Diabetul este afectat de caldura?
Articolul de astazi abordeaza un subiect de vara si anume: Diabetul este afectat de caldura?
CLINICA VIRTUALA
DIABETUL ESTE AFECTAT DE CALDURA?
Odata cu cresterea temperaturilor, puteti observa si cresterea glicemiei mai ales la persoanele ce sufera de diabet zaharat.
Cum este asa ceva posibil si mai ce puteti face pentru a va proteja?
HORMONII DE STRES
Mai intai, trebuie sa intelegeti ca temperatura ridicata, dar si temperatura scazuta adauga o stare de stres asupra intregului organism. Corpul trece printr-o stare de panica si elibereaza hormoni ca adrenalina sau cortizol. Acesti hormoni de supravietuire fac ca ficatul sa elibereze glucoza pentru a da corpului energia necesara pentru a trece peste o situatie stresanta, asadar glicemia va trece peste limita, iar diabetul se va dezechilibra.
HIPO SAU HIPERGLICEMIE?
Pentru ca situatia sa devina si mai confuza, pentru ca dupa cum stiti diabetul nu este o boala usoara, pot apare si hipoglicemii in timpul temperaturilor extreme, pentru ca organismul utilizeaza mai multa energie pentru a se incalzi sau a se raci.
Toate acestea pot parea foarte complicate, mai ales atunci cand incercam sa ne simtim bine in vacanta si sa ne mentinem un nivel normal al glicemiei, insa diabetul nu trebuie niciodata uitat.
DE CE DEPINDE GLICEMIA?
Ce trebuie sa tineti minte este ca nivelul glicemiei depinde si de factorii externi, cum ar fi starea de hidratare, efortul fizic si alimentatia. Diabetul se poate dezechilibra foarte usor in conditii extreme.
HIDRATATI-VA
Hidratarea este probabil cel mai important element care va ajuta sa ramaneti in siguranta atunci cand iesiti la plimbare pe canicula.
Lichidele simple, ca apa, sunt cele mai bune. Toate persoanele care sufera de diabet sunt predispuse la deshidratare, iar aceasta poate deveni extrem de periculoasa, daca nu este tratata. Deshidratarea poate da stari de confuzie, asadar este posibil sa nu va dati seama ca ati intrat in hipoglicemie.
CONCLUZIA
Principalul nostru sfat este sa va hidratati si va testati glicemia mai frecvent atunci cand iesiti din casa, iar afara este cald. De asemenea trebuie sa retineti ca este posibili ca medicamentele dumneavoastra sa se degradeze atunci cand le expuneti la caldura excesiva. Pastrati-va medicamentele in locul potrivit, in asa fel incat sa nu stea nici la caldura, dar nici sa nu inghete.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Colegii de la Retete pentru diabetici va propun astazi reteta de: Inghetata cu capsune pentru diabetici.