Cum sa utilizezi pompa de insulina
Pompa de insulina este relativ usor de folosit. Atunci cand incepeti utilizarea unei pompe de insulina este bine sa fiti foarte atenti la instructiunile pe care le primiti din partea medicului diabetolog.
Ghidul de mai jos are rolul de introducere in ceea ce presupune utilizarea unei pompe de insulina pentru cei care vor sa cunoasca modul in care se ajusteaza dozele de insulina de la o zi la alta si nu numai.
POMPA DE INSULINA – SETARI INITIALE
Pasii de mai jos va ajuta sa setati o pompa de insulina obisnuita.
1. Umpleti rezervorul
Aceasta manevra implica fie extragerea insulinei dintr-un cartus in rezervorul pompei, fie adaugarea unui nou cartus de insulina in rezervor. Este bine sa incercati sa reduceti la minim volumul de aer ce poate intra in rezervor.
2. Atasati setul de infuzie
Atasati setul de infuzie (tuburile conectate la o canula) la rezervor.
3. Amorsati pompa
Amorsarea pompei este activata prin apasarea butoanelor de control de pe pompa. Acestea ii spun pompei sa inceapa sa miste dopul de presiune. Amorsarea se foloseste pentru a scoate aerul din tuburi si din rezervor.
4. Inserati setul de infuzie
Dupa ce ati scos cat aer s-a putut din tubulatura si din rezervor, urmeaza sa va atasati setul de infuzie. Zone ca abdomenul (burtica), coapsele, fesele si bratele sunt zone foarte bune.
Aplicarea setului de infuzie implica impingerea canulei sub piele si fixarea acesteia cu un plasture. Unele seturi de infuzie pot fi implantate cu ajutorul unui dispozitiv care va ajuta sa inserati canula mai usor si mai bine.
5. Setarea ratei bazale de insulina
Pompele de insulina nu utilizeaza insulina cu actiune lunga, ele livreaza in mod constant o cantitate mica de insulina rapida pe parcursul intregii zile.
Rata bazala poate fi setata si schimbata oricand prin apasarea a catorva butoane.
Medicul diabetolog va ajuta sa setati rata bazala (cat de multa insulina primiti in fiecare ora).
Cand va obisnuiti cu utilizarea pompei, o sa va vina mai usor sa cresteti si sa scadeti rata bazala pentru a o adapta nevoilor zilnice.
6. Setarea bolusurilor de insulina
Livrarea unei cantitati mai mari de insulina (bolus), pentru a ajuta la scaderea glicemiei dupa masa sau in alte cazuri in care glicemia creste, poate fi iar facuta prin apasarea a catorva butoane.
Facilitatea de a administra bolusuri de insulina, fara a avea nevoie sa schimbati acele de fiecare data si fara a trebui sa va intepati de fiecare data, reprezinta unul din beneficiile pompei de insulina.
7. Schimbarea zonei de infuzie si reumplerea pompei
Odata ce a fost setata, schimbarea zonei de infuzie si reumplerea pompei cu insulina reprezinta manevrele pe care le veti face in mod regulat (la distanta de cateva zile).
Locurile de infuzie trebuiesc schimbate la cateva zile pentru a permite livrarea continua a insulinei. Schimbarea locurilor de infuzie inseamna indepartarea unui set de infuzie vechi si inlocuirea lui cu unul nou.
Schimbarea unui set de infuzie poate lua cateva minute si necesita putin spatiu pentru a va organiza, insa setul de infuzie se schimba la 2-3 zile. Este de obicei usor sa gasiti un moment si un loc potrivit pentru a face asta.
Atunci cand pompa ramane fara insulina, trebuie sa o incarcati din nou cu insulina, fie prin introducerea unui cartus, fie prin umplerea rezervorului cu insulina.
UTILIZAREA AVANSATA A POMPEI DE INSULINA
Alt lucru extraordinar legat de pompa de insulina este ca aveti sansa sa programati dozele de insulina ce urmeaza sa fie administrare la intervale regulate cu cateva ore inainte.
1. Rate bazale ce pot fi modificate
Pompele de insulina pot fi programate sa livreze diferite rate bazale in diferite momente ale zile. De exemplu, este posibil sa aveti nevoie de mai putina insulina peste noapte in comparatie cu dimineata. In consecinta pompa de insulina poate fi setata sa administreze o doza mai mare de insulina atunci cand va treziti si o doza mai mica de insulina atunci cand mergeti la culcare.
Puteti chiar sa suspendati livrarea insulinei daca de asta aveti nevoie, cand faceti sport spre exemplu sau cand vreti sa opriti scaderea rapida a glicemie.
2. Bolusuri ce pot fi modificate
Nu fiecare masa va afecteaza nivelul glicemiei in acelasi fel, iar pompele de insulina pot fi setate sa administreze bolusuri de insulina in mai multe feluri pentru a face fata la ratele diferite de absorbtie si digestie ale diferitelor alimente.
La fel cum le puteti seta sa va administreze insulina in mod regulat, asa puteti seta pompele de insulina sa va livreze doze speciale de insulina. Spre exemplu puteti seta pompa de insulina sa va administreze jumatate din doza acum, apoi cealalta jumatate de doza dupa o ora sau mai mult. Aceasta metoda este de ajutor mai ales pentru anumite feluri de mancare, ca pizza spre exemplu.
Sursa: Diabetes UK
Bună ziua as dori sa iau acest aparat am diabet tip 1
Buna ziua, o alegere foarte buna. Noi nu comercializam niciun produs pe acest site.