Cum sa scazi hiperglicemia

Hiperglicemia

HiperglicemiaHiperglicemia are cateva simptome clasice. Hiperglicemia poate crea probleme si multi oameni ar dori sa stie ce pot face pentru a scadea un nivel ridicat de glucoza in sange.

Care sunt semnele hiperglicemiei?

Simptomele clasice de hiperglicemie sunt:

  • sete importanta;
  • urinare frecventa;
  • gura uscata;
  • senzatia de oboseala;
  • senzatia de disconfort si iritabilitate.

Verificati-va glicemia

Daca luati medicamente ce pot provoca scaderea glicemiei (hipoglicemie), va recomandam sa va verificati glicemia inainte de a incerca sa o scadeti. Aceasta preventie este pentru ca nu cumva glicemia sa fie normala sau chiar scazuta.

Simptomele clasice ale hiperglicemiei sunt: sete importanta, urinare frecventa, oboseala, letargie si iritabilitate. Unele dintre simptomele hiperglicemiei pot fi similare simptomelor de hipoglicemie, asadar in cazul in care luati medicamente ce pot scadea glicemia, este mai bine sa va testati nivelul de glucoza din sange pentru a incerca sa le scadeti. Acest sfat este mai ales important in cazul in care urmati tratament cu insulina.

Daca stiti sa va dozati singuri unitatile de insulina si o faceti frecvent, atunci puteti folosit insulina pentru a scadea glicemia. Fiti insa atenti la insulina care mai poate fi inca in organismul dumneavoastra si nu fiti tentati sa o supra-corectati.

Mersul este un mod placut de a scadea glicemia. Mersul poate fi in realitate o metoda mult mai buna decat exercitiul fizic intens pentru unii oameni, pentru ca s-a demonstrat ca glicemia creste la unii oameni la inceputul unui exercitiu fizic intens.

Daca glicemia este mare, aproape de 200 mg/dl sau mai mult, rinichii vor incerca sa scoata zaharul din sange. Asadar hidratatea cu apa va poate ajuta corpul.

Atentie insa. Nu fiti temptati sa beti mai mult de un litru de apa pe o perioada scurta, deoarece, cu toate ca se intampla rar, consumul excesiv de apa poate duce la o intoxicatie serioasa.

HiperglicemiaAsadar, pe scurt, daca nu stiti sa va ajustati dozele de insulina sau daca dozele de insulina nu trebuie ajustate, va recomandam sa mergeti la plimbare si sa va hidratati. Deasemenea va recomandam sa va testati glicemia inainte de a incerca sa o reduceti, mai ales daca urmati tratament cu insulina.

Cand sa apelez la medicul diabetolog?

Este important de stiut ca hiperglicemia poate fi foarte periculoasa si deasemenea este important sa cunoasteti simptomele si factorii de risc ai hiperglicemiei:

  • Cetoacidoza diabetica – o complicatie pe termen scurt, asociata mai frecvent cu diabetul zaharat tip 1;
  • Starea de hiperglicemie hiperosmolara – o complicatie pe termen scurt, asociata mai frecvent cu diabetul zaharat tip 1.

Daca va chinuiti sa va tineti glicemia sub control, vorbiti cu medicul diabetolog, el este singurul care va poate sfatui si va poate invata cum sa reusiti sa va tineti constant nivelul de glucoza din sange.

Hiperglicemia corectata cu insulina

Daca urmati tratament cu insulina, unul din modurile prin care puteti reduce hiperglicemia este prin injectarea insulinei.

Cu toate acestea, aveti grija pentru ca insulina are nevoie de 4 ore sau chiar mai mult timp pentru a fi absorbita in intregime, asadar trebuie sa fiti siguri ca aveti in vedere cata insulina aveti deja in corp si care ramane sa fie absorbita in timp in sange. Insulina care urmeaza sa fie absorbita in sange se numeste „insulina activa”.

Daca va hotarati sa corectati hiperglicemia cu insulina, aveti grija sa nu o supra-corectati, pentru ca aceasta poate duce la hipoglicemie, ce poate fi periculoasa, mai ales inainte de somn.

Mersul

Exercitiul fizic va poate ajuta sa scadeti glicemia, iar mersul pe jos este unul dintre cele mai bune metode.

Se poate sa vi se para normal ca un exercitiu fizic intens sa scada si mai mult glicemia, dar retineti ca acest fapt nu este neaparat adevarat mereu. Un exercitiu fizic intens poate genera o stare de stres in organism, starea de stres va duce la cresterea glicemiei. Acest raspuns, insa, tinde sa varieze de la persoana la persoana.

Consumul de apa

HiperglicemiaAtunci cand glicemia creste, corpul va incerca sa elimine zaharul in exces din sange prin urina. Asadar, corpul va avea nevoie de mai multe lichide pentru a se rehidrata. Consumul apei va poate ajuta corpul in incercarea sa de a elimina o parte din glucoza in exces din sange.

Insa nu uitati ca consumul excesiv de apa intr-un timp scurt poate duce la intoxicatie cu apa, o problema ce va poate omora. Se intampla rar si este destul de greu de rezolvat, dar trebuie sa nu scapati din vedere acest aspect.

Sursa: Diabetes UK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *