De ce am glicemia mare?
Vi se intampla sa faceti totul corect si cu toate acestea sa aveti glicemia mare? Articolul de astazi exact despre asta vorbeste, despre cele mai frecvente probleme ce determina cresterea glicemiei.
Pentru persoanele ce traiesc cu diabet, carnetelul de glicemii si jurnalul alimentar fac parte din rutina zilnica. Cu ajutorul lor puteti intelege modul in care organismul reactioneaza la diferite alimente, dar si la miscare.
DE CE AM GLICEMIA MARE?
Pentru un motiv sau altul, din cand in cand puteti experimenta cresteri inexplicabile ale glicemiei, ce nu par a fi legate de alimente. In continuare voi trece in revista unele motive din cauza carora veti observa cresteri glicemice inexplicabile.
PRIMUL MOTIV
Unul din motivele pentru care aveti glicemia mare ar putea fi stresul sau o infectie. Pe perioada de boala, organismul experimenteaza stres, iar stresul creste glicemia.
Stresul duce la cresterea cortizonului, un hormon implicat in raspunsul organismului la stres. Secretia de hormoni impreuna cu celulele inflamatorii numite citokine, promoveaza productia de glucoza. Rezultatul este … glicemia mare.
AL DOILEA MOTIV
Un alt motiv il reprezinta deshidratarea. Hidratarea este extrem de importanta pentru starea dumneavoastra de sanatate generala. Organismul necesita o stare de hidratare adecvata pentru o functionare optima.
Controlul temperaturii, eliminarea toxinelor, digestia, oxigenarea organismului, cresterea dar si reproducerea celulara depind de apa din organism.
Atunci cand sunteti deshidratati, depozitul de apa este redus, ceea ce inseamna ca glucoza din sange va fi mai concentrata. Remediul este sa va hidratati suficient.
Nevoia de lichide depinde de la o persoana la alta, cu toate acestea ca o regula generala culoarea deschisa a urinii arata ca sunteti suficient de hidratati, in timp ce culoarea inchisa arata ca sunteti deshidratati.
AL TREILEA MOTIV
Al treilea motiv ar putea fi medicatia.
Exista mai multe medicamente ce pot creste glicemia, inclusiv:
- steroizii;
- antidepresivele;
- statinele;
- diureticele.
Anumite medicamente pot avea un impact asupra pancresului, dar si asupra productiei interne de glucoza. Diureticele cresc urinarea, pentru a reduce hipertensiunea arteriala, cu toate acestea un efect secundar nedorit poate fi reprezentat de cresterea glicemiei, mai ales pentru ca lichidele parasesc mai des organismul si sangele devine mai concentrat.
Steroizii au un potential de a interveni in secretia de insulina a pancresului, in concluzie glicemia va creste. Avand in vedere aceste efecte secundare ale medicamentelor utilizate in tratamentul altor afectiuni adesea asociate este bine sa anuntati fiecare medic pe care il consultati asupra tuturor afectiunilor de care suferiti.
AL PATRULEA MOTIV
Un alt motiv de hiperglicemie este strans legat de hormoni.
Glucagonul, amilina, epinefrina, cortizonul si hormonul de crestere sunt hormonii implicati in reglarea glicemiei. Ei sunt in mod unic implicati in productia hepatica de glucoza, dar si in reglarea sensibilitatii la insulina.
Femeile ce sufera de diabet zaharat tip 1 pot experimenta fluctuatii ale glicemiei pe timpul menstruatiei. In timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta pot duce la cresteri glicemice.
AL CINCILEA MOTIV
Un alt motiv este lipsa de somn.
Somnul reprezinta o nevoie biologica. Fara somn, toate sistemele organismului se degradeaza. Atunci cand vorbim despre glicemie, lipsa de somn duce la un raspuns prost la insulina si bineinteles la cresterea glicemie.
Trebuie sa va cunoasteti organismul si veti intelege de ce experimentati cresteri neasteptate ale glicemiei.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru despre: Top 5 alimente bune in diabet.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Pentru consultatii la Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si nu numai accesati canalul de YouTube: Dr. Daniela Petrache.
Un desert interesant si nu numai gasiti pe blogul nostru culinar: Creme Brulee fara zahar.
Sfaturi pertinente și utile!