Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 2

Diabetul zaharat tip 2 a purtat pana de curand denumirea de diabet zaharat neinsulinodependent. Dependenta de insulina in cazul acestor pacienti poate sa nu apara sau poate aparea mai tarziu pe parcursul bolii moment in care il putem numi diabet zaharat tip 2 insulinonecesitant sau diabet zaharat tip 2 cu insulinodependenta secundara.

Diabetul zaharat tip 2

DIABETUL ZAHARAT TIP 2

Boala are o puternica predispozitie genetica, pacientii cu diabet zaharat tip 2 nefiind singurii din familie care sufera de aceasta boala. Diabetul zaharat tip 2 se caracterizeaza prin asocierea in grade variate a deficitului de insulina cu insulino-rezistenta.

Desi acest tip de diabet era pana nu demult apanajul adultilor, in ultimii ani diabetul zaharat tip 2 s-a observat si in cazul copiilor si adolescentilor. Acest fapt se datoreaza cel mai probabil alimentatiei irationale pe care o au cei mici si bineinteles excesului ponderal din ce in ce mai frecvent la varste fragede.

Pacientii cu diabet zaharat tip 2 au din start un deficit de insulina si un grad de insulino-rezistenta atat la nivel muscular, cat si hepatic si adipos. Obezitatea sau supraponderea care este comuna in cazul acestor pacienti adauga un grad de insulino-rezistenta suplimentara.

Diabetul zaharat tip 2 se diagnosticheaza de obicei in urma unor analize de rutina, desi dezechilibrul glicemic a existat in mod sigur de ani buni, glicemiile nu au fost niciodata atat de mari incat sa aduca bolnavul intr-o stare de urgenta. Bolnavii cu diabet zaharat tip 2 sunt in general obisnuiti cu valori glicemice mari si incep sa le tolereze in timp.

De cele mai multe ori la momentul diagnosticului o serie de complicatii sunt fie in stare incipienta, fie sunt deja instalate. Acesti pacienti nu intra in cetoacidoza decat foarte rar si atunci mai ales din cauza unei situatii acute care le-a destabilizat total boala: infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, neoplasme etc.

Dozarea anticorpilor este menita sa faca diferenta intre diabetul zaharat tip 1 si diabetul zaharat tip 2. Deasemenea si in cazul acestor pacienti se poate doza insulinemia si peptidul C. De regula in diabetul zaharat tip 2 anticorpii trebuie sa fie inexistenti, iar insulina si peptidul C pot avea valori crescute, normale sau un pic scazute.

De retinut ca avand in vedere ca acesti pacienti prezinta rezerva insulinica tratamentul se poate realiza pe termen lung si chiar pe toata viata prin:

  • regim alimentar;
  • regim alimentar si medicatie antidiabetica orala;
  • regim alimentar, medicatie antidiabetica orala si insulina.

DIABETUL ZAHARAT TIP LADA

Nu putem sa nu aducem aminte in cazul acestor pacienti despre existenta diabetului zaharat de tip LADA, un diabet zaharat cu componenta autoimuna lent progresiva care este subdiagnosticat. Avand in vedere progresia lenta a distructiei pancreatice, multe din cazurile de diabet zaharat tip 2 si anume circa 20% par a fi in realitate diabet zaharat tip LADA.

Diabetul zaharat tip 2LADA (diabetul autoimun latent al adultului) trebuie suspectat la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat la o varsta relativ tanara (decada a treia sau a patra), normoponderali (pot fi supraponderali sau obezi) care initial raspund la tratamentul cu dieta si respectiv antidiabetice orale si care evolueaza spre insulinodependenta ulterioara.

Diabetul zaharat tip LADA poate aparea la orice varsta adulta, chiar si in decadele 80 sau 90. Declinul functiei pancreatice putand sa se faca in cateva luni, in zece ani sau in zeci de ani. In functie de factorii de mediu, de stress, de alimentatie unii pacienti progreseaza mai lent sau mai rapid catre insulinodependenta.

Caracteristiciele majore ale LADA sunt:

  • varsta la diagnostic peste 35 de ani;
  • pozitivitatea pentru autoanticorpi (anticorpi antitirozin fosfataza IA-2 si IA-2beta si/sau anticorpi antidecarboxilaza acidului glutamic);
  • tablou clinic similar cu diabetul zaharat tip 2;
  • control glicemic realizat initial cu dieta si/sau antidiabetice orale;
  • insulinodependenta ce poate aparea intre cateva luni si 10 ani sau mai mult;
  • peptidul C bazal si stimulat scazut;
  • prezenta alelelor HLA de susceptibilitate pentru diabetul zaharat tip 1 si anume HLA DQA, HLA DQB;
  • de obicei dar nu obligatoriu, absenta istoricului familial de diabet zaharat tip 2.

Diabetul zaharat tip 2Mentionam insa ca in 80% din cazuri diabetul zaharat tip 2 se agraveaza pe parcursul evolutiei sale, secretia de insulina scade progresiv, iar insulinoterapia devine necesara.

Factorii de risc pentru diabetul zaharat tip 2 sunt:

  • inaintarea in varsta, imbatranirea populatiei datorita cresterii nivelului de trai;
  • gradul de obezitate;
  • sedentarismul;
  • istoric de diabet gestational;
  • prezenta hipertensiunii arteriale;
  • prezenta dislipidemiei.

2 comments

  • sant diabetic de 10 ani ( tip ii ) ??? pina azi n-am auzit de analiza peptidului C , medicii m-au catalogat DZ tip ll fara sa mi se faca aceasta analiza care mi-ar spune ce diabet am tip l sau tip ll . De ce medicii nu-si etaleaza toata stiinta si intra intr-un steriotip ca si cum toti bolnavii sant la fel si li se potriveste acelasi tratament la toti . Oricum la cat timp se sta la coada la cabinet , te imbolnavesti sigur ( stresul ) si nu-ti vine sa mai mergi pe la ei. Ma mai deranjeaza faptul ca ne baga pe toti pacientii in aceeasi categorie intelectuala , adica ce sa le mai explici ca-s prosti .De unde stie cat de prost sant ca nu m-a intrebat ce pregatire am . Un medic BATRAN imi spunea ca jumatate din diagnostic il afla de la pacient prin discutia cu el .Care diabetolog are timp sa te interogheze macar 15 minute ?Cine raspunde daca am luat siofor 10 ani si eu pot fi de tip l si ar fi trebuit sa iau alt tratament ? Stiam ca pe post de cobai sant sobolanii si nu oamenii , se pare ca leana ceausescu avea dreptate cand ne numea sobalani . Asa ca mergeti de va faceti analiza peptidului C si numai bine va doresc .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *