Dieta saraca in carbohidrati

Dieta saraca in carbohidrati

Dieta saraca in carbohidrati pare sa castige din ce in ce mai multi adepti. Vom vedea in cele ce urmeaza daca dieta saraca in carbohidrati este benefica sau nu.

O zona de maxima confuzie pentru diabetici si dieta lor o reprezinta carbohidratii. Trebuie sa consum carbohidrati sau trebuie sa evit carbohidratii?

Dieta saraca in carbohidratiCe-i drept carbohidratii influenteaza in mod direct glicemia asadar dietele urmate de persoanele bolnave de diabet tind sa se concentreze fie asupra cantitatii de carbohidrati consumati, fie asupra vitezei de absorbtie a acestor carbohidrati.

In general diabetologii isi sfatuiesc pacientii sa acorde o mai mare atentie asupra vitezei de absorbtie a carbohidratilor si mai putin asupra cantitatii lor.

CE INSEAMNA DIETA SARACA IN CARBOHIDRATI?

Dieta saraca in carbohidrati sau dieta cu carbohidrati numarati reprezinta dieta in care cantitatea de carbohidrati este limitata sau are o valoare bine definita.

Stabilirea unei cantitati fixe de carbohidrati ii ajuta pe diabetici sa stabilizeze nivelul glicemiei.

Exemple de diete cu carbohidrati numarati:

  • dieta saraca in carbohidrati;
  • dieta ketogenica;
  • dieta Atkins;
  • dieta saraca in carbohidrati, bogata in grasimi;
  • dieta South beach;
  • dieta Zone.

DIETELE CU UN NUMAR FIX DE CARBOHIDRATI

O dieta cu un numar fix de carbohidrati pe zi ajuta mult la simplificarea controlului diabetului si poate fi utila persoanelor ce urmeaza un tratament cu insulina, mai ales celor ce urmeaza un regim de insulina cu doze fixe.

Consumul unei cantitati fixe de carbohidrati pe zi ofera insa o mai mica flexibilitate a meselor, insa poate ajuta la mentinerea unei glicemii normale. Persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 1 trebuie sa cunoasca foarte bine acest tip de dieta si sa isi numere singure carbohidratii.

DIETA SARACA IN CARBOHIDRATI

Dieta saraca in carbohidrati stabileste o valoare limita de carbohidrati pe care ii puteti consuma pe zi sau pe masa.

Acest tip de dieta poate sa specifice o valoare maxima de carbohidrati. Cu toate acestea, cateodata aceasta restrictie nu este necesara, mai ales daca dieta sugereaza evitarea anumitor tipuri de alimente ce contin o cantitate foarte mare de carbohidrati.

CUM FUNCTIONEAZA DIETA SARACA IN CARBOHIDRATI?

Reducerea carbohidratilor din dieta poate ajuta la reducerea senzatiei de foame, mai ales la pacientii cu diabet. Aceasta reducere poate preveni oscilatiile glicemice care sunt responsabile de producerea senzatiei de foame.

Dieta saraca in carbohidratiDaca consumul de carbohidrati si calorii este mentinut suficient de jos, poate ajuta la prevenirea cetozei. In cetoza corpul utilizeaza tesutul gras pe care il transforma in cetone, o alternativa energetica ce inlocuieste glucoza. Consumul grasimilor depozitate in organism, reprezinta modalitatea prin care dieta saraca in carbohidrati ajuta la scaderea in greutate.

In timp ce dieta saraca in carbohidrati ajuta la pierderea in greutate, ea ajuta si la mentinerea unei glicemii constante. Atunci cand urmati o dieta saraca in carbohidrati, cresterea nivelului de grasimi si proteine poate fi necesara pentru a preveni scaderea marcata in greutate.

DIETA SARACA IN CARBOHIDRATI ESTE POTRIVITA DIABETICILOR?

Asa cum se intampla in cazul oricarui tip de dieta, este foarte important ca si acest tip de dieta sa includa un numar echilibrat de substante nutritive. Persoanele care doresc sa urmeze acest tip de dieta sunt sfatuite sa discute cu medicul diabetolog. Medicul diabetolog va stabili cantitatiile corecte de elemente nutritive in functie de afectiunile pacientului din fata sa.

Este important ca in aceasta dieta sa nu lipseasca elemente nutritive, vitaminele si minerale atat de necesare pentru o buna functionare a organismului.

Se cunoaste ca dieta saraca in carbohidrati contine putine fructe si legume, insa lucrurile nu trebuie sa stea chiar asa. Se pot alege legume sarace in amidon sau fructe cu un continut scazut de carbohidrati cum este cazul fructelor de padure.

Dieta saraca in carbohidratiPentru o persoana ce sufera de diabet, trebuie ca tipul de mancare si cantitatea de mancare sa fie in concordanta cu cantitatea de insulina. Asadar cu cat cunoasteti mai multe aspecte ale alimentelor si cu cat stiti mai bine gradul de absorbtie in organism veti intelege cum functioneaza insulina. Este bine sa reusiti sa obtineti un echilibru intre alimentatie, gradul de absorbtie al alimentelor, modul de reactie al organismului si cantitatea de insulina ce trebuie administrata.

In timp veti putea calcula cu ajutorul medicului diabetolog rata de insulina per gram de carbohidrati. De exemplu, daca mancati un biscuite digestiv – acesta contine sa spunem 10 carbohidrati – este posibil sa aveti nevoie doar de o unitate de insulina la 10 carbohidrati, ceea ce inseamna o rata de 1 la 1.

Alte persoane pot avea nevoie de 2 unitati de insulina pentru aceleasi 10 grame de carbohidrati. Cu timpul si prin testarea glicemiei si notarea acesteia, veti afla rata si modul in care aceasta se schimba pe parcursul zilei. Este posibil sa aveti nevoie de o rata de 1 la 1 dimineata, 1 la 1,5 la pranz si probabil 2 la 1 seara. Este perfect normal ca organismul sa consume energia diferit de la un moment la altul al zilei.

Dieta saraca in carbohidratiEste foarte probabil sa simititi nevoia de carbohidrati la fiecare masa, insa ei nu trebuie sa reprezinte principala componenta a mesei dumneavoastra. Trebuie sa consumati si grasimi si proteine alaturi de carbohidrati de fiecare data cand mancati trei mese pe zi, iar daca reusiti sa mancati cate putin din fiecare atunci dieta este una echilibrata.

Trebuie deasemenea sa intelegeti natura carbohidratilor si cat de repede se absorb acestia, insa aceasta este alta discutie. Este suficient sa stiti ca din carbohidrati organismul isi procura zaharul, iar zaharul ii este necesar pentru energie, pentru a se hrani.

Atunci cand vorbim despre dietele bogate in proteine, cercetatorii spun ca ar avea un efect negativ. Acest tip de diete ar favoriza pierderea calciului (care poate duce la osteoporoza), dar si afectarea renala. Discutati cu medicul diabetolog inainte de a incepe o astfel de dieta pentru a va putea pazi de efectele adverse pe care dieta bogata in proteine o poate avea asupra sanatatii dumneavoastra.

Sursa: Diabetes UK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *