Diabetul si alcoolul
Diabetul si alcoolul nu merg neaparat impreuna, insa nu este nevoie ca pacientii cu diabet sa renunte la alcool din cauza diabetului.
Cu toate ca alcoolul are un efect direct asupra nivelului glicemiei, cu putina grija, diabeticii pot sa savureze in liniste un pahar de alcool.
Exista deasemenea substitute de alcool pentru cei care doresc sa se abtina.
Subiectul diabetul si alcoolul nu ocupa un loc aparte in ghidurile legate de diabet.
DIABETUL SI ALCOOLUL – CE RECOMANDA GHIDURILE?
Ghidurile restrictioneaza consumul la doua unitati pentru femei si trei unitati pentru barbati. Cu toate acestea, este bine sa stiti cat alcool consumati pe zi.
Persoanele ce sufera de diabet pot consuma alcool, daca veti consuma si cat veti consuma ramane la alegerea dumneavoastra. Diferitele tipuri de alcool va vor afecta glicemia in moduri diferite, in functie de numarul de carbohidrati pe care ii contin.
Berea are tendinta de a creste glicemia, mai ales daca veti consuma mai mult decat un pahar.
Vinurile au tendinta de a contine mai putini carbohidrati decat berea, asadar efectul de crestere a glicemiei va fi mai putin pronuntat.
Tariile, ca whiskey, vodka, romul si ginul, nu contin foarte multi carbohidrati, asadar nu ar trebui sa creasca glicemia. Daca le beti in combinatii, va trebui sa luati in considerare carbohidratii continuti in celelalte ingrediente.
Trebuie mentionat ca in urma unui consum de alcool exagerat exista o tendinta de prabusire a glicemiei la distanta – mai ales peste noapte.
Multi pacienti cu diabet spun ca in urma consumului de alcool glicemia scade. Diabeticii care urmeaza tratament antidiabetic, mai ales insulina, trebuie sa stie asta si vor trebui sa isi ajusteze dozele pentru a evita hipoglicemia.
Discutati cu medicul diabetolog aceasta problema.
Alcoolul are un numar mare de calorii, asadar in cazul in care sunteti la dieta, va trebui sa limitati consumul de alcool. Alcoolul poate afecta ficatul, inima si pancreasul, chiar si pielea.
Diabeticii sunt mult mai predispusi la afectari organice, asadar din acest punct de vedere consumul de alcool ar trebui restrictionat.
DACA AM DIABET, POT BEA ASA CUM O FACEAM INAINTE?
Nu prea. Diabeticii trebuie sa fie mult mai atenti la consumul de alcool.
Consumul de alcool creste semnificativ riscul de hipoglicemie (scaderea glicemiei). Daca diabetul dumneavoastra este bine controlat, o cantitate moderata de alcool poate fi buna fie dupa, in timpul sau la putin timp dupa masa.
Chiar daca ati consumat alcool, glicemia nu va fi influentata in scurt timp. Cu toate acestea, este bine sa fiti precauti.
LA CE TREBUIE SA FITI ATENTI?
Evitati sa consumati alcool pe stomacul gol, pentru ca in acest fel cantitatea de alcool din sange va creste rapid.
Evitati sa consumati alcool in mod constant si sustinut, nu inlocuiti niciodata mesele cu un consum de alcool.
Toate acestea pot creste riscul de hipoglicemie.
CUM IMI VA AFECTA ALCOOLUL GLICEMIA?
Diferitele tipuri de bauturi alcoolice vor afecta in mod diferit glicemia. Deasemenea un factor important este reprezentat si de cantitatea de alcool pe care o consumati. Un simplu pahar (circa 330 ml bere, 200 ml vin) poate sa nu aiba un efect urias asupra glicemiei.
Daca veti consuma mai mult de un singur pahar, in majoritatea cazurilor glicemia va avea tendinta de a creste.
Acest efect il vor avea mai ales berea, vinurile si lichiorurile. Cu toate acestea, alcoolul inhiba transformarea proteinelor in glucoza la nivel hepatic, ceea ce inseamna ca riscati sa faceti hipoglicemie de indata ce glicemia a inceput sa scada.
Daca veti consuma mai mult alcool din cel mentionat anterior, va puteti astepta sa observati o crestere glicemica, apoi o scadere glicemica la cateva ore diferenta, mai ales cand dormiti. Diabeticii ce urmeaza tratament cu insulina, mai ales, trebuie sa fie foarte atenti la hipoglicemie.
Fiecare persoana va avea o reactie usor diferita la bauturile alcoolice, asadar va recomandam sa va testati glicemia pentru a afla propria reactie.
ESTE PERICULOS SA CONSUMI ALCOOL ATUNCI CAND AI DIABET?
Consumul exagerat de alcool este periculos pentru toata lumea. Atunci cand cantitatea de alcool este mare si riscul de hipoglicemie este mai mare.
Se recomanda un consum considerabil de carbohidrati (chipsuri sau pizza) in cazul in care se consuma o cantitate mare de alcool.
Cel mai bine este insa, sa evitati un consum exagerat de alcool.
VOI FACE HIPOGLICEMIE CAND SUNT BEAT/BEATA?
Simptomele de betie sunt oarecum similarea celor de hipoglicemie, iar de aici apare o confuzie extrem de periculoasa.
Mai mult, daca ati consumat mult alcool, riscul de hipoglicemie se mentine pana la 16 ore (sau chiar mai mult) dupa ce v-ati oprit.
Monitorizarea atenta a glicemiei reprezinta o parte esentiala a managementului diabetului in aceasta situatie.
CE ALTE PERICOLE POATE PROVOCA ALCOOLUL DIABETICILOR?
Consumul exagerat si regulat de alcool poate creste tensiunea arteriala. Mai mult, bauturile alcoolice contin calorii, asadar ele pot duce la cresterea in greutate. Consumul de alcool poate exagera neuropatia.
Bauturile sarace in carbohidrati si alcool pot reprezenta o optiune mai buna decat bauturile alcoolice standard, insa pericolele trebuiesc luate in considerare in continuare. Adesea alcoolul este amestecat cu bauturi racoritoare dulci, iar de aici poate aparea pericolul cresterii glicemiei.
SA CONSUM SAU SA NU CONSUM ALCOOL CA DIABETIC?
Consumul moderat de alcool nu reprezinta o problema.
Unele bauturi alcoolice, ca vinul rosu spre exemplu, pot oferi beneficii, insa asta nu inseamna ca trebuie sa va apucati de baut.
Sursa: Diabetes UK