Dermatita atopica

Dermatita atopica

Dermatita atopica la bebelusi debuteza in jurul varstei de 6 luni si poate sa se agraveze suficient de mult incat sa ii provoace disconfort celui mic. Ea se manifesta prin aparitia la nivelul pielii a unor zone rosii, fara un contur foarte bine definit. Dermatita atopica nu poate fi confundata cu muscatura unei insecte pentru ca de regula ocupa o suprafata destul de mare.

Cel mai adesea observam dermatita atopica la nivelul obrajilor, dar se poate inregistra pe orice zona a corpului. In general cei mici au tendinta de a se scarpina, va recomandam sa le distrageti atentia si sa nu ii lasati sa o faca, pentru ca pot sa isi produca rani care pe fondul dermatitei atopice vor fi destul de dureroase.

Printre cauzele ce genereaza dermatita atopica cele mai frecvente sunt reprezentate de substantele dezinfectante ce exista in detergentii pe care ii folosim. Tocmai de aceea va recomandam ca in cazul in care observati zone rosii pe pielea copilului sa schimbati detergentul utilizat frecvent cu unul special pentru copii ce se gaseste in magazine la preturi rezonabile. Deasemenea este indicat sa spalati rufele celui mic separat de ale dumneavoastra, pentru ca pielea lor este mult mai sensibila, iar hainele dumneavoastra pot contine atat fibre care sa le afecteze pielea, cat si bacterii cu care ei nu sunt obisnuiti. Pentru copilasii de pana la sase luni este bine ca hainutele sa fie calcate dupa spalare, pentru ca astfel se reduce numarul bacteriilor ce se pot agata de fibrele din haine. Evitati folosirea unei cantitati mari de detergent atunci cand spalati hainutele celor mici si deasemenea nu folositi nici o forma de balsam de rufe, pentru ca acestea nu fac decat sa aduca noi substante care in contact cu pielea extrem de sensibila a bebelusului ii vor produce leziuni, printre care se numara si dermatita atopica.

Inca o cauza ce genereaza dermatita atopica la bebelusi este fumul de tigara. Chiar daca il protejati pe cel mic si nu fumati in camera in care el se afla, fumul de tigara existent in apartament isi face loc pe nesimtite in camera lui. Daca aveti un copil sensibil el nu il va tolera si va dezvolta dermatita atopica. In cazul in care sunteti fumatori inraiti va recomandam fie sa renuntati la acest viciu, fie sa faceti tot posibilul sa fumati in afara apartamentului. Avand in vedere ca in joc este sanatatea celui mic, acest lucru nu este un sacrificiu prea mare.

Dermatita atopicaDermatita atopica nu are o cauza unica, insa pe langa cele mentionate anterior se pune si problema alimentatiei. Diversificarea alimentatie se incepe la varsta de 4 luni in cazul bebelusilor ce sunt hraniti cu lapte praf, respectiv 6 luni pentru cei hraniti la san asadar in jurul acestei varste pot aparea probleme legate de alergiile provocate de diverse alimente. Cei mici pot fi alergici la banana (aceasta constituind cel mai adesea cauza aparitiei dermatitei atopice), oua, lapte de vaca, kiwi, piersici, caise, ananas s.a.m.d. In cazul in care observati episoade de dermatita atopica in urma introducerii unui fruct sau aliment nou, opriti folosirea acestuia.

Remediile pentru dermatita atopica sunt reprezentate de cremele existente in comert si care sunt de cele mai multe ori deosebit de eficiente, insa in cazul in care sursa aparitiei dermatitei persista, crema sau unguentul vor trebui din nou folosite, pentru ca acestea nu trateaza afectiunea pe termen lung, ci doar in momentul in care sunt aplicate.

Baia celui mic este extrem de importanta, ea trebuie facuta zilnic si cu foarte multa grija. In cazul in care aveti un copilas ce prezinta semne de dermatita atopica este bine ca baia sa nu fie prelungita ci sa tina cat mai putin timp posibil, deasemenea produsele pe care le utilizati pentru imbaierea celui mic, este bine sa fie produse dedicate copiilor, pentru ca acesta au un ph apropiat de cel al pielii bebelusului si nu contin parfum. Parfumul nu face decat sa le agraveze dermatita atopica celor care sunt deja afectati de ea sau sa le-o genereze celor care nu au dezvoltat-o. Va recomandam sa nu folositi spuma de baie atunci cand imbaiati copilul, cu toate ca acest produs este comercializat intre produsele de igiena pentru copii.

Tratamentele naturiste folosite in tratarea dermatitei atopice includ crema de galbenele produsa in casa, nu cea pe care o gasim in comert, care contine parfumuri ce agraveaza dermatita. Imbaierea in apa in care ati fiert tarate de grau este deasemenea un remediu naturist pentru dermatita atopica.

Cu toate ca pare a fi o afectiune minora, cei mici se simt extrem de agresati de aceasta si pot sa aiba probleme cu somnul, din cauza mancarimilor resimtite la nivelul zonei afectate de dermatita atopica. Asadar recomandam parintilor sa le distraga atentia micutilor care incearca sa se scarpine, sa le taie si sa le pileasca bine unghiutele si mai ales sa inlature factorul responsabil de aparitia dermatitei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *