Diabetul bronzat sau hemocromatoza

Diabetul bronzat sau hemocromatoza este o afectiune in care organismul absoarbe in mod exagerat fierul din alimentatie.

Afectiunea este genetica si poate duce gradual la afectarea mai multor organe.

Diabetul bronzat sau hemocromatoza poarta aceasta denumire pentru ca se manifesta prin hiperglicemie si hiperpigmentare sau inchiderea la culoarea a pielii.

DIABETUL BRONZAT – SIMPTOME

Simptomele de hemocromatoza apar gradual. Primele semne de boala apar de la varsta de 40 de ani.

Simptomele pot include:

  • oboseala;
  • dureri articulare – ce afecteaza in special degetele;
  • colorarea inchisa asemanatoare bronzului a intregului tegument, fara o cauza cunoscuta;
  • disfunctie erectila;
  • probleme cu menstruatia;
  • urinari frecvente;
  • sete;
  • caderea parului;
  • cardiomiopatie sau afectarea inimii.

CAUZE DE HEMOCROMATOZA

Hemocromatoza sau diabetul bronzat este in general o afectiune mostenita genetic. Persoanele care sufera de hemocromatoza au doua perechi de gene HFE modificate.

Persoanele ce prezinta doar o pereche de gene modificata nu vor dezvolta hemocromatoza, insa o pot transmite la copii in cazul in care si partenerul sau partenera prezinta acelasi defect genetic.

Gena defecta face ca organismul sa absoarba prea mut fier din alimente. De obicei organismul absoarbe doar cat fier are nevoie.

Corpul nu are niciun mijloc de aparare in acest sens, nu are cum sa creasca excretia de fier si in concluzie, pe parcursul anilor, organismul inmagazineaza fier in organe ca ficatul, pancreasul si pielea, in aceasta ordine.

Fierul in exces in ficat poate produce distructia hepatica si excesul de fier in pancreas poate duce la diabet. Formele de diabet produse de alta afectiune poarta denumirea de diabet secundar.

DIABETUL BRONZAT – DIAGNOSTIC

Hemocromatoza poate fi diagnosticata prin saturatia transferine sau testarea feritinei sanguine. Daca este nevoie se va face si un test ADN pentru a verifica prezenta unei gene mutante HFE.

Biopsia hepatica poate fi realizata pentru a contoriza gradul de distructie hepatica.

Daca aveti membrii din familie diagnosticati cu hemocromatoza, ar trebui sa va testati si dumneavoastra.

TRATAMENT

Hemocromatoza este de obicei tratata prin flebotomie, o procedura ce presupune scoaterea sangelui din organism. Scoaterea regulata a sangelui din organism scade nivelul fierului prin reducerea numarului de celule bogate in fier, precum hematiile.

Procesul este similar celui de donare a sangelui. Se insereaza un ac in vena si se extrag aproximativ 500 ml sange. Procedura dureaza circa 30 de minute.

O alta alternativa de tratament este terapia chelatoare care presupune administrarea unor medicamente cunoscute sub denumirea de Deferasirox.

HEMOCROMATOZA SI DIABETUL

In unele cazuri, tratamentul hemocromatozei poate intrerupe evolutia diabetului. In alte cazuri, este posibil ca distrugerea pancreatica sa fie permanenta si sa fie nevoie de tratament pentru controlul diabetului.

Medicul diabetolog va sfatuieste legat de medicatia potrivita pentru controlul diabetului zaharat secundar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *