Diabetul si gastropareza

Gastropareza diabetica

Gastropareza diabetica este o disfunctie in care stomacul are nevoie de un timp indelungat pentru a se goli. Gastropareza afecteaza atat pacientii cu diabet zaharat tip 1, cat si pacientii cu diabet zaharat tip 2. Cu toate acestea pacientii cu diabet zaharat tip 1 sunt mult mai predispusi la gastropareza. Cand glicemia fluctueaza in mod regulat, nervul vag poate fi afectat. Acest nerv este responsabil de transportul mancarii prin tractul digestiv.

De ce este gastropareza o problema pentru diabetici?

Cand nervul vag inceteaza sa mai functioneze corect, gastropareza poate face ca mancarea sa stagneze in stomac si sa se solidifice, provocand blocaje si potentiale infectii bacteriene. Cand stomacul nu functioneaza normal, absorbtia glucozei sanguine si controlul glicemiei poate fi dificil. Gastropareza apare in aproximativ 20% din cazurile de pacienti ce sufera de diabet zaharat tip 1.

Simptomele gastroparezei

Urmatoarele simptome ar trebui sa va alarmeze si sa va indrepte pasii catre medicul diabetolog:

  • Greata
  • Varsaturi
  • O senzatie de prea-plin inca de la inceputul mesei
  • Scadere in greutate
  • Balonare in zona abdominala
  • Disconfort abdominal

Gastropareza diabetica

Cum se pune diagnosticul de gastropareza?

Pacientii sunt rugati sa manance sau sa bea bariu, sau pot fi indrumati sa consume alimente ce contin substante de contrast, ce vor aparea pe film. Medicul va putea vedea atunci daca gastropareza va afecteaza. Teste mai amanuntite pot include endoscopie digestiva superioara ce poate vizualiza in timp real activitatea musculara a stomacului.

Cum se trateaza gastropareza?

Ca si in cazul multor altor complicatii ale diabetului, primul pas ce trebuie facut este mentinerea glicemie sub control. Medicul diabetolog va poate ajusta imediat doza de insulina si va poate prescrie medicamente. Dieta dumneavoastra ar putea suferi modificari, deasemenea, incluzand portia, dar si frecventa meselor. Unii doctori recomanda nutritie parentala – alimentarea organismului prin solutii perfuzabile, direct in sange.

Exista deasemenea cateva medicamente pentru gastropareza printre care enumeram:

  • Metformin;
  • Eritromicina;
  • Antiemetice.

Schimbandu-va dieta, puteti reusi sa controlati gastropareza. Aceasta poate include 6 mese pe zi in loc de 3, evitarea mancarurilor grase si deasemenea evitarea mancarurilor bogate in fibre.

Sursa: Diabetes UK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *