Diabetul zaharat – informatii generale
Va prezentam in cele ce urmeaza cateva informatii generale despre diabetul zaharat.
DIABETUL ZAHARAT – DE UNDE II VINE NUMELE?
Denumirea de diabet vine din limba greaca veche si inseamna „sifon”. De ce aceasta denumire? Pentru ca in acest mod au interpretat medicii de atunci cantitatea mare de urina pe care o elimina diabeticii la debut sau cei necontrolati.
A doua parte a numelui, aceea de zaharat („mellitus” in limbaj medical) provine de la gustul dulce al urinii, asemanator cu gustul mierii. Pentru diagnosticul diabetului in trecut se practica gustarea urinii pacientilor suspectati.
Diabetul zaharat este o afectiune a metabolismului glucozei, un dezechilibru la nivel celular face ca glucoza atat de necesara organismului sa nu mai patrunda in celula si in consecinta sa nu o mai hraneasca.
DE CE APARE?
Toti avem glucoza in sange, glucoza este necesara unei bune functionari a organismului. Problemele apar atunci cand exista un dezechilibru intre cantitatea de glucoza din sange si consumul acesteia de catre celule.
Dezechilibrul acesta poarta numele de diabet zaharat. In absenta tratamentului, un pacient cu diabet zaharat nu isi poate mentine glicemia in limite normale. Cresterea excesiva a glucozei din sange se poate manifesta prin simptome specifice, de exemplu prin:
- urinare frecventa;
- sete intensa;
- senzatie de oboseala;
- frecventa crescuta a infectiilor.
Cand valorile glicemiilor sunt aproape normale, aceste simptome nu se manifesta, tocmai de aceea diagnosticul diabetului zaharat este adesea pus cu intarziere sau in urma unor analize de rutina.
Cu cat glicemia se mentine mai crescuta, o perioada mai lunga de timp, cu atat creste riscul de aparitie a complicatiilor cronice ale diabetului zaharat. Sub tratament, se reduce riscul aparitiei acestor complicatii, iar in unele cazuri, acestea sunt evitate.
Pentru un tratament optim, pe o lunga perioada de timp, este necesar ca pacientul sa isi asume o parte din responsabilitatile legate de tratament. De exemplu, este foarte important ca pacientul diabetic sa isi dozeze glicemia la domiciliu si sa noteze valorile obtinute in carnetelul de glicemii.
De asemenea este foarte important ca hipertensiunea arteriala sa fie diagnosticata cat mai devreme si apoi tratata corect, pentru a preveni aparitia complicatiilor.
CE SIMPTOME AM DACA AM GLICEMIA MARE?
Glicemia crescuta (hiperglicemia) poate produce urmatoarele simptome:
- urinare frecventa si abundenta: acest simptom poate fi neplacut, in special datorita trezirilor frecvente din timpul noptii;
- sete intensa datorata pierderii de apa prin urina;
- senzatie de oboseala ce duce la diminuarea marcata a capacitatii de efort;
- infectii: ranile se vindeca cu dificultate si apar infectii locale.
Prin tratamentul cu insulina al diabetului zaharat tip 2, aceste simptome vor disparea.
CUM MA AFECTEAZA DIABETUL ZAHARAT?
Mentinerea glicemiilor la valori foarte crescute, pentru mai multi ani, poate duce la aparitia complicatiilor, in special la afectarea vaselor mici si ale nervilor periferici.
Leziunile grave ale ochilor, rinichilor si picioarelor pot fi prevenite printr-un bun control glicemic. Daca pe langa diabet aveti si hipertensiune arteriala, aceasta poate fi, de asemenea, tratata si monitorizata.
Aceasta atitudine previne aparitia si evolutia complicatiilor cronice ale diabetului zaharat, conform studiului de mare anvergura UKPDS realizat in Marea Britanie.
Atunci cand glicemiile cresc foarte mult puteti sa intrati in coma. Aceasta situatie va pune viata in pericol. Coma poate fi bineinteles evitata printr-o educatie corecta si un tratament corespunzator.
CATE TIPURI DE DIABET EXISTA?
Exista mai multe tipuri de diabet, insa mai jos va prezentam cele mai frecvente forme ale bolii.
Diabet zaharat tip 1
In general, pacientii sunt tineri, cu greutate normala, care incep tratamentul cu insulina din momentul diagnosticului.
Pancreasul lor produce mult prea putina insulina sau nu mai produce deloc insulina. Diabetul zaharat tip 1 prezinta insa si o forma lenta ce poate aparea si la adulti.
Pacientii sunt, de obicei, varstnici si obezi. La inceput, pancreasul pacientilor produce cantitati mari de insulina pentru a compensa atat cresterea glicemica, cat si insulino-rezistenta.
Daca scad in greutate, pacientii nu vor avea nevoie de insulina pentru o lunga perioada de timp. In unele cazuri, insa, pancreasul epuizat va reduce cantitatea de insulina din circulatia sanguina, asadar in schema de tratament se va introduce in mod obligatoriu si insulina.
CARE ESTE VALOAREA NORMALA A GLICEMIEI?
Exista mai multe unitati de masura pentru glicemie, cea mai utilizata in tara noastra este insa varianta mg/dl. Celelalte forme utilizate in alte tari sunt:
- mg%;
- mmol/l.
La persoanele fara diabet zaharat, glicemia pe nemancate este cuprinsa intre 80 si 130 mg/dl si poate sa creasca la doua ore dupa masa pentru scurt timp pana la valoarea de 180 mg/dl.
Termenul de hipoglicemie este utilizat pentru a descrie glicemiile situate sub valorile normale si anume sub 70 mg/dl. Scaderea concentratiei glucozei la valori foarte mici poate duce la pierderea starii de constienta, aceasta complicatie acuta poarta denumirea de coma hipoglicemica.
Glicemiile cu valori peste cele normale indica prezenta hiperglicemiei.
Cresterea glicemiei la valori foarte mari poate duce, de asemenea, la pierderea starii de constienta, complicatie acuta denumita coma hiperglicemica.
PRINCIPIILE NUTRITIVE
Organismul are nevoie de glucoza ca sursa de energie. Glucoza provine din alimentele pe care le consumati. Pe langa minerale, vitamine si apa, alimentele contin trei principii nutritive:
- glucidele;
- proteinele;
- lipidele.
Celulele au nevoie de glucoza, aceasta este ingerata prin intermediul alimentelor ce contin glucide. La nivelul stomacului alimentele sunt degradate cu ajutorul sucurilor digestive pana la glucoza. Glucoza este apoi transportata in intestin, iar de aici ajunge la ficat.
Ficatul reprezinta un depozit de glucoza, urmand ca aceasta sa fie eliberata atunci cand este nevoie.
Glucoza este transportata prin sange la celulele organismului. Celulele au nevoie de glucoza, deoarece aceasta furnizeaza energie. Glucoza nu poate sa intre singura in celulele musculare si celulele adipoase. Insulina este cheia care deschide aceste celule pentru a lasa glucoza in interior. Insulina este un hormon, una dintre substantele mesager ale organismului.
Insulina este produsa de celulele beta ale pancreasului.
Celulele beta ale pancreasului produc insulina, aceasta este responsabila pentru mentinerea unei glicemii normale.
Cand glicemia creste, pancreasul produce mai multa insulina in incercarea de reducere a glicemiei. Dezechilibrul apare atunci cand cantitatea de insulina fie nu este suficienta pentru a reduce cresterea glicemica, fie este suficienta insa din cauza insulino-rezistentei nu reuseste sa isi indeplineasca rolul.
Buna ziua,
O intrebare va rog.
Am glicemia in limitele 190-220. De obicei dimineata mananc foarte tarziu, aproape de orele 10-11 cand nemairezistand de foame mananc sau dupa masa de pranz…la doua trei ore ma apuca iar o foame intensa.
Ma testez inainte de aceste mese si constat o scadere a glicemiei pe la 140-160. Aceasta scadere cu acea foame intensa, se poate considera o hipo glicemie, in cazul meu care am glicemia in limitele de mai sus ?.
Sper ca mi-a fost inteleasa intrebarea.
Cu stima,
Popescu, Bucuresti.
Buna ziua,
Va multumim pentru mesaj!
Este foarte posibil sa resimtiti aceste glicemii ca hipoglicemie cu toate ca ele nu sunt hipoglicemii. Organismul se invata cu valori glicemice mari si reactioneaza gresit atunci cand acestea tind sa devina normale.
Sfatul meu ar fi sa va reglati valorile glicemice. Nu este bine ca media glicemiilor dumneavoastra sa fie intre 190 si 220 mg/dl. Indiferent de ritmul de viata, glicemiile trebuie sa fie la trezire intre 80 si 130 mg/dl.
Multa sanatate!
Vă mulțumesc mult.
O zi bună vă doresc.
Ioan Popescu.
Cu drag! Zi usoara si multa sanatate!