De ce difera glicemia de la un deget la altul

Greseli la testarea glicemiei

Glicemia reprezinta modul prin care va verificati nivelul de zahar din sange. Astazi voi aborda un subiect intens discutat pe canalul meu de Youtube si anume de ce exista variatii atunci cand testarea se face la degete diferite.

DE CE DIFERA GLICEMIA DE LA UN DEGET LA ALTUL

Ei bine nivelul glicemiei difera de la un minut la altul si de la o parte a corpului la alta. Nu este neobisnuit sa observati o diferenta de plus sau minus 15-20% de la o determinare la alta. Aceasta diferenta este semnalata de producatorii de glucometre.

Atunci cand glucometrele arata diferente mai mari, este timpul sa cautati alte cauze printre care mentionez integritatea testelor de glicemie, spalarea tegumentului si cantitate de sange pe care o plasati pe testul de glicemie.

Daca utilizati un glucometru care necesita codificare, asigurati-va ca aveti codul corect atunci cand va testati glicemia, acesta trebuie sa coincida cu cel de pe cutiuta cu teste de glicemie.

Deasemenea avand in vedere ca testele de glicemie sunt foarte sensibile la aer si la umezeala, dar si la temperaturi extreme, asigurati-va ca puneti capacul bine imediat dupa ce ati scos testul. Deasemena nu pastrati testele in masina, baie, zone cu umezeala crescuta, langa fereastra, acolo unde bate lumina soarelui.


Puteti controla testele de glicemie utilizand solutia de control care v-a fost oferita odata cu achizitionarea glucometrului. Cateodata este bine sa va intoarceti la baza, sa reluati informatiile pe care le-ati aflat atunci cand v-ati testat prima glicemie. Asigurati-va ca va spalati si va uscati bine mainile. Utilizati intepatorul glucometrului, dozati intepatura in asa fel incat sa nu va intepe nici prea tare, dar nici prea putin.

Daca vreti sa verificati acuratetea glucometrului, luati-va glicemia din deget imediat ce vi s-a recoltat sange din vena, nu uitati sa nu mancati inainte.

Revenind la intrebarea dumneavoastra este acceptabil sa observati o variatie de 20% in plus sau in minus. Deasemenea trebuie sa luati in calcul si afectiunile ce va pot influenta testarea si anume neuropatia periferica, care poate modifica circulatia sanguina si edemul sau excesul de fluid de la nivelul tesuturilor care poate aduce variatii ale glicemiei.

Greseli la testarea glicemiei

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *