Diabetul zaharat tip 2

Cum influenteaza diabetul metabolismul?

Diabetul zaharat tip 2 afecteaza din ce in ce mai multi oameni, tocmai de aceea este bine sa cunoaste cauzele acestei afectiuni.

Desi pare o afectiune usoara, diabetul zaharat tip 2 va expune la nenumarate complicatii ce va pot afecta fundamental calitatea vietii.

CE ESTE DIABETUL ZAHARAT TIP 2?

Diabetul zaharat tip 2 este o boala care se caracterizeaza prin faptul ca in sange exista o cantitate prea mare de zahar (glucoza).

Aceasta situatie este denumita hiperglicemie.

Glucoza nu este o substanta nociva, ci constituie unul dintre principalii carburanti ai organismului uman. Cu toate acestea persistenta unor valori mai mari decat cele normale determina imbatranirea mai rapida si un risc de aparitie precoce a unor complicatii precum:

  • stop cardiac;
  • accident vascular cerebral;
  • insuficienta renala;
  • orbire;
  • leziuni ale picioarelor.

Aparitia complicatiilor nu este obligatorie, ele pot fi prevenite in totalitate daca valorile glucozei in sange sunt diminuate si sunt mentinute pe cat posibil la valori apropiate de normal.

In diabetul zaharat tip 2 este afectata productia de insulina, o substanta care permite utilizarea glucozei la nivelul diferitelor organe.

Obezitatea - aspecte patologice genito-urinareSpre deosebire de diabetul zaharat tip 1, in care productia de insulina este absenta, cauza diabetului zaharat tip 2 este reprezentata de existenta unui dezechilibru intre necesarul crescut de insulina si capacitatea organismului de a satisface aceasta cerere.

Principalii factori determinanti ai necesarului crescut de insulina sunt tesutul gras in exces si sedentarismul. Astfel, tratamentul cel mai logic si mai eficient, implica reducerea greutatii corporale excesive, precum si exercitiul fizic regulat.

Atunci cand este recomandata stimularea productiei de insulina, administrarea tratamentului medicamentos poate fi, de asemenea utila.

SEMNE SI SIMPTOME ALE NIVELULUI CRESCUT DE GLUCOZA IN SANGE

Din nefericire, diabetul zaharat este o boala fara manifestari vizibile.

Valorile moderat crescute ale glucozei in sange (pana la 180-200 mg/dl) nu determina aparitia unor simptome si pot persista fara a fi observate timp de luni sau chiar ani de zile, exercitand efecte negative asupra organismului.

De asemenea, valorile foarte mari de glucoza in sange (in mod constant mai mari de 200-220 mg/dl) induc aparitia unor simptome usoare, de tipul cresterii cantitatii de urina eliminate si senzatiei exagerate de sete, care pot trece neobservate ani de zile.

Chiar daca aceste simptome persista, manifestarile pot consta numai in senzatie de slabiciune si alte tulburari minore.

Acestea sunt motivele pentru care controlul regulat al valorilor glucozei in sange prezinta o importanta vitala.

DATE FUNDAMENTALE DESPRE REGIMUL DIETETIC

Pentru a scadea in greutate este nevoie de foarte multa vointa.

Fiecare pacient trebuie sa stabileasca de comun acord cu medicul o valoare tinta a greutatii corporale care, din diferite motive, poate fi mai apropiata sau mai indepartata de valoarea ideala.

Regimul dieteticIndiferent de greutatea tinta stabilita, aceasta trebuie sa fie atinsa prin scaderea in greutate cu nu mai mult de 700 g/saptamana sau 3 kg/luna. De exemplu, cand se stabileste ca trebuie eliminate 9 kg, se poate ajunge la greutatea tinta printr-un regim de slabire cu durata de 3 luni.

Pentru inceput, este indicata reducerea aportului de zaharuri simple, alimente grase si alcool.

Probabil ca cel mai important (si cel mai neglijat) obicei in cursul unui regim de slabire este masurarea si notarea saptamanala a valorii greutatii corporale.

Completarea unui jurnal privind obiceiurile alimentare timp de mai multe zile consecutiv, poate fi utula, oferind specialistului nutritionist informatii importante pentru adaptarea recomandarilor in functie de obiceiurile pacientului.

CINCI MOTIVE PENTRU SCADEREA IN GREUTATE

Greutate in exces creste riscul dezvoltarii:

  • diabetului zaharat de tip 2;
  • hipertensiunii arteriale;
  • valorilor crescute ale colesterolului.

Daca aveti deja diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, scaderea in greutate este atat de eficienta incat consumul de medicamente poate fi redus.

Greutatea in exces este un factor de risc in sine, scaderea in greutate va poate creste speranta de viata.

Greutatea in exces dauneaza articulatiilor (glezne, solduri, coloana vertebrala).

Un abdomen proeminent ingreuneaza respiratia, fiind astfel favorizata aparitia infectiilor respiratorii.

DATE FUNDAMENTALE DESPRE EXERCITIUL FIZIC

Exercitiul fizic reprezinta o componenta esentiala in cadrul tratamentului diabetului zaharat tip 2. Acesta este util atat prin el insusi, cat si prin faptul ca ajuta la reducerea greutatii corporale.

Activitatea musculara se dovedeste utila, insa nu si stresul care insoteste exercitiile fizice intense.

Efortul fizic excesiv de intens, nu are efecte benefice si in anumite circumstante (lipsa de antrenament, varsta inaintata etc) poate fi chiar periculos.

Un exemplu ideal de exercitiu fizic care poate fi practicat zilnic este reprezentat de mersul pe jos in ritm rapid timp de cel putin 30-60 de minute, cu pauze.

Pentru un efect echivalent, puteti inota, merge pe bicicleta, juca tenis etc, o perioada de timp si cu o viteza care nu trebuie sa fie perceput ca un efort.

Persoanele neantrenate trebuie sa inceapa exercitiul fizic moderat, pentru perioade nu mai lungi de 10 minute, crescand durata si viteza exercitiilor progresiv, zi dupa zi, pentru a ajunge la un maxim (de exemplu, mers pe jos 5 km intr-o ora) in una sau doua luni.

Inainte de a creste intensitatea exercitiilor de la usor la moderat, este recomandat un control al functiilor cardiovasculare.

Pentru atingerea obiectivului principal al tratamentului si anume reducerea valorilor glucozei in sange la valori apropiate de normal, uneori reducerea greutatii corporale si exercitiul fizic nu sunt suficiente.

Astfel, poate fi necesara adaugarea unui tratament medicamentos, al carui rol principal este restabilirea productiei de insulina si a efectelor acesteia in organism.

Exista mai multe tipuri de medicamente; mai multe dintre acestea se utilizeaza de mai multi ani si au efecte benefice daca sunt administrate conform prescriptiei medicului.

Insulina, care este o componenta normala a organismului uman, este de asemenea disponibila ca tratament.

Calea de administrare este cea injectabila; din acest motiv pacientii nu o agreaza, chiar daca pentru injectare se utilizeaza ace foarte mici si subtiri.

Cantitatea de insulina injectabila trebuie dozata cu mare precizie, deoarece daca se administreaza insulina in exces, aceasta poate determina scaderea valorilor glucozei in sange, cu efecte negative asupra organismului.

Ocazional, valorile glucozei in sange pot creste in ciuda regimului dietetic, exercitiului fizic si tratamentului medicamentos. In aceste cazuri, este indicata administrarea de insulina, regula fiind ca odata ce valoarea glucozei in sange se normalizeaza, administrarea insulinei se va intrerupe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *