in hipoglicemie sau nivel extrem de scazut de zahar in sange. Hipoglicemia este periculoasa si necesita atentie imediata. O supradoza de insulina nu este intotdeauna principala cauza de hipoglicemie. Hipoglicemia poate aparea si in cazul in care persoana in cauza nu se alimenteaza, face un exercitiu fizic intens, isi schimba medicatia sau orice alta actiune ce ar putea sa altereze balanta intre cantitatea de insulina pe care o administrati si modul in care o utilizeaza corpul.

Diferitele tipuri de insulina si actiunea lorAl doilea efect secundar, unele persoane care incep sa utilizeze insulina observa ca s-au ingrasat. Aceasta se poate intampla pentru ca noua sursa de insulina ajuta corpul sa utilizeze zaharul mai bine, in loc sa il excrete. Toate acele calorii continute in zahar se pot aduna. Mai mult, volumul crescut de urina pe care l-a produs corpul pentru a scapa de zahar va poate lasa deshidratati in mod cronic. Atunci cand echilibrul glicemic duce la oprirea urinarii excesive si o hidratare corecta ii ia locul, apa intoarsa in celule va aparea in mod sigur pe cantar. Nu va alarmati si nu reduceti ingestia de lichide.

Pe langa alte posibile efecte secundare, insulina poate produce deasemenea simptome asemanatoare gripei la un grup restrans de pacienti. Deasemenea unii pacienti pot experimenta un nivel scazut de potasiu in sange. Medicul dumneavoastra va poate confirma daca orice alta problema pe care o resimtiti poate fi din cauza insulinei.

Alergii serioase sunt rare, dar pot pune viata in pericol. Cautati ajutor medical de urgenta daca dezvoltati simptome de alergie ca: iritatie, mancarimi, umflaturi, durere de cap, ameteala, probleme cu respiratia, greata si varsaturi.

SE MERITA

Diferitele tipuri de insulina si actiunea lorCa multe alte lucruri importante din viata dumneavoastra, administrarea insulinei nu este intotdeauna usoara – insa beneficiile acestui tratament merita toata osteneala. Alaturi de exercitii fizice, o dieta sanatoasa si alte medicamente pentru diabet, insulina reprezinta o descoperire foarte importanta in domeniul medical. Va poate ajuta sa atingeti si sa va mentineti tintele glicemice, sa reduceti riscul de complicatii ale diabetului si sa va simtiti foarte bine pentru anii care urmeaza.

Sursa: Diabetic Connect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *