Diabetul gestational

Diabetul gestational

Diabetul gestational este o forma de diabet ce apare in timpul sarcinii. Diabetul gestational afecteaza aproximativ 4% dintre gravide, conform Asociatiei Americane de Diabet. Diabetul gestational este adesea diagnosticat in cadrul testelor de screening ce trebuiesc facute intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.

Cauza diabetului gestational nu este pe deplin inteleasa, se considera ca hormonii de la nivelul placentei ar bloca actiunea insulinei in corpul mamei. Aceasta inseamna ca mama are nevoie de mai multa insulina si cateodata pancreasul ei nu poate produce suficienta insulina pentru a transporta zaharul din sange la nivelul celulelor pentru a produce energie. Sangele mamei are un nivel crescut de glucoza, care poate trece in placenta, provocandu-i fatului hiperglicemie.

DIABETUL GESTATIONAL SI SARCINA

Diabetul gestationalDiabetul gestational apare din cauza reactiei diferite pe care o are organismul mamei la actiunea insuline pe timpul sarcinii. Insulina este un hormon. Insulina transporta glucoza din sange in celule, unde glucoza este arsa si transformata in energie. Pe timpul sarcinii, celulele mamei devin in mod natural putin mai rezistente la efectele insulinei. Aceasta schimbare are rolul de a creste glicemia mamei, pentru a-i oferi fatului mult mai multi nutrienti. Corpul mamei produce mai multa insulina pentru a pastra glicemia la un nivel normal. La un numar mic de femei, chiar si aceasta crestere a productie de insulina nu este suficienta pentru a mentine glicemia la un nivel normal. Ca rezultat, aceste mame vor dezvolta diabet gestational.

SEMNE SI SIMPTOME

Simptomele diabetului gestationa nu sunt extrem de evidente, fiind similare simptomelor de sarcina. Asadar, ele nu se observa foarte usor. Mai jos sunt cateva simptome pe care le puteti simti pe parcursul sarcinii:

  • senzatie pregnanta de sete;
  • urinare frecventa;
  • oboseala;
  • ameteala;
  • varsaturi;
  • infectii urinare;
  • infectii vaginale;
  • vedere incetosata;
  • scadere in greutate vizibila.

FACTORII DE RISC AI DIABETULUI GESTATIONAL

Diabetul gestationalDaca dezvoltati hiperglicemie pentru ca diabetul gestational nu este tinut sub control, copilul dumneavoastra va avea deasemenea hiperglicemie. Pancreasul copilului va trebui sa produca mai multa insulina pentru a controla hiperglicemia. Glucoza in exces din sangele copilului este depozitata sub forma de grasime.

Daca nu tratati diabetul gestational puteti genera complicatii pentru copil. Unele dintre aceste complicatii includ:

  • Diabet zaharat tip 2 aparut mai tarziu pe parcursul vietii. Copiii mamelor care au diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta obezitate si diabet zaharat tip 2 mai tarziu in viata;
  • Glicemie scazuta sau hipoglicemie. Cateodata copiii mamelor cu diabet gestational dezvolta hipoglicemie la putin timp dupa viata deoarece propria lor productie de insulina este crescuta. Episoade severe de hipoglicemie pot provoca convulsii copiilor. Hranirea rapida si cateodata hranirea cu solutii de glucoza intravenoasa pot aduce glicemia copilului la un nivel normal.
  • Nastere prematura sau sindromul de detresa respiratorie. Hiperglicemia mamei poate creste riscul de nastere prematura, adica nasterea inaintea de termenul normal al sarcinii. Deasemenea este posibil ca doctorul mamei sa recomande o nastere inainte de termen deoarece copilul este prea mare. Copiii ce se nasc mai devreme pot dezvolta sindrom de detresa respiratorie – o suferinta ce face ca respiratia sa fie dificila. Copiii cu acest sindrom pot avea nevoie de ajutor atunci cand este vorba de respiratie pana cand plamanii lor se maturizeaza si devin mai puternici. Copiii mamelor cu diabet gestational pot experimenta sindrom de detresa respiratorie chiar daca nu s-au nascut inainte de termen.

  • Nivelul mare de glucoza din sangele mamei traverseaza placenta, fortand astfel pancreasul copilului sa produca mai multa insulina. Acest fenomen va poate face copilul sa creasca prea mult in greutate (macrosomie). Copiii foarte mari – cei care cantarest peste 4 kilograme – sunt mai predispusi la o nastere dificila, rani provocate de nastere sau pot necesita operatie cezariana pentru a se naste.

Diabetul gestationalCopilul se poate naste desemenea cu icter. Icterul este mai comun la nou nascutii din mame care au avut diabet gestational pe parcursul sarcinii lor. In icter, pielea si partea alba a globului ocular se coloreaza in galben. Icterul dispare de obicei, insa copilul poate avea nevoie sa fie expus la ultraviolete pentru a putea trece de acest moment. Daca aveti grija ca cel mic sa fie hranit cu cat mai mult lapte prin alaptare, icterul va trece mai usor.

Deasemenea copilul va fi predispus la diabet zaharat tip 2 si la obezitate pe parcursul vietii.

OPTIUNI DE TRATAMENT

Diabetul gestationalTrebuie sa va testati glicemia in mod curent, utilizand un glucometru. Pentru a va mentine glicemia intre limitele normale va trebui sa:

  • Consumati alimente dupa o dieta bine pusa la punct. Asociatia americana de diabet recomanda consiliere nutritionala de la un medic diabetolog ce va realizeaza o dieta echilibrata cu mese principale si gustari in functie de inaltimea, greutatea si gradul dumneavoastra de efort fizic.
  • Dieta dumneavoastra trebuie sa fie echilibrata, continand un numar echilibrat de proteine, grasimi si carbohidrati, asigurandu-va in acest fel necesarul de vitamine, minerale si calorii. Pentru a va mentine glicemia intre limitele normale, este extrem de important sa nu sariti peste mese, mai ales peste micul dejun, deasemenea trebuie sa evitati alimentele bogate in glucide: bomboane, fursecuri, prajituri si bauturi carbogazoase indulcite.
  • Totul poate parea greu la inceput, dar nu este chiar asa de indata ce va obisnuiti cu acest stil de viata. Nu trebuie sa va ganditi ca sunteti obligati sa urmati o dieta speciala si restrictiva. Vedeti totul ca pe o oportunitate de a va obisnui cu un stil de viata sanatos atat pentru dumneavoastra, cat si pentru intreaga familie. Daca toti ceilalti membri ai familiei mananca acelasi gen de mancare, nu va veti simti date la o parte.
  • Exercitiul fizic. Studiile arata ca un exercitiu fizic de intensitate moderata va ajuta deasemenea sa va imbunatatiti abilitatea corpului de a procesa glucoza, mentinandu-va un nivel normal al glicemiei. Multe femei cu diabet gestational beneficiaza de 30 de minute de activitate fizica, cum ar fi mersul, inotul zilnic. Intrebati medicul diabetolog ce nivel de activitate fizica ar fi bun pentru dumneavoastra.
  • Luati medicamente daca este necesar. Daca nu va puteti controla glicemia suficient de bine cu dieta si exercitiu fizic, medicul diabetolog va prescrie deasemenea medicamente. Aproximativ 15% dintre femeile cu diabet gestational au nevoie de medicamente. Majoritatea pacientilor incep cu medicatie orala in loc de injectii.

Sursa: Diabetes Daily

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *