Cum sa iti pastrezi dantura in diabet?
Articolul de astazi vorbeste despre problemele legate de dantura in diabet.
CLINICA VIRTUALA
CUM SA ITI PASTREZI DANTURA IN DIABET?
Daca suferiti de diabet, este foarte posibil sa suferiti de probleme dentare printre care mentionez carii, dar si infectia gingiei si a dintilor.
CUM AFECTEAZA DIABETUL DINTII?
Diabetul zaharat poate duce la reducerea vascularizatiei de la nivelul dintilor, in consecinta dintii nu vor mai fi hraniti, vor muri si vor cadea. Daca aveti diabet si varsta de peste 50 de ani, riscul este si mai mare.
Problemele dentare si varsta merg mana in mana, fie ca suferiti sau nu de diabet zaharat. Iata cateva simptome legate de dantura in diabet la care trebuie sa fiti atenti si care trebuie sa va duca la medicul stomatolog:
- sangerarea gingivala;
- durerea de la nivelul gingiilor;
- aparitia frecventa a infectiilor;
- o respiratie urat mirositoare care nu mai dispare.
Controlul diabetului va ajuta foarte mult in protectia dintilor si a gingiilor. Daca aveti diabet zaharat, aveti grija la urmatoarele afectiuni.
CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE AFECTIUNI?
GINGIVITA
Gingivita sau afectarea gingiei reprezinta una din cele mai comune probleme dentare ale persoanelor cu diabet zaharat. La inceputul bolii bacteriile duc la inrosirea gingiei, inflamarea si sangerarea acesteia.
Bacteriile iubesc zaharul si il transforma intr-un acid daunator dintilor. Un diabet necontrolat inseamna mai mult zahar in saliva si in consecinta un exces de hrana pentru bacteriile de la acest nivel.
Bacteriile combina saliva cu bucatile ramase de mancare pentru a forma placa dentara. Atunci cand placa dentara creste duce la caderea dintilor si la imbolnavirea gingiei.
Spalarea dintilor si folosirea regulata a atei dentare, alaturi de clatirea cu apa de gura va indeparta resturile de mancare si va opri agravarea gingivitei.
PARODONTOZA
O alta afectare a danturii in diabet poarta denumirea de parodontoza.
Daca gingivita nu este tratata ea poate duce la parodontoza o afectare mult mai serioasa a gingiei care erodeaza osul si tesutul ce tine dintii.
In urma acestei afectiuni va puteti pierde dintii.
Daca nu folositi regulat ata dentara si daca nu va spalati pe dinti in mod regulat, bacteriile si placa dentara se dezvolta, gingia se indeparteaza si apar zone in care bacterile sapa si afecteaza din ce in ce mai mult dintii, ajungand pana la os.
Parodontoza poate fi tratata prin simpla spalare pe dinti si prin folosirea atei dentare. Prezentati-va la medicul stomatolog si stabiliti un plan de tratament.
GURA USCATA
Gura uscata este inca o problema pe care o puteti avea daca aveti un diabet dezechilibrat. Atat diabetul, cat si inaintarea in varsta duc la scaderea productiei de saliva. In consecinta aveti riscul de a avea gura uscata sau in termeni medicali xerostomie.
Saliva contine enzime ce ataca bacteriile si ne protejeaza de actiunea daunatoare a acestora. Fara saliva bacteriile cresc fara probleme.
Gura uscata poate duce nu numai la afte si ulcere bucale, dar si la caderea dintilor si la afectarea gingiei.
INFECTII DENTARE
Sa nu uitam de infectiile dentare. Bacteriile nu sunt singurele microorganisme ce adora zaharul, aceiasi placere o au si fungii, tocmai de aceea infectiile fungice precum candidoza sunt comune la persoanele ce sufera de diabet.
Candidoza poate duce la aparitia de zone albe sau rosii pe limba si pe zona interna a obrazului. Cateodata aceste zone pot sa duca la ulcere.
Daca purtati proteza, fumati sau luati antibiotice, sunteti chiar mai expusi la candidoza. Candida se hraneste cu zaharul in exces din saliva si se dezvolta cu preponderenta in zonele cele mai umede ale gurii si sub proteza larga. Candidoza este doar un tip de infectie, exista insa multe altele.
CE POT FACE?
Veti opri majoritatea problemelor dentare si gingivale daca:
- va mentineti glicemia in tinte;
- va spalati pe dinti;
- folositi ata dentara de cel putin doua ori pe zi;
- va clatiti cu apa de gura;
- asteptati cel putin 30 de minute dupa ce ati mancat pentru a va spala pe dinti pentru ca in acest fel va protejati smaltul dintilor care a deveni mai moale sub influenta acizilor din mancare.
Daca purtati proteza, indepartati-o si spalati-o zilnic, nu adormiti cu proteza, verificati-va dintii la fiecare sase luni sau mai des in cazul in care aveti probleme.
Anuntati dentistul ca aveti diabet si spuneti-i ce medicamente luati. Anuntati daca nu aveti glicemia in tinta, daca urmati tratament cu insulina si cand ati facut ultima doza.
Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Bauturile recomandate in diabetul zaharat.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabetolog.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Colegii de la Retete pentru diabetici va propun pentru astazi reteta: Salata italiana cu pui pentru diabetici.