Diabetul zaharat tip 1
Diabetul zaharat tip 1 prezinta doua forme:
- diabet zaharat tip 1 autoimun;
- diabet zaharat tip 1 idiopatic.
Diabetul zaharat tip 1 reprezinta 5-10% din cazurile de diabet si a purtat anterior denumirea de diabet zaharat insulinodependent. Desi procentul de mai sus este mic si boala este aparent rara, gravitatea sa este importanta. Un pacient cu diabet zaharat tip 1 prezinta un deficit absolut de insulina instalat brusc in cazul copiilor si lent in cazul adultilor.
Deficitul de insulina le pune viata in pericol si le afecteaza in totalitate calitatea vietii. Bolnavii cu diabet zaharat tip 1 nu pot supravietui fara injectiile de insulina, intra destul de repede in cetoacidoza si decedeaza in cazul in care nu li se administreaza tratamentul.
Boala in acest tip de diabet este produsa prin distrugerea autoimuna sau idiopatica (fara o cauza decelabila) a celulelor beta pancreatice. Celulele beta din insulele Langerhans de la nivelul pancreatic sunt celulele responsabile cu secretia de insulina. Odata distruse aceste celule nu mai pot produce insulina.
Insulina este un hormon extrem de important pentru metabolism, odata cu afectarea productiei sau actiunii sale se declanseaza in organism un dezechilibru metabolic greu de controlat. Sunt afectate atat metabolismul glucidic, cat si metabolismul protidic, lipidic si hidroelectrolitic.
DIABETUL ZAHARAT TIP 1 AUTOIMUN (1A)
In 85-90% din cazurile de diabet zaharat tip 1 autoimun se detecteaza unul sau mai multi anticorpi in sangele pacientilor. Anticorpii sunt cei care sunt responsabili de distructia celulelor beta pancreatice.
Printre marker-ii testati pentru a pune un diagnostic corect al acestei afectiuni enumeram:
- anticorpii antiinsulina;
- anticorpii anticelule insulare;
- anticorpii antidecarboxilaza acidului glutamic;
- anticorpii antitirozin fosfataza IA2 si IA2Beta.
Deasemenea trebuie mentionat ca boala se asociaza cu genele HLA DQA si DQB, dar si cu alte boli autoimune precum:
- boala Graves;
- tiroidita Hashimoto;
- boala Addison;
- vitiligo;
- boala celiaca;
- hepatita autoimuna;
- miastenia gravis;
- anemia pernicioasa.
Rata distructiei celulei beta este variabila si poate fi influentata de numerosi factori. In general declinul insulinic este mai rapid la copii si mai putin accelerat la adulti.
De retinut ca anticorpii antidecarboxilaza acidului glutamic se pot gasi in sange si cu 10 ani inainte de diagnostic, ceea ce face posibila o anticipare a diagnosticului mai ales in cazul in care acesta se suspecteaza.
Pe langa testarea anticorpilor se recomanda si testarea insulinemiei si a peptidului C. Se considera ca simptomele de diabet apar abia cand 85-90% din celule beta pancreatice sunt distruse. O testare precoce va arata prezenta anticorpilor insa valorile insulinemiei si peptidului C vor fi cel mai probabil normale. In momentul diagnosticului atat insulina, cat si peptidul C vor avea valori scazute sau nu vor fi detectabile.
DIABETUL ZAHARAT TIP 1 IDIOPATIC (1B)
Acest tip de diabet este mai des intalnit la populatiile din Africa si Asia. Componenta genetica nu este legata de sistem HLA, insa in mod sigur exista o componenta genetica.
Acesti pacienti prezinta insulinopenie marcata cu aparitia cetoacidozei. Testarea anticorpilor este negativa in cazul acestor pacienti.