Diferenta intre diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2
Atat in diabetul zaharat tip 1, cat si in diabetul zaharat tip 2 hiperglicemia este principala acuza. Daca stam insa sa analizam cauza care produce aceasta dereglare, ea este diferita.
NU STITI CE TIP DE DIABET AVETI?
Nu este intotdeauna clar ce tip de diabet are un pacient, chiar daca majoritatea oamenilor considera ca diferentierea intre cele doua este simpla.
De exemplu, credinta generala este ca persoanele cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderale sau obeze si nu necesita tratament cu insulina, in timp ce oamenii cu diabet zaharat tip 1 sunt in primul rand slabi.
Aceste idei preconcepute, nu sunt adevarate. In jur de 20% din oamenii cu diabet zaharat tip 2 au greutate normala la diagnostic si multi dintre ei ajung sa fie dependenti de insulina.
Deasemenea, persoanele cu diabet zaharat tip 1 pot fi supraponderale sau chiar obeze.
Din cauza ca ambele tipuri de diabet pot prezenta variante si sunt imprevizibile, este adesea dificil sa stim ce tip de diabet are persoana in cauza.
Nu este bine sa presupunem ca o persoana supraponderala cu un nivel glicemic crescut are diabet zaharat tip 2, deoarece cauza bolii sale poate fi legata chiar de diabetul zaharat tip 1.
In unele cazuri, cand exista dubii asupra tipului de diabet zaharat, medicul diabetolog este singurul in masura sa puna diagnosticul corect. Pentru a putea face asta va avea nevoie de teste speciale ce fac diferenta clara intre cele doua tipuri de diabet.
Abia dupa ce s-a stabilit ce tip de diabet este, se poate recomandata tratamentul corect.
DIFERENTE INTRE DIABETUL ZAHARAT TIP 1 SI DIABETUL ZAHARAT TIP 2
In ciuda incertitudinii care inconjoara de obicei diagnosticul de diabet, exista cateva caracteristici specifice pentru fiecare tip de diabet.
Aveti insa in minte ca aceste diferente sunt generale – exceptiile sunt comune. De exemplu, perceptia asupra perioadei de diagnostic a diabetului zaharat tip 1 nu este adevarata in sens strict: multe cazuri de diabet zaharat tip 1 sunt diagnosticate la maturitate.
Tabelul de mai jos trebuie interpretat ca un ghid general al diferentelor intre diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2 si nu ca un tabel cu reguli clare.
Diabetul zaharat tip 1 | Diabetul zaharat tip 2 |
---|---|
Este adesea diagnosticat in copilarie | Diagnosticat adesea la peste 30 de ani |
Nu se asociaza cu tesut adipos in exces | Asociat adesea cu exces de tesut adipos |
Adesea asociat cu un nivel sanguin de cetone ridicat in momentul diagnosticului | Adesea asociat cu hipertensiune arteriala si colesterol seric crescut la diagnostic |
Se trateaza cu injectii de insulina sau cu pompa de insulina | Este adesea tratat fara medicamente sau cu medicamente orale |
Nu poate fi controlat fara administrare de insulina | Poate uneori sa nu mai necesite administrare de medicamente |
CUM APARE DIABETUL ZAHARAT TIP 1?
Diabetul zaharat tip 1 este o boala autoimuna, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar ataca din greseala anumite celule din organism. In cazul diabetului zaharat tip 1, sistemul imunitar tinteste din greseala celulele beta, producatoare de insulina din pancreas.
Nu este cunoscuta cauza fenomenului si nici nu se cunoaste o metoda prin care acesta poate fi oprit. Sistemul imunitar al persoanelor cu diabet zaharat tip 1 continua sa atace celulele beta pana cand pancreasul este incapabil sa mai produca insulina.
Persoanele cu diabet zaharat tip 1 trebuie sa se injecteze cu insulina pentru a compensa moartea celulelor beta producatoare de insulina. Toate persoanele cu diabet zaharat tip 1 sunt dependente de insulina.
CUM APARE DIABETUL ZAHARAT TIP 2?
Diabetul zaharat tip 2 este diferit. Sistemul imunitar al persoanelor cu diabet zaharat tip 2 nu ataca celulele beta. Insa, diabetul zaharat tip 2 este caracterizat de pierderea capacitatii organismului de a raspunde la insulina. Fenomen cunoscut ca insulino-rezistenta.
Corpul compenseaza ineficienta insulinei printr-o productie crescuta, dar nu poate produce mereu suficienta. In timp, fortarea celulelor beta duce la obosirea si chiar moartea acestora prin epuizare. In consecinta, in timpul evolutiei bolii productia de insulina scade.
DIABETUL ZAHARAT TIP 2 SI INJECTIILE DE INSULINA
Persoanele cu diabet zaharat tip 2 pot avea nevoie de injectii de insulina, de obicei din cauza urmatoarelor motive:
- Sensibilitate scazuta la insulina: Cu cat avem un tesut adipos mai dezvoltat, cu atat mai putin sensibili suntem la actiunea insulinei. Scaderea sensibilitatii la insulina inseamna ca insulina nu mai reduce nivelul glicemiei la un nivel normal. Oamenii cu sensibilitate scazuta la insulina au nevoie adesea sa isi administreze insulina pentru a evita hiperglicemia.
- Distrugerea celulelor beta: Daca dezvoltam rezistenta la insulina, trebuie sa ne mentinem glicemia stabila. Cu cat producem mai multa insulina, cu atat fortam pancreasul mai mult. In timp, celulele beta pot fi epuizate de productia exagerata si vor opri productia de insulina. In cele din urma, veti ajunge in situatia similara in care se afla cei cu diabet zaharat tip 1, situatie in care corpul este incapabil sa produca o cantitate de insulina necesara pentru a pastra glicemia sub control. Injectiile de insulina sunt necesare in acest caz.