Dezvoltarea bebelusilor

Dezvoltarea bebelusilor

Dezvoltarea bebelusilor pana la varsta de 1 an reprezinta una din cele mai complexe perioade din viata unui om. Rapiditatea cu care cel mic creste si isi dezvolta abilitatile este mai asidua decat in orice alta perioada pe care o va experimenta organismul uman pe parcursul vietii. Pana la varsta de 1 an bebelusul trebuie sa atinga o greutate dubla fata de cea cu care s-a nascut.

Dezvoltarea bebelusilor se imparte in grupe de varste. Asadar  un sugar ajuns la varsta de 1 luna este capabil sa isi tina capul la 90 de grade, dar nu il sustine extrem de bine si are tendinta de a obosi rapid. Deasemenea un sugar de 1 luna surade spontan la incercarile dumneavoastra de a-l distra si poate chiar sa rada in hohote.

Dezvoltarea bebelusilor continua si la varsta de 2 luni, cand cel mic isi sustine bine capul la 90 de grade, insa oboseste, asa ca nu va inspaimantati. Deasemenea incepand de la aceasta varsta sugarul poate sa va urmareasca prin camera, fiind capabil sa o faca intr-un unghi de 180 de grade, deasemenea tot de la aceasta varsta cei mici incep sa isi priveasca manutele, semn ca vederea lor s-a imbunatatit. Ganguritul atat de frumos al bebelusilor incepe tot cam pe la 2 luni.

Implinirea a 3 luni de viata adauga noi abilitati in dezvoltarea bebelusilor. Copilul capata noi abilitati si le perfectioneaza pe cele deja dobandite. Ganguritul este foarte frecvent, cel mic comunica cu dumneavoastra, va recunoaste chipul, nu doar vocea, este constient de manutele sale ajungand pe la varsta de 3 luni si jumatate sa fie capabil sa apuce jucariile sau diverse obiecte ce i se par interesante cu manutele.

La varsta de 4 luni noi abilitati se dezvolta si cel mic isi face simtita prezenta in casa. Deja nu mai doarme la fel de mult, deja e obisnuit cu prezenta dumneavoastra si devine extrem de nerabdator atunci cand nu sunteti prin preajma. Joaca cu cel mic este la mare cautare in aceasta perioada, el percepe jucariile si mai mult intinde mana dupa ele reusind chiar sa le apuce. In aceasta perioada puteti achizitiona atat jucarii pentru dentitie (la unii sugari dintisorii incep sa isi faca aparitia), cat si jucarii de varsta care cu cat sunt mai colorate si mai zgomotoase cu atat mai bine. Tot la aceasta varsta cel mic reuseste sa se intoarca de pe o parte pe alta, asa ca trebuie sa aveti grija ca cel mic sa nu cada in cursul incercarilor sale de a se intoarce.

Dezvoltarea bebelusilor se continua si in luna a cincea. La aceasta varsta cei mici se intorc de pe o parte pe alta si incep sa isi doreasca sa stea in fundulet. Il puteti ajuta in acest sens sprijinandu-l de perne, insa nu exagerati pentru ca nu este inca pregatit si il veti obosi prea devreme.

Dezvoltarea bebelusilor

La varsta de sase luni cei mai multi copii sunt capabili sa stea in fundulet, sunt extrem de constienti de tot ce ii inconjoara si sunt foarte receptivi la o jucarie noua. Incep sa va recunoasca, incep sa imite anumite sunete auzite in mod repetat.

La varsta de sapte luni se aseaza singur, fie intins, fie in fundulet. Deasemenea se poate ridica de pe spate in fundulet cu suficient de mult efort, insa daca persevereaza va reusi. Prezenta dumneavoastra este dorita in permanenta si nu suporta sa ramana singur. Simte ca a capatat abilitati noi si isi doreste mai mult, poate chiar sa incerce sa mearga de-a busilea, insa nu il incurajati in acest sens pentru ca este prea devreme.

Cele opt luni de viata adauga noi abilitati in dezvoltarea bebelusilor, ajungand ca la sfarsitul acestora sugarii sa fie capabili sa se ridice in picioare sau cel putin sa incerce sa o faca.

Urmatoarele etape in dezvoltarea bebelusilor se desfasoara cu rapiditate, incet – incet cel mic incepe sa isi faca simtita prezenta in casa. Iti puteti achizitiona un premergator ce il va ajuta sa mearga. Pana la varsta de un an multi copii vor reusi sa faca primii pasi cel mai adesea sustinuti de parinti, dar si singuri.

Dezvoltarea bebelusilor pana la varsta de 1 an tine mai ales de copil, dar si de preocuparea dumneavoastra de a-l invata noile abilitati. Nu va impacientati daca cel mic nu reuseste la varsta programata sa deprinda anumite abilitati, pentru ca acestea nu tin de inteligenta sa ci sunt enormi de multi factori care il ajuta sau il inhiba sa le deprinda. Ceea ce a trasat acest articol sunt varstele minime la care cei mici pot reusi sa execute anumite miscari, insa fiecare copil o va face in momentul in care este pregatit. Nu intrati in panica si nu fortati copilul sa faca anumite lucruri pentru ca nu le va face pentru ca vreti dumneavoastra, ci le va face numai cand se va simti pregatit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *