Diabetul si pancreasul
Subiectul de azi abordeaza diabetul si pancreasul.
O legatura directa exista intre pancreas si diabet, asta stim deja.
DIABETUL SI PANCREASUL – CE ESTE PANCREASUL?
Pancreasul este o glanda situata in abdomen in spatele stomacului. El reprezinta o parte importanta a sistemului digestiv. Pancreasul produce enzime si hormoni care ajuta la digestia alimentelor.
Unul din hormoni, insulina, este necesara pentru reglarea glicemiei.
Glicemia masoara nivelul de glucoza din sange. Fiecare celula a organismului are nevoie de glucoza pentru energie.
Ganditi-va la insulina ca o cheie a celulei.
Insulina trebuie sa deschida celula pentru a-i permite glucozei sa intre pentru a fi utilizata ca energie. Daca pancreasul nu produce suficienta insulina sau daca organismul nu o utilizeaza corect, glucoza se acumuleaza in sange si lasa celula infometata, fara principala sursa de energie.
Atunci cand glucoza se acumuleaza in sange apare hiperglicemia.
Simptomele de hiperglicemie includ:
- sete;
- greata;
- urinari frecvente.
Scaderea glicemiei poarta denumirea de hipoglicemie si poate produce simptome diferite printre care mentionez:
- tremuraturi;
- ameteli;
- pierderea starii de constienta.
Atat hiperglicemia, cat si hipoglicemia pot ameninta viata.
DIABETUL SI PANCREASUL – CE TIP DE DIABET AM?
Fiecare tip de diabet implica o proasta functionare a pancreasului.
Modul de functionare a pancreasului face diferenta intre tipurile de diabet. Indiferent de tipul de diabet de care suferiti, monitorizarea glicemiei este importanta si trebuie sa faca parte din rutina dumneavoastra zilnica.
DIABET ZAHARAT TIP 1?
In diabetul zaharat tip 1 sistemul imunitar ataca celulele beta pancreatice, aceste celule sunt exact cele ce produc insulina. Din cauza atacului, celule sunt distruse in totalitate, iar pancreasul nu mai poate produce insulina.
Nu se stie exact de ce sistemul imunitar actioneaza in acest fel.
Factorii genetici si de mediu pot juca un rol in acest sens. Sunteti mai predispusi la diabet zaharat tip 1 daca aveti un istoric familial in acest sens. Circa 5% din pacientii cu diabet zaharat, au diabet zaharat tip 1.
De cele mai multe ori pacientii cu diabet zaharat tip 1 primesc diagnosticul in copilarie, insa acest diagnostic este posibil si la varsta adulta. Avand in vedere ca nu se cunoaste cauza exacta, diabetul zaharat tip 1 nu poate fi prevenit si nici nu poate fi vindecat.
Toate persoanele cu diabet zaharat tip 1 necesita tratament cu insulina pentru a trai pentru ca propriul pancreas nu mai functioneaza.
DIABET ZAHARAT TIP 2?
Diabetul zaharat tip 2 incepe cu insulino-rezistenta. Ceea ce inseamna ca organismul nu mai utilizeaza corect insulina, in consecinta nivelul glicemiei poate creste.
De asemenea diabetul zaharat tip 2 poate aparea si in cazul in care pancreasul mai produce insulina, insa aceasta nu este suficienta pentru a-si indeplini functiile.
In majoritatea cazurilor, diabetul zaharat tip 2 apare atat din cauza utilizarii deficitare a insulinei, cat si din cauza unei productii deficitare de insulina. Acest tip de diabet are si o incarcatura genetica importanta, dar pe langa componenta genetica un rol important il poate avea stilul de viata dezechilibrat si obezitatea.
Tratamentul pentru diabetul zaharat tip 2 include in general schimbarea dietei si adoptarea unui stil de viata activ. Medicatia antidiabetica poate ajuta la mentinerea sub contro a diabetul zaharat tip 2. In unele cazuri de diabet zaharat tip 2, pancreasul opreste productia de insulina, in concluzie tratamentul cu insulina poate deveni necesar.
PREDIABET?
Daca aveti prediabet, inseamna ca glicemia a depasit valoarea normala, dar nu suficient de mult pentru a primi diagnosticul de diabet. Prediabetul poate aparea daca pancreasul reduce productia de insulina sau daca organismul nu utilizeaza insulina la fel de bine pe cat ar fi trebuit.
Puteti intarzia si chiar preveni aparitia diabetului zaharat tip 2 prin schimbarea dietei, scaderea in greutate si exercitiul fizic regulat.
DIABETUL GESTATIONAL?
Diabetul gestational apare in sarcina.
Pentru ca exista multe riscuri pentru mama si copil, o monitorizare mai atenta a sarcinii, dar si a nasterii este necesara in acest caz. De cele mai multe ori diabetul gestational dispare dupa nasterea copilului. Daca ati avut diabet gestational, aveti un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2 mai tarziu in viata.
PANCREATITA?
Inflamatia pancreasului poarta numele de pancreatita.
Atunci cand inflamatia apare deodata si dureaza mai multe zile, poarta numele de pancreatita acuta. Atunci cand inflamatia dureaza mai multi ani apare pancreatita cronica.
Pancreatita poate fi tratata cu succes, insa necesita spitalizare pentru ca poate ameninta viata. Inflamatia cronica a pancreasului poate distruge celulele producatoare de insulina si odata cu distrugerea lor va aparea diaebtul zaharat.
Printre cauzele de pancreatita mentionez:
- litiaza biliara;
- un numar mare de trigliceride;
- un nivel mare de calciu in sange;
- consum abuziv de alcool.
CANCER DE PANCREAS?
Diabetul poate creste riscul de cancer pancreatic mai ales daca dureaza de mai multi ani.
De asemenea diabetul poate fi unul din simptomele cancerului de pancreas, mai ales dupa varsta de 50 de ani. Daca diabetul a fost bine controlat, dar deodata nu va mai puteti controla glicemia poate fi din cauza unui cancer de pancreas incipient.
Cancerul de pancreas, poate sa nu dea simptome la inceput, de cele mai multe ori diagnosticul vine atunci cand cancerul este intr-o forma avansata. Cauzele cancerului de pancreas sunt necunoscute, insa factorii de risc includ:
- mostenirea genetica;
- fumatul.
CONCLUZIA …
Pe scurt, daca aveti diabet nu inseamna ca veti dezvolta si alte probleme la nivelul pancreasului. In acelasi timp daca ati fost diagnosticati cu pancreatita sau cancer de pancreas nu inseamna neaparat ca veti dezvolta diabet.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Boala buloasa a diabeticului.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nutritie accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Pentru astazi va propunem reteta: Sandvis cu branza si zucchini.