Diabetul afecteaza articulatiile si oasele

Diabetul afecteaza articulatiile si oasele

Diabetul afecteaza atat nervii, cat si circulatia, asadar pot aparea dureri la nivelul articulatiilor si alte afectiuni ce pot aparea la mai multe niveluri ale corpului.

Daca ne gandim la complicatiile diabetului, problemele articulare tind sa fie mentionate mai putin decat retinopatia si nefropatia, insa afectiunile articulare pot fi serioase.

DIABETUL SI PICIORUL CHARCOT

Piciorul Charcot, cunoscut si sub numele de artropatia Charcot si articulatia Charcot, este numele dat unei afectiuni ce duce la umflarea piciorului si in cazurile avansate, la deformarea acestuia.

Simptomele piciorului Charcot includ:

  • umflarea si inrosirea articulatiei piciorului;
  • piciorul afectat este mai cald decat cel neafectat;
  • durere la nivelul zonei afectate.

Diabetul duce la aparitia piciorului Charcot. Piciorul Charcot poate afecta orice articulatie expusa la presiune de la nivelul piciorului, inclusiv articulatia gleznei.

Articulatia Charcot poate fi tratata, dar tratamentul ia mult timp, pana la cateva luni si implica menajarea piciorului afectat.

DIABETUL SI OSTEOPOROZA

Diabetul afecteaza articulatiile si oaseleOsteoporoza sau oasele poroase, reprezinta o afectiune care duce la rarefierea masei osoase. Ariile ce tind sa fie afectate sunt coloana vertebrala, incheietura mainii si coapsele. Simptomele apar incet si pot fi greu de observat pana cand un eveniment acut produce o fractura. Acest gen de fractura poarta denumirea de fractura de fragilitate.

Tratamentul poate include administrarea de vitamina D, cu sau fara calciu, exercitii pentru intarirea oaselor.

OSTEOARTRITA

Diabetul afecteaza articulatiile si oaseleOsteoartrita include inflamatia tesutului moale al articulatiilor si distrugerea cartilajului.

Persoanele care sunt supraponderale pun o presiune mai mare asupra articulatiilor si pot creste riscul de osteoartrita.

Simptomele de osteoartrita includ:

  • durere;
  • intepenirea articulatiei;
  • pocnet sau limitarea miscarii articulatiei.

Osteoartrita devine mai frecventa cu inaintarea in varsta, in general dupa varsta de 50 de ani afectiunea devine mai frecventa.

Tratamentul pentru osteoartrita cuprinde in principal schimbari ale modului de viata ca:

  • exercitii fizice si scaderea in greutate;
  • medicamente pentru tratamentul durerii (paracetamol si codeina);
  • alte optiuni de tratament ce includ: fizioterapie, terapie ocupationala si mai rar chirurgie.

INGROSAREA TENDOANELOR

Diabetul afecteaza articulatiile si oaseleUn studiu publicat in jurnalul Asociatiei Americane de Diabet a aratat ca exista o relatie intre diabet si ingrosarea tendoanelor bicepsului si a tendoanelor supraspinoase. Aceste doua tendoane se afla la nivelul umarului si se pot observa usor prin intermediul tehnicilor cu ultra sunete.

Studiu a descoperit ca la 150 de diabetici (100 cu diabet zaharat tip 2 si 50 cu diabet zaharat tip 1) s-a observat ingrosarea tendoanelor, o afectiune care s-a acutizat si mai mult cu varsta.

INGHETAREA UMARULUI (CAPSULITA ADEZIVA)

Umarul inghetat (sau capsulita adeziva) este o afectiune caracterizata prin durere si rigiditate la nivelul umarului ce pot afecta mobilitatea acestuia. Umarul inghetat se vindeca de la sine, in general, insa procesul este indelungat si poate sa dureze cateodata mai multi ani.

Exista trei stadii ale umarului inghetat, de la durere pana la cresterea rigiditatii si apoi recuperare.

Tratamentul include:

  • antiinflamatoare;
  • calmante;
  • corticosteroizi;
  • in stadiile mai avansate exercitii si fizioterapie.

DIABETUL SI AFECTAREA MAINILOR

Anumite afectiuni ale articulatiei mainii sunt legate de diabet.

Printre acestea mentionam:

  • sindromul mainii diabetice;
  • contractura Dupuytren;
  • tenosinovita;
  • sindromul de tunel carpian.

3 comments

  • Bună ziua! Am 42 de ani și sunt diabetica de 25 de anj,cu 4 doze de insulina! Evident,ca au apărut și complicațiile datorate sindromului,primele fiind cele oculare apoi neuropatia membrelor inferioare,la 4 ani de la apariția diabetului iar in urma cu 4 ani a apărut și neuropatia membrelor superioare! Din sfârșit de iunie,2018 a apărut o durere suportabila a umărului stâng, pe care am încercat sa o ekimin cu diverse unguente antiiflamatorii,pana.cand am recurs.si la tratamentul cu Arcoxia de 120 mg la care durerea nu a cedat! Nu susțin tratamentele cu medicamente pt diverse simptome, fiindu-i teama pt afectarea rinichilor,datorita metabolizarii medicamentelor prin acestia și incerc sa las durerea sa dispară de la sine ori masez local, în cazul durerii de umăr! Au trecut încă câteva luni,timp în care am încercat și bai cu sulf ,la Calimanesti însă fără rezultate decât pe moment! Am recurs și la administrarea de antiinflamatoare injectabile tot fără rezultate! Întrebarea mea este daca se va putea recurgerea intervenție chirurgicala a umărului meu inghetat!? Nu mai pot folosi bratul nici măcar să-mi pot prinde parul ori să-mi îmbrac hainele,tot ce face un om normal și evident ca îmi este afectat și psihicul, fiind un om foarte activ și energic,aceste dureri ma opresc din activitățile zilnice și rutina,iar noaptea devine zi… Va mulțumesc! În speranța că voi întâlni alți pacienți ce s au lovit de aceleași tulburări și pot discuta deschise e mulțumesc tuturor! Sănătate și toate cele bune!! Dana

  • Buna ziua,
    Va multumim mult pentru mesaj. Pentru un raspuns avizat la intrebarea dumneavoastra, va recomand sa investigati in primul rand sursa acestei „inghetari”, iar in acest sens va recomand sa vizitati un medic reumatolog.
    Medicul reumatolog va ajuta atat cu tratamentul, cat si cu investigatiile tintite asupra afectiunii pe care o suspecteaza.
    Multa sanatate!

  • Bună ziua ma numesc negru ion
    Si sunt diabetic de 6 ani
    Tip 2
    Fac insulina de 4 ani
    Am 41 de ani
    Si am început de câteva luni sa am dureri mari de oase
    Genuchi glezne .și dureri in palme
    Si am slăbit foarte mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *