Diabetul zaharat tip LADA
Diabetul zaharat tip LADA sau diabetul latent autoimun al adultului (Latent Autoimmune Diabetes of the Adult) reprezinta acea forma de diabet diagnosticata la pacientii adulti ce apare din cauza distructiei autoimune a celulelor beta pancreatice. Pacientii cu diabet zaharat LADA nu necesita initial tratament cu insulina, insa prezinta marker-ii autoimuni (autoanticorpi antipancreatici) si genetici (antigene HLA) ai diabetului zaharat tip 1.
Pacientii ce sufera de diabetul zaharat tip LADA progreseaza spre insulino-dependenta intr-o perioada ce poate varia de la cateva luni, la cativa ani sau chiar zeci de ani. In unele buletine informative diabetul zaharat tip LADA mai poarta si denumirea de diabet zaharat tip 1,5, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii considera diabetul zaharat tip LADA o forma de diabet zaharat tip 1.
CRITERIILE DE DIAGNOSTIC PENTRU DIABETUL ZAHARAT TIP LADA
Exista anumite criterii ce pot indrepta medicul diabetolog catre un diagnostic corect. De cele mai multe ori insa pacientii cu diabet zaharat tip LADA nu sunt diagnosticati corect, confuzia apare mai ales pentru ca acest tip de diabet zaharat apare la varsta adulta, iar pacientii imprumuta cel mai adesea caracterele clinice ale pacientilor cu diabet zaharat tip 2.
Va prezentam mai jos cateva caracteristici ce indruma diagnosticul catre acest tip de diabet:
- varsta la diagnostic peste 35 de ani;
- autoanticorpi (GADA si/sau ICA) prezenti in ser;
- caractere clinice similare cu diabetul zaharat tip 2;
- controlul glicemic posibil, initial numai cu dieta si antidiabetice orale;
- insulinodependenta secundara ce va aparea mai devreme sau mai tarziu pe parcursul vietii;
- unii pacienti prezinta autoanticorpi ai altor endocrinopatii autoimune (tiroidiene sau suprarenaliene).
DE CE PROGRESEAZA DIABETUL ZAHARAT TIP LADA ATAT DE LENT?
Avand in vedere ca este cunoscut faptul ca diabetul zaharat tip LADA reprezinta o forma de diabet zaharat tip 1 (diabet zaharat insulino-dependent) nu putem sa nu ne intrebam de ce progresia catre insulinodependenta nu apare la fel de repede ca in cazul diabetului zaharat tip 1.
Se pare ca exista anumiti factori ce fac ca progresia spre insulinodependenta sa fie mai lenta, printre acesti factori mentionam:
- predispozitia genetica mai putin marcata;
- contributia posibila a unor gene asa zise protectoare impotriva distructiei celulelor beta;
- regenerarea partiala a celulelor beta;
- aparitia unei tolerante imune dupa initierea procesului autoimun antiinsular;
- reducerea cantitativa sau calitativa a expunerii la factorii de mediu care au efect distructiv asupra celulelor beta.
In cazul diabetului zaharat tip 1 (ce apare la copii si adolescenti) distructia autoimuna beta-celulara este brusca si lineara. In cazul diabetului zaharat tip LADA distructia autoimuna beta-celulara este mai putin marcata, iar declinul insulino-secretor este mai lent.
PRIMII PASI IN DIAGNOSTICUL DIABETULUI ZAHARAT TIP LADA
Orice medic diabetolog ar trebui sa investigheze amanuntit tipul de diabet de care sufera pacientul din fata sa, iar pasii pe care ar trebui sa ii urmeze sunt schitati in cele ce urmeaza:
- dozarea autoanticorpilor antipancreatici (anticorpi anti-glutamat decarboxilaza – GADA si anticorpi anti-celule insulare pancreatice – ICA). Acesti anticorpi sunt predictori ai insulino-dependentei. Au existat studii ce au demonstrat ca prezenta celor doua grupe de anticorpi grabeste distructia beta-celulara si astfel accelereaza progresia catre insulino-dependenta;
- in cazul in care anticorpii anti-glutamat decarboxilaza sunt prezenti, tiparea HLA si dozarea peptidului C, atat la diagnostic, cat si in dinamica ghideaza clinicianul in aprecierea necesitatii insulinoterapiei.
ELEMENTE CLINICE CE ORIENTEAZA DIAGNOSTICUL SPRE DIABETUL ZAHARAT TIP LADA
Dozarea autoanticorpilor este costisitoare si tocmai de aceea nu toti pacientii reusesc sa isi permita astfel de analize, tocmai de aceea medicul diabetolog poate utiliza elementele clinice pentru a pune diagnosticul corect sau mai ales pentru a orienta diagnosticul catre tipul de diabet pe care il suspecteaza.
Va prezentam mai jos cinci criterii clinice extrem de importante in orientarea diagnosticului catre diabetul zaharat tip LADA:
- varsta la debut sub 50 de ani;
- simptomatologie de debut acuta;
- IMC<25 kg/mp;
- istoric personal de boala autoimuna;
- istoric familial de boala autoimuna.
S-a stabilit ca prezenta a cel putin 2 din aceste elemente a identificat subiectii cu diabet zaharat tip LADA cu o sensibilitate de 90% si o specificitate de 71%.
In cazul in care unul sau niciunul dintre elementele mentionate mai sus nu sunt prezente, atunci diagnosticul de diabet zaharat tip LADA nu este justificat.
TRATAMENTUL IN DIABETUL ZAHARAT TIP LADA
Pentru moment, avand in vedere mai ales subdiagnosticarea acestui tip de diabet, tratamentul nu este clar definit in ghidurile de diabet, va prezentam insa in cele ce urmeaza cateva linii de tratament recomandate.
SULFONILUREICE
Se pare ca aceasta clasa de medicamente nu este tocmai recomandata in cazul diabetului zaharat tip LADA. Prin mecanismul de actiune, sulfonilureicele pot duce la insulinodependenta precoce, oferind un control glicemic precar in comparatie cu insulino-terapia.
INSULINA
In doze mici si instituita precoce, insulina reprezinta cea mai buna varianta de tratament pentru diabetul zaharat tip LADA.
Insulina actioneaza favorabil reducand autoimunitatea beta-celulara, protejand astfel functia beta-celulara.
Utilizarea insulinei ofera un control glicemic mai bun pe termen lung, insa pacientii cu diabet zaharat tip LADA pot fi reticenti la acest tip de tratament. De cele mai multe ori insa acestia pot sau mai bine zis ar trebui sa accepte o injectie pe zi cu insulina cu actiune lunga.
MEDICAMENTE CE CRESC SENSIBILITATEA LA INSULINA
Acestea sunt recomandate la pacientii cu diabet zaharat tip LADA si insulino-rezistenta, adica la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat tip LADA si suprapondere sau obezitate.
Metforminul nu a fost suficient studiat, insa tiazolidindionele administrate impreuna cu insulina par a avea efect benefic favorizand pe termen lung mentinerea functiei beta-celulare.
Incretinele reprezinta medicamente ce actioneaza la nivel intestinal. Ele sunt impartite in doua grupe inhibitori de DPP-4 si analogi de GLP-1.
Analogii de GLP-1 au oferit in studii experimentale un efect favorabil asupra celulelor beta prin reducerea apoptozei celulare si prin stimularea proliferarii acestora.
TERAPIA IMUNOMODULATOARE
Acest tip de terapie isi doreste inducerea unei tolerante autoimune prin administrarea de autoantigeni sau prin blocarea receptorilor limfocitari.
Dintre aceste tipuri de medicamente mentionam: DIAPEP 277, DIAMYD (GAD 65) si ANTICORPI MONOCLONALI ANTI CD3.
DIABETUL ZAHARAT TIP LADA – DE RETINUT
In tratamentul acestui tip de diabet, inainte de insulino-terapie, pot fi utilizate mijloace din terapia diabetului zaharat tip 2, insa este foarte important ca instituirea insulino-terapiei sa se faca la momentul potrivit si nu mai tarziu. In acest fel complicatiile si situatiile acute pot fi evitate.
Buna ziua, ma numesc Hantiu Stela , sunt din Arad si mentionez ca sufar de diabet tip Lada de aprox 2 ani. La inceput am primit tratament cu amaryl de 1 mg, iar de cateva luni folosesc si januvia. As vrea sa intreb daca acest tratament este bun pt acest tip de diabet? Si inca ceva, ar fi posibil sa raman doar pe pastile( astea pe care le am sau oricare altele) si sa nu devin niciodata insulino- dependenta?
Buna ziua,
Va multumesc pentru mesaj.
Amaryl este un medicament din clasa sulfonilureicelor, eu personal nu l-as utiliza in tratamentul unui pacient cu LADA. LADA este un diabet zaharat tip 1 cu evolutie lenta. Sulfonilureicele sunt cunoscute pentru tendinta de a forta pancreasul sa produca insulina, epuizand rezerva pancreatica mai repede decat este cazul. Sfatul meu ar fi sa intrerupeti utilizarea acestui tip de medicament (Amaryl sau oricare din aceasta clasa).
Referitor la insulino-dependenta, situatia este pe cat de incerta, pe atat de clara. Spun asta pentru ca tendinta diabetului dumneavoastra este spre tratamentul cu insulina, insa cat de mult se poate mentine faza preinsulinica depinde de foarte multi factori. Pancreasul dumneavoastra este distrus autoimun gradual, anumiti factori genetici v-au ajutat sa intarziati aceasta autodistrugere, insa autodistrugerea a continuat. In functie de viata care o duceti (stresanta sau nu), vremurile prin care treceti (mai usoare sau mai grele din toate punctele de vedere economice, sociale etc), medicamentele pe care le utilizati, intarziati cat mai mult insulino-dependenta. Este posibil sa o intarziati foarte mult, este posibil ca intr-o perioada stresanta de 1 saptamana sa ajungeti la insulino-dependenta.
Mai pe scurt diabetul de care suferiti se indreapta catre insulino-dependenta, cand veti ajunge in acest stadiu este incert, insa foarte putin probabil sa puteti ramane in tratament antidiabetic oral toata viata.
Aveti grija de dumneavoastra! Multa sanatate!