Diabetul instabil sau brittle diabetes

Diabetul instabil sau brittle diabetes in engleza este un termen folosit pentru a descrie un diabet zaharat tip 1 foarte greu de echilibrat.

Persoanele care au diabet instabil sunt mai predispuse la aparitia de variatii glicemice importante, avand fie hiperglicemie, fie hipoglicemie.

DIABETUL INSTABIL – SIMPTOME

Diabetul instabil sau brittle diabetes apare ca un diabet zaharat tip 1 care este greu de contolat. Pacientii cu diabet tip 1 instabil pot experimenta urmatoarea simptomatologie:

  • schimbari rapide ale glicemiei care nu pot fi prevazute si pentru care nu se poate gasi o cauza;
  • episoade frecvente de hiperglicemie marcata si hipoglicemie marcata;
  • predispozitie de cetoacidoza si/sau hipoglicemie severa.

Diabetul instabil sau brittle diabetes este relativ rar. Cercetarile arata ca este mai frecvent la femei, in comparatie cu barbatii si are tendinta de a se manifesta la varsta adulta.

Brittle diabetes este mai putin comun la persoanele peste 40 de ani, ceea ce sugereaza ca brittle diabetes se poate ameliora de la sine in timp.

CUM POATE APAREA DIABETUL INSTABIL SAU BRITTLE DIABETES?

Brittle diabetes are cateva cauze probabile. Probleme psihologice si digestie incompleta ca rezultat al distrugerii nervoase sunt cateva din posibilele cauze.

Diabetul instabil este adesea asociat cu:

  • stresul;
  • depresia;
  • alte afectiuni psihologice.

Stresul poate duce la insulino-rezistenta acuta si temporara. Asta inseamna ca organismul nu raspunde la insulina. Aceasta insulino-rezistenta poate aparea si disparea foarte repede si fara avertisment.

Stabilirea unei doze eficiente in diabetul instabil este extrem de greoaie.

In plus, alte afectiuni psihice pot adauga si mai multe complicatii si dificultati in managementul diabetului zaharat tip 1.

Neuropatia autonoma, distrugerea nervilor care afecteaza functionarea organelor, poate duce la probleme cu intarzierea evacuarii stomacului (gastropareza) si poate afecta functionarea intestinelor.


Daca nu stiti cand o sa fie digerata mancarea, nici nu veti putea stabili o doza de insulina eficienta.

Alte probleme ce pot aparea in brittle diabetes includ:

  • probleme cu absorbtia insulinei;
  • interactiuni medicamentoase.

CE POT FACE IN BRITTLE DIABETES?

Avand in vedere ca principala problema in diabetul instabil este reprezentata de cresterile si scaderile glicemice neasteptate, o dieta saraca in carbohidrati va poate ajuta sa reduceti variatiile glicemice. Astfel puteti face ca hiperglicemiile si hipoglicemiile sa fie mai putin severe.

Tehnologia pentru diabet si anume pompele de insulina, senzorii de glicemie tind sa le ofere oamenilor a mana de ajutor in controlul mai eficient al glicemiei.

In tara noastra daca aveti acest tip de diabet documentat intr-un dosar medical, statul roman va poate ajuta sa obtineti o pompa de insulina, dar si senzori de glicemie.

Cititi si:

IDENTIFICAREA CAUZEI DE DIABET INSTABIL

Pentru a identifica cauza aparitiei acestui tip de diabet zaharat, discutati cu medicul diabetolog pentru a alege strategiile de tratament care vi se potrivesc.

Medicul diabetolog poate identifica factorii ce duc la aparitia unor variatii glicemice atat de greu de controlat.

In cazul in care cauza este identificata ca fiind neuropatia autonoma, medicul diabetolog va poate ajuta cu ameliorarea acesteia.

Deasemenea stabilirea unui grup de suport in cadrul caruia sa discutati problemele dumneavoastra va poate ajuta sa reduceti stresul, anxietatea si depresia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *