Dieta ketogenica si sanatatea mintala
Dieta ketogenica imbunatateste starea de spirit si cercetarile arata ca dieta poate fi benefica pentru mai multe stari patologice ca:
- depresia;
- tulburarea bipolara;
- schizofrenia;
- dementa.
In acest articol, ne uitam la teoria din spatele utilizarii dietei ketogenice pentru tratamentul acestor boli mintale si cum cetonele va pot ajuta la stabilizarea starii de spirit.
Cercetarile arata bine, nu exista insa la momentul actual foarte multe studii serioase care sa investigheze eficienta dietei ketogenice asupra sanatatii mintale. Asadar, beneficiile sanatatii mintale in urma unei diete ketogenice nu sunt inca demonstrate.
CUM FUNCTIONEAZA DIETA KETOGENICA IN IMBUNATATIREA SANATATII MINTALE?
Dieta ketogenica pare sa afecteze creierul in mai multe feluri pozitive, ca:
- furnizarea unui efect de bine;
- cresterea activitatii cerebrale;
- efecte antioxidante.
Efectul de „bine”
Starea de cetoza a demonstrat cresterea productiei de neurotransmitatori comuni din creier numiti GABA. Exista dovezi ca diferite afectiuni legate de anxietate apar din cauza activitatii deficitare a GABA.
Studiile ce au avut ca tema dieta ketogenica in controlul crizelor epileptice, de exemplu, au aratat ca un echilibru bun al GABA duce la o putere de concentrarea marita, reduce stresul si anxietatea.
Cresterea activitatii cerebrale
Contrar credintei comune conform careia glucoza este esentiala pentru buna functionare a creierului, cetonele produse din tesutul gras (beta hidroxibutiratul spre exemplu), pot oferi o alternativa la combustibilul necesar creierului. Cercetarile au sugerat ca cetonele ar putea fi chiar mai eficiente in hranirea creierului in comparatie cu glucoza.
Se considera ca cetonele cresc numarul de celulele producatoare de energie (mitocondrii) in creier. Efectul creste nivelul de energie de la nivel cerebral. Acest efect este benefic mai ales ca in multe boli mintale se observa o problema comuna – productie ineficienta de energie in creier.
Efecte antioxidante
Studiile au sugerat ca dieta ketogenica poate reduce stresul oxidativ si inflamatia de la nivelul creierului.
Cercetatorii considera ca un nivel scazut de inflamatie combinat cu cresterea energiei odata cu aparitia cetonelor poate contribui la o functionare normala a creierului.
Studiile au aratat modul in care dieta ketogenica poate functiona ca tratament al convulsiilor. Efectul anticonvulsiv este legat de cresterea nivelului de antioxidanti (glutation), care ne protejeaza de stresul oxidativ.
CE SPUNE STIINTA DESPRE DIETA KETOGENICA SI SANATATEA MINTALA
Chiar daca exista o lipsa acuta de studii serioase referitoare la dieta ketogenica, exista suficiente dovezi care sugereaza ca dieta poate ajuta in nenumarate afectiuni mintale.
Depresia
Studii recente pe animale au demonstrat ca ar fi bine ca dieta ketogenica sa faca parte din tratamentul depresiei. Mecanismul prin care aceasta actioneaza este momentan neclar.
Se considera ca dieta ketogenica are un efect similar cu antidepresivele conventionale, dar este nevoie de studii mai serioase pe oameni pentru ca acest efect sa fie confirmat.
Tulburarea bipolara
Multe dintre medicamentele ce au dovedit eficacitate in tulburarile bipolare au si proprietati anti-convulsive. Astfel s-a stabilit o legatura intre dieta saraca in carbohidrati, bogata in grasimi si efectele acesteia asupra creierului.
Datele ce sustin utilizarea dietei ketogenice ca tratament pentru tulburarea bipolara sunt limitate, dar sunt cateva cazuri clinice care s-au dovedit promitatoare.
O lucrare din 2013 a aratat, spre exemplu, ca doua femei cu tulburare bipolara de tipul II, care au adoptat dieta ketogenica pentru mai mult de doi ani, au reusit sa isi stabilizeze starea de spirit mai degraba cu dieta, decat cu medicatia specifica.
Schizofrenia
Dietele sarace in carbohirati si dietele ketogenice au demonstrar o reducere a simptomelor de schizofrenie la studiile pe animale si intr-o mica masura la studiile pe om.
Dieta poate ajuta in controlul schizofreniei prin mecanisme de actiune complet diferite discutate mai sus, in special prin cresterea nivelului GABA.
Dementa
Studiile au aratat ca un nivel crescut de cetone poate ajuta la in caz de deficit cognitiv mediu, o boala care predispune o persoana la aparitia dementei.
O cauza a deficitului cognitiv este un nivel crescut de inflamatie la nivelul creierului si producerea de placi de amiloid ca cele observate in boala Alzheimer.
Studiile au aratat ca dieta ketogenica poate fi benefica pentru reducerea formarii acestor placi si a inflamatiei. Cercetari mai amanuntite sunt insa necesare pentru ca acest efect sa se confirme.
Sursa: Diabetes UK