Cum sa cresti absorbtia insulinica?

Cum sa cresti absorbtia insulinica?

Absorbtia insulinica este extrem de importanta. Va prezentam in cele ce urmeaza cateva mici sfaturi pentru a creste absorbtia insulinica.

LOCUL DE INJECTARE AL INSULINEI

Trebuie sa va ganditi la multe aspecte atunci cand va injectati insulina sau cand va instalati pompa de insulina. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru absorbtia insulinica si nu in ultima instanta pentru valoare glicemiei:

  • Feriti-va de zonele unde musculatura este mai pronuntata. Cu totii stim ca schimbarile structurale de la nivelul tesutului afecteaza absorbtia insulinica, tocmai de aceea un tesut cu cicatrice poate incetini absorbtia insulinica foarte mult;
  • Pastrati cativa centimetri intre injectie si ombilic. Majoritatea oamenilor ce sufera de diabet prefera zona abdominala atunci cand se injecteaza, mai ales daca au un strat de grasime ce le permite aceasta. Terminatiile nervoase sunt putine la acest nivel, asadar injectiile de aici nu sunt asa de dureroase. Poate parea foarte tentant sa va injectati in zonele in care ati mai facut-o, insa circulatia sanguina se poate imputina in aceste zone tocmai din cauza cresterii tesutului adipos, asadar este foarte posibil ca absortia insulinica sa scada;
  • Rotati locurile de injectare pentru a evita zone intens utilizate spre care sunteti atrasi in permanenta. Copiii sunt cei care prefera injectarea in aceiasi zona din nou si din nou – doare mai putin si isi fac o obisnuinta din asta.

FACETI EFORT FIZIC

Cum sa cresti absorbtia insulinica?In mod sigur ati fost sfatuiti sa evitati injectiile cu insulina in brate sau picioare inainte de a face efort fizic. Daca urmeaza sa alergati sau sa jucati fotbal, s-ar putea sa aveti probleme daca va injectati in picior? Cercetarile au aratat rezultate suprinzatoare ce au concluzionat ca „insulina a fost absorbita mai rapid de la nivelul abdomenului decat de la nivelul coapsei in conditii de repaus, dar si in conditii de efort fizic.”

Se pare ca absorbtia insulinica de la nivel abdominal poate fi de doua ori mai rapida in comparatie cu absorbtia insulinica de la nivelul bratelor si picioarelor.

Insa toate aceste informatii trebuie sa le adaptati la organismul dumneavoastra. Daca faceti sport agresiv, este posibil sa observati glicemii crescute, indiferent de locul in care va injectati. Fiti inteligenti! Daca faceti efort fizic dupa ce va injectati, testati-va glicemia pentru a vedea cum reactioneaza corpul dumneavoastra. Ajustati-va exercitiile in asa fel incat sa vi se potriveasca.

TEMPERATURA

Este posibil ca absorbtia insulinica sa fie influentata mai mult sau mai putin de temperatura. Diabetes Health ne spune ca „daca va faceti injectia de insulina, apoi faceti un dus, mergeti la sauna sau intrati intr-o calda fierbinte absorbtia insulinica va creste si este posibil sa aveti probleme.” Pe de alta parte, temperaturile scazute pot duce la o absorbtie scazuta de insulina, asadar puteti resimti valori glicemice extrem de crescute. Pentru a optimiza absorbtia insulinica, evitati temperaturile extreme la nivelul zonelor unde v-ati injectat insulina.

TIMPUL LIBER

Cu totii avem timp liber – acesta reprezinta o parte a existentei noastre. Insa orele petrecute in aceiasi pozitie cu minima miscare pot duce la probleme atunci cand suferim de diabet zaharat. Atunci cand injectam insulina si observam rezultate minime sau nu avem niciun rezultat putem sa exageram cu corectiile de insulina si putem sa avem parte de hipoglicemie. Daca va ridicati si va miscati muschii veti ajuta la absorbtia insulinica, conform Asociatiei Americane de Diabet.

Cum sa cresti absorbtia insulinica?Miscarea creste sensibilitatea la insulina atat in timpul, cat si dupa activitate.

Intrebati medicul diabetolog unde, cand si in ce zona trebuie sa va injectati insulina pentru o absorbtie mai buna. Fiti siguri ca intelegeti varfurile si culmile glicemiilor dumneavoastra. Invatati cum reactioneaza corpul dumneavoastra la diferitele tipuri de insulina si la diferitele zone de injectare.

Cel mai eficient mod de a ajuta la absorbtia insulinica este sa va pastrati notite despre rutina zilinica si glicemie. Faceti ajustari impreuna cu medicul diabetolog, bazate pe rezultatele dumneavoastra si pe interpretarea acestuia.

Sursa: Diabetic Connect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *