Diabetul si complicatiile sale
Cunoscand modul in care diabetul va afecteaza corpul reusiti sa aveti grija de organismul dumneavoastra si sa preveniti aparitia complicatiilor diabetului. Multe dintre efectele diabetului apar dintr-un dezechilibru al acelorasi parametrii si anume: tensiunea arteriala, nivelul crescut al colesterolului si lipsa controlului glicemic.
SEMNELE DE DIABET
Atunci cand nu este diagnosticat sau controlat, efectele diabetului asupra organismului pot fi observate prin simptomele clasice de diabet si anume:
- sete exagerata;
- nevoia urinarii frecvente;
- oboseala;
- vederea incetosata;
- amorteli la nivelul mainilor sau picioarelor.
EFECTELE PE TERMEN LUNG ALE DIABETULUI ASUPRA CORPULUI
Pe langa simptome, diabetul poate provoca distrugeri pe termen lung asupra corpului. Acestea poarta numele de complicatii ale diabetului.
Diabetul ne afecteaza vasele de sange si nervii, asadar ne poate afecta orice parte a corpului. Cu toate acestea, anumite parti ale corpului nostru sunt afectate mai mult decat alte parti ale corpului.
Complicatiile diabetului vor aparea de obicei dupa ani de zile in care nivelul glicemiei nu a fost controlat. Complicatiile nu reprezinta o certitudine si pot fi tinute la distanta si prevenite daca reusiti sa tineti sub control diabetul, tensiunea arteriala si colesterolul.
Puteti evita complicatiile diabetului daca mentineti o dieta sanatoasa, evitati tigarile si alcoolul si incorportati exercitiu fizic in rutina dumneavoastra zilnica pentru a va pastra glicemia in limitele indicate de medicul diabetolog.
EFECTELE DIABETULUI ASUPRA INIMII
Diabetul si boala coronariana sunt foarte strans legate. Diabetul contribuie la cresterea tensiunii arteriale si este legat de colesterolul crescut care creste in mod semnificativ riscul de atac de cord si de boli cardiovasculare.
DIABETUL SI ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL
Diabetul afecteaza creierul la fel cum afecteaza si inima, hipertensiunea arteriala si colesterolul cresc riscul de accidente vasculare.
CUM NE AFECTEAZA DIABETUL OCHII
O complicatii destul de comuna a diabetului este retinopatia diabetica. La fel ca si celelalte complicatii si aceasta apare in urma unui numar de ani in care diabetul nu a fost tinut sub control. Retinopatia diabetica are un numar de simptome.
Retinopatia este produsa de umflarea si spargerea vaselor de sange din spatele globului ocular (retina). Hipertensiunea reprezinta deasemenea un factor ce contribuie la aparitia retinopatiei diabetice.
Retinopatia diabetica poate fi tratata, asadar este bine sa o prindeti la inceput. Pentru a reusi asta trebuie sa rugati medicul diabetolog sa va faca screening pentru aceasta boala la medicul oftalmolog, cel putin o data pe an.
ALTE EFECTE ALE DIABETULUI
Efectele diabetului asupra nervilor si vaselor de sange pot deasemenea duce la probleme ca:
- probleme digestive;
- disfunctie sexuala;
- vindecarea greoaie a ranilor.
Persoanele ce sufera de diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta complicatii, insa acestea nu apar in cazul tuturor. Persoanele cu o tensiune arteriala normala, cu colesterol normal si cu un diabet zaharat bine controlat au o sansa mai mare de a evita sau a intarzia in mod semnificativ complicatiile diabetului pe termen lung.
Pentru a reduce riscul de a dezvolta probleme asociate cu diabetul, persoanele ce sufera de diabet sunt sfatuite sa incerce sa urmeze un stil de viata sanatos. O dieta corecta si o activitate fizica regulata reprezinta un pas important in reducerea tensiunii arteriale si a colesterolului si mai ales in imbunatatirea nivelului glicemiei.
Medicatia poate deasemenea sa joace un rol important atunci cand optimizarea stilului de viata nu este suficienta. In cazul diabetului zaharat tip 1 sau in cazul altor tipuri de diabet, atunci cand pancreasul nu poate produce suficienta insulina, insulina va fi administrata prin injectie sau pompa de insulina.
EFECTELE DIABETULUI ASUPRA RINICHILOR
Rinichii reprezinta un alt organ care este in mod particular afectat de diabet, iar riscul de afectare renala creste din nou in cazul unui diabet prost controlat, unei hipertensiuni arteriale, dar si in cazul unui colesterol peste limita.
Nefropatia diabetica reprezinta termenul utilizat pentru boala de rinichi ca rezultat al diabetului.
Distructia renala are loc dupa o perioada de ani de suferinta si diabet prost controlat. Este bine sa va testati de aceasta afectiune in mod regulat pentru a incepe un tratament inainte de a se agrava. Tramanetul include schimbarea modului de viata si poate include anumite medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale si a colesterolului.
DIABETUL SI EFECTELE SALE ASUPRA NERVILOR
Efectele diabetului asupra nervilor pot fi serioase pentru ca nervi au un rol deosebit de important in intreg corpul, de la miscare pana la digestie pana la sex si reproducere.
Prezenta distructiei nervoase (neuropatia) se observa de obicei prin:
- amorteli la nivelul mainilor si picioarelor;
- lipsa erectiei;
- transpiratie excesiva;
- intarzierea golirii stomacului.
Tratamentul pentru neuropatie se concentreaza asupra reducerii durerii, insa medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale pot fi deasemenea prescrise pentru a preveni dezvoltarea acestei afectiuni.
DIABETUL SI EFECTELE SALE ASUPRA DIGESTIEI
Diabetul poate afecta digestia in nenumarate feluri. In cazul in care diabetul a distrus nervii, poate aparea greata, constipatia sau diareea. O alta cauza de probleme digestive pot fi chiar medicamentele pentru diabet.
Unele medicamente pentru diabetul zaharat tip 2 sunt cunoscute pentru problemele digestive pe care le provoaca, insa aceste efecte dispar de indata ce corpul se obisnuieste cu medicamentul in cauza.
CUM VA AFECTEAZA DIABETUL PIELEA
Afectarea caracteristica diabetului asupra pielii este de obicei un rezultat al afectarii nervilor si al vaselor de sange ce pot duce la piele uscata, incetinirea vindecarii ranilor, infectii fungice si bacteriene, pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor.
Persoanele ce sufera de diabet, trebuie sa isi veridice picioarele cel putin o data pe an. Efectele diabetului asupra picioarelor poarta de obicei denumirea de piciorul diabetic.
Trebuie sa retineti ca un control adecvat al diabetului va face ca orice complicatie a acestei boli groaznice sa fie intarziata si chiar evitata.
Sursa: Diabetes UK