Diabetul tip 2 in echilibru

Diabetul tip 2 in echilibru

Echilibrul in diabetul tip 2 este extrem de important.

Daca suferiti de diabet tip 2, este important ca stilul dumneavoastra de viata sa reprezinte echlibrul perfect intre un tratament corespunzator, exercitii fizice regulate si o dieta sanatoasa.

CE ESTE DIABETUL TIP 2, DAR NU NUMAI?

Organismul nostru transforma cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumam in glucoza (zahar). Glucoza este apoi transportata in corp, fiind utilizata pentru a produce energie. Pancreasul produce un hormon numit insulina care controleaza acest proces. Insulina face posibil transferul glucozei din sange in celulele corpului, mentinand astfel nivelul de glucoza din sange la un nivel sigur.Diabetul tip 2 in echilibruAtunci cand suferiti de diabet, organismul dumneavoastra fie nu produce suficienta insulina, fie insulina produsa nu actioneaza asa cum ar trebui. In aceasta situatie, nivelurile de glucoza nu sunt controlate corespunzator, ducand astfel la cresterea cantitatii de glucoza din sange.

CARE SUNT TIPURILE DE DIABET?

Diabetul tip 1: apare de obicei la copii, adolescenti sau adulti tineri. Acest tip de diabet este caracterizat de faptul ca pancreasul nu mai produce insulina.

Diabetul tip 2: este cea mai intalnita forma de diabet si se poate manifesta la orice varsta. Acest tip de diabet se caracterizeaza prin faptul ca organismul nu produce suficienta insulina, iar insulina produsa de organism nu functioneaza corespunzator.

Diabetul gestational: se poate manifesta in fazele tarzii ale sarcinii insa dispare de obicei dupa nasterea copilului. Femeile care au suferit de acest tip de diabet sunt mai predispuse la aparitia ulterioara a diabetului de tip 2.

CE PROVOACA DIABETUL TIP 2?

Greutatea excedentara si sedentarismul cresc probabilitatea de a dezvolta diabetul tip 2. Mostenirea genetica poate juca de asemenea un rol in dezvoltarea diabetului, expunand anumite persoane la risc crescut.

Diabetul tip 2 in echilibruInainte de a dezvolta diabetul tip 2, persoanele respective dezvolta adesea rezistenta la insulina – o afectiune in care tesutul gras, muschii si celulele hepatice nu utilizeaza insulina in mod corespunzator. Initial, pancreasul face fata cererii crescute, producand mai mult insulina. Insa, pe masura ce celulele pancreasului incep sa functioneze mai putin eficient, pancreasul isi pierde treptat capacitatea de a face fata.

CE SE INTAMPLA IN DIABETUL TIP 2?

Atunci cand suferiti de diabet de tip 2, in sange se acumuleaza niveluri crescute de glucoza (zahar) care pot duce la alterari grave ale starii de sanatate. De aceea, controlul glucozei din sange este o parte importanta in tratamentul diabetului.

CUM VA AFECTEAZA DIABETUL TIP 2 ORGANISMUL?

Diabetul tip 2 afecteaza capacitatea organismului de a transforma zaharul din sange in energie. Acest proces este controlat de un hormon numit insulina. In diabetul tip 2 organismul, fie nu produce suficienta insulina, fie nu raspunde la insulina asa cum ar trebui. In consecinta, nivelurile de glucoza nu mai sunt controlate, iar cantitatea de glucoza din sange creste.

CE MASURI PUTETI LUA PENTRU A CONTRIBUI LA GESTIONAREA AFECTIUNII?

Acordati timp pentru a va intelege afectiunea si invatati cum sa monitorizati nivelurile de glucoza din sange.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre tratament si respectati recomandarea medicului.

Asigurati-va ca aveti un stil de viata sanatos, cu o dieta echilibrata si exercitii fizice regulate.

ATUNCI CAND O PERSOANA FARA DIABET IA MASA:

  1. Sistemul digestiv descompune alimentele in zaharuri simple (glucoza) pe care la absoarbe apoi. Elibereaza deasemenea hormoni numiti hormoni incretinici;
  2. Hormonii incretinici stimuleaza pancreasul sa elibereze insulina;
  3. Glucoza circula prin vasele de sange pana la celulele organismului;
  4. Organismul transmite ficatului sa opreasca productia de glucoza;
  5. Insulina ajuta glucoza sa ajunga in celule;
  6. Rinichii functioneaza normal – filtreaza sangele si elimina reziduurile. In mod normal, urina produsa de rinichi nu contine glucoza.

ATUNCI CAND O PERSOANA CU DIABET IA MASA:

  1. Pot exista mai putini hormoni incretinici care sa solicite pancreasului sa produca insulina dupa ce luati masa, iar unii dintre acesti hormoni care transmit mesajul nu functioneaza;
  2. Pancreasul dumneavoastra nu mai produce suficienta insulina – asa ca lucreaza mai mult pentru a incerca sa faca fata;
  3. Se acumuleaza prea multa glucoza in sange;
  4. Ficatul dumneavostra continua sa produca glucoza;
  5. Este mai dificil pentru glucoza sa patrunda in celula;
  6. Rinichii dumneavoastra incearca sa elimine excesul de glucoza din sange. Daca in urina exista o cantitate prea mare de glucoza este posibil sa urinati frecvent si sa simtiti nevoia de a bea mai multe lichide.

COMPLICATII ASOCIATE DIABETULUI TIP 2

Diabetul tip 2 afecteaza intregul organism. Atunci cand nivelul glucozei din sange este prea ridicat pe o perioada lunga de timp, poate creste riscul complicatiilor asociate diabetului. Printre acestea se numara:

  • afectiuni oculare;
  • afectiuni dentare;
  • afectiuni cardiace si accident vascular cerebral;
  • leziuni nervoase;
  • leziuni renale;
  • disfunctii sexuale;
  • probleme cu picioarele.

EVITAREA COMPLICATIILOR ASOCIATE CU DIABETUL TIP 2

Vestea buna este ca puteti evita aparitia complicatiilor tratand diabetul tip 2 in mod corespunzator. Mai exact, puteti lua masuri pentru a reduce nivelurile de glucoza din sange:

  • monitorizati nivelul de glucoza din sange;
  • stabiliti un plan de viata sanatos;
  • alegeti o alimentatie sanatoasa;
  • faceti activitate fizica;
  • respectati recomandarile medicului dumneavoastra privind medicatia antidiabetica;
  • reduceti tensiunea arteriala si colesterolul;
  • consultati medicul diabetolog.

Prin implicarea dumneavoastra in gestionarea diabetului, faceti deja progrese spre reducerea riscului de aparitie a complicatiilor diabetului.

MONITORIZAREA GLUCOZEI DIN SANGE

Controlul nivelului de glucoza din sange

Diabetul tip 2 in echilibruCercetarile arata ca mentinerea nivelurilor de glucoza din sange aproape de normal reduce probabilitatea aparitiei complicatiilor oculare, renale si nervoase. Pentru a va controla diabetul, trebuie sa urmariti nivelurile de glucoza din sange, verificand permanent daca acestea se incadreaza in intervalul tinta.

Faceti testul HbA1c

Testul HbA1c este un test standard care reflecta valoarea medie de glucoza din sangele din cele 2-3 luni anterioare, pentru a oferi un indiciu despre controlul glucozei din sange.

Pentru majoritatea pacientilor cu diabet, tinta HbA1c recomandata este sub 7%. Medicul dumneavoastra diabetolog va stabili nivelul HbA1c potrivit pentru dumneavoastra.

Monitorizati nivelurile de glucoza din sange

Utilizati un glucometru pentru a va verifica nivelul de glucoza.

Verificati nivelul glucozei atat inainte cat si dupa masa (numite si glicemia a jeun, respectiv glicemia postprandiala).

  • Glucoza a jeun reprezinta nivelul de glucoza din sange dupa cel putin opt ore de la ultima masa. Se recolteaza de obicei la prima ora a diminetii;
  • Glucoza postprandiala reprezinta nivelul de glucoza din sange la doua ore dupa masa.

Monitorizarea glucozei din sange cu ajutorul unui aparat de masurat va ajuta sa observati cum alimentele, activitatea fizica si medicatia influenteaza nivelurile de glucoza din sange. Este recomandat sa pastrati o evidenta a masuratorilor astfel incat sa puteti evalua, dumneavoastra sau medicul diabetolog, succesul tratamentului.

CRESTERI SI SCADERI ALE NIVELULUI GLUCOZEI DIN SANGE

Intelegerea intervalului de glucoza din sange

Conform Federatiei Internationale de Diabet (International Diabetes Federation – IDF), pentru majoritatea persoanelor cu diabet, un interval normal al glucozei in sange este dupa cum urmeaza:

  • glicemia a jeun sub 130 mg/dl;
  • glicemia postprandiala sub 180 mg/dl.

Discutati cu medicul despre nivelul glucozei din sange potrivit pentru dumneavoastra.

Nivel ridicat de glucoza in sange (hiperglicemie)

Hiperglicemia este cauzata de obicei de un exces alimentar, de mai putina activitate fizica decat de obicei, indispozitie sau stres, de o medicatie antidiabetica insuficienta.

Simptomele obisnuite includ uscaciunea gurii, sete, urinare frecventa, stare de oboseala si vedere incetosata.

Daca prezentati oricare dintre aceste simptome, testati glucoza din sange imediat.

Nivel scazut de glucoza in sange (hipoglicemie)

Hipoglicemia este de obicei cauzata de o alimentatie mai saraca sau de o intarziere a alimentatiei, de o activitate fizica mai intensa decat de obicei sau de o medicatie antidiabetica nepotrivita nevoilor dumneavoastra.

Diabetul tip 2 in echilibruPrintre simptome se numara nervozitatea, tremurul, transpiratia sau oboseala. Simptomele pot fi usoare la inceput insa se pot inrautati rapid daca nu se iau masuri.

Daca prezentati semne de hipoglicemie masurati imediat nivelul glucozei in sange. Daca nivelul de glucoza din sange este sub 60 mg/dl, mancati sau beti imediat carbohidrati (dulciuri, produse de panificatie etc). Daca dupa 15-20 de minute nivelul glucozei nu a crescut este nevoie sa repetati tratamentul. Consultati medicul diabetolog cand apar episoade de hipoglicemie.

TRATAREA DIABETULUI DE TIP 2

Importanta tratamentului

Alaturi de mentinerea unui stil de viata sanatos, tratamentul diabetului poate reprezenta o parte importanta a procesului de control al diabetului. Numeroase persoane necesita tratament si existand atat de multe optiuni disponibile, este important sa va simtiti bine si in siguranta cu tratamentul care v-a fost prescris.

Optiuni de tratament in diabet

Primul pas in tratarea diabetului tip 2 este adesea reprezentat de o dieta hipocalorica, evitarea zahararurilor simple, reducerea in greutate si activitatea fizica crescuta. Aceste masuri nu sunt suficiente intotdeauna pentru a reduce nivelurile glucozei din sange la valorile tinta.

Tratamentul farmacologic

Pentru persoanele cu diabet tip 2 exista o varietate de optiuni de tratament disponibile. Aceste medicatii actioneaza in moduri diferite pentru a reduce nivelurile de glucoza din sange. Medicul diabetolog va indica ce medicament vi se potriveste si de ce.

OPTIUNI DE TRATAMENT

Biguanide

Reduc cantitatea de glucoza produsa de ficat si nu numai.

Inhibitorii DPP-4 si agonistii de receptor GLP-1

Reduc glicemia prin cresterea cantitatii de insulina produsa de pancreas si reducerea cantitatii de glucoza produsa in ficat.

Insulina

Injectie ce inlocuieste insulina produsa in mod normal de organism pentru a contribui la controlul glicemiei.

Inhibitorii de alfa-glucozidaza

Incetinesc cresterea glucozei din sange dupa masa printr-o inhibarea descompunerii carbohidratilor in intestin si o inhibare a absorbtiei lor.

Sulfoniluree si meglitinide

Stimuleaza pancreasul sa elibereze insulina.

Glitazone (denumite si TZD/tiazolidindione)

Ajuta organismul sa utilizeze insulina si sa aduca glucoza in celule.

Terapie orala de asociere

Deoarece optiunile de tratament indicate mai sus actioneaza in moduri diferite pentru a reduce nivelurile de glucoza din sange, este posibil ca medicul diabetolog sa asocieze doua sau mai multe medicamente orale.

STILUL DE VIATA SANATOS

Alaturi de tratamentul medicamentos prescris, mentinerea unui stil de viata sanatos va ajuta sa reglati nivelurile de glucoza din sange si va permite sa jucati un rol activ in gestionarea diabetului.

Deprinderea unui stil de viata sanatos

O dieta sanatoasa si activitatea fizica va vor ajuta:

  • sa controlati glicemia, tensiunea arteriala si colesterolul;
  • sa reduceti riscul de boala cardiaca si de accident vascular cerebral;
  • sa reduceti stresul;
  • sa va tonificati inima, muschii si oasele;
  • sa facilitati actiunea insulinei in organism;
  • sa imbunatatiti circulatia sanguina;
  • sa va mentineti mobilitatea articulatiilor;
  • sa pierdeti in greutate.

Dezvoltarea unui plan de viata sanatoasa

  • Stabiliti obiective realiste pentru reducerea in greutate si activitatea fizica;
  • Impartiti un obiectiv mare in pasi mai mici;
  • Recunoasteti factorii care duc la un comportament nesanatos si incercati sa evitati aceste situatii;
  • Realizarea unor pasi in evolutia catre obiceiuri sanatoase trebuie sa va incurajeze si mai mult;
  • Solicitati sprijin din partea prietenilor si a familiei;
  • Asteptati-va la obstacole si incercati sa ramaneti motivat.

Alimentatia sanatoasa

  • Creati un plan de alimentatie pentru diabet;
  • Mancati la ore fixe;
  • Mentineti portiile sub o limita de control;
  • Urmati o dieta echilibrata.

Exercitiile fizice

Activitatea fizica este importanta pentru toata lumea insa este deosebit de importanta pentru a tine diabetul sub control si pentru a reduce riscul de complicatii. O activitate fizica mai intensa nu inseamna neaparat antrenamente prelungite sau exercitii dificile. Va oferim in continuare cateva idei pentru inceput:

  • mers rapid;
  • mers pe bicicleta;
  • gradinarit;
  • plimbarea cainelui;
  • mers la sala;
  • cursuri de dans;
  • inscrierea intr-un club sportiv;
  • experimentarea unei activitati diferite, precum aerobicul in apa sau yoga;
  • dedicarea timpului unei activitati in aer liber care va face placere.

Sursa: Brosura MSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *