Diabetul gestational

Nutritia in diabetul gestational

Diabetul gestational apare cand aveti hiperglicemie pe parcursul sarcinii. Diabetul gestational se dezvolta de obicei in trimestrul al treilea de sarcina (intre 24 si 28 de saptamani) si in mod normal dispare dupa nasterea copilului.

Femeile care fac diabet gestational in timpul sarcinii raman cu un risc de a dezvolta diabet zaharat tip 2 mai tarziu in viata.

Diagnosticul de diabet gestational poate fi infricosator, din fericire ca orice alt tip de diabet, un medic diabetolog va poate ajuta atat cu lamuriri legate de riscuri, cat si cu masurile ce trebuie sa le luati.

Cu cat stiti mai multe, cu atat va e mai usor sa acceptati schimbarile necesare pentru a duce la bun sfarsit sarcina si a da nastere unui bebelus sanatos.

CUM AM FACUT DIABET GESTATIONAL?

Nutritia in diabetul gestationalUndeva intre saptamana 24 si saptamana 28 de sarcina medicul ginecolog va recomanda efectuarea testului de toleranta la glucoza. Testul de toleranta la glucoza trebuie realizat pentru toate gravidele, indiferent de factorii de risc.

S-a putea sa vi se para ca este prea tarziu in sarcina ca sa aflati despre o asa problema, dar in majoritatea cazurilor screening-ul inainte de aceasta perioada nu este elocvent.

SCHIMBARILE HORMONALE SI INSULINA

Schimbarile hormonale (hormonii placentari care dau insulino-rezistenta) din al doilea si al treilea trimestru de sarcina, alaturi de nevoile de crestere ale fatului cresc necesarul de insulina al femeii gravide de circa doua, chiar trei ori fata de normal.

Insulina este necesara pentru transportul zaharului din sange catre celule pentru a le furniza energie.

Daca organismul nu poate produce cantitatea suficienta de insulina, zaharul din alimentele pe care le consumati va ramane in sange si va determina cresterea glicemiei si aparitia diabetului gestational.

CAT DE FRECVENT ESTE DIABETUL GESTATIONAL?

Nutritia in sarcina si lactatieDiabetul gestational este diabet zaharat diagnosticat si observat pentru prima data in sarcina.

Circa 3-5% din toate sarcinile sau cu alte cuvinte 1 din 20 de femei insarcinate vor dezvolta diabet gestational, asadar daca ati fost diagnosticata cu diabet gestational puteti sa va linistiti, nu sunteti singura. In majoritatea cazurilor, diabetul gestational este tinut sub control prin dieta si exercitiu si dispare dupa nasterea copilului.

Foarte putine femei cu diabet gestational au nevoie de insulina pentru a controla acest tip de diabet.

In cazul in care aveti nevoie de insulina, nu ezitati sa o faceti. Aceasta va ajuta sa normalizati glicemiile si sa reduceti riscurile pentru dumneavoastra si pentru copil.


Diabetul gestational nu trebuie tratat cu superficialitate. Riscuri imediate pentru mama si fat sunt foarte reale, cu toate acestea, aceste riscuri pot fi micsorate cu o ingrijire atenta.

INGRIJIREA PRENATALA

Ingrijirea prenatala ar trebui facuta de o echipa multi-disciplinara:

  • regimurile de insulina trebuie sa fie individualizate si se recomanda dozarea glicemiei de 4 ori pe zi;
  • necesarul de insulina creste progresiv incepand de la al doilea trimestru pana la ultima luna de sarcina;
  • hipoglicemia si pierderea starii de constienta este obisnuita la inceputul sarcinii. Hipoglicemia nu pare sa aiba efecte adverse pe termen lung asupra dezvoltarii fatului.

Cetoacidoza poate provoca moartea fatului in orice moment. Toate femeile ar trebui sa isi testeze cetonele urinare daca glicemia este mare, daca apar varsaturi sau nu se simt bine.

NASTEREA

Momentul nasterii este individualizat, la femeile cu un diabet controlat si fara complicatii, sarcina poate fi continuata pana la 39 – 40 de saptamani. Ratele cezarienelor sunt adesea mult mai crescute la femeile cu diabet gestational spre deosebire de cele fara diabet.

INGRIJIREA POSTNATALA

Necesarul de insulina scade dramatic dupa ce ati nascut, asadar reduceti dozele de insulina pana la nivelul celor din-naintea sarcinii pentru a evita hipoglicemia.

Sunt incurajate glicemiile un pic mai mari, iar la mamicile care alapteaza dozele de insulina se vor reduce si mai mult de indata ce au inceput alaptarea.

Orice femeie cu diabet gestational trebuie sa revina la control la medicul diabetolog peste cel mult 3 luni de la nastere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *