Cum reducem rezistenta la insulina?
Suntem siguri ca v-ati intrebat de nenumarate ori: Cum reduceti rezistenta la insulina? Daca suferiti de diabet zaharat suntem siguri ca vi s-au spus pana acum nenumarate moduri prin care puteti reduce rezistenta la insulina. Urmati in primul rand sfaturile medicului diabetolog, acesta este principalul dumneavoastra sfatuitor.
In cele ce urmeaza va oferim cateva sfaturi prin care puteti reduce cel mai bine rezistenta la insulina.
LOCUL DE INJECTARE
Aveti multe locuri de ales atunci cand va injectati insulina, insa trebuie sa stiti ca locul de injectare influenteaza rezistenta la insulina si bineinteles, valorile glicemiei.
- Feriti-va de injectarea in muschi. Stim ca modificarile structurale de la nivelul tesuturilor afecteaza absorbtia insulinica, tocmai de aceea tesuturile cicatriciale pot incetini foarte mult absorbtia insuline;
- Nu injectati insulina in preajma buricului. Majoritatea persoanelor ce sufera de diabet prefera injectarea la nivelul abdomenului, mai ales daca nu au suficienta grasime disponibila. Exista mai putine terminatii nervoase la nivelul abdomenului, ceea ce inseamna mai putina durere. In mod sigur este sunteti inclinati sa va injectati in aceste zone, insa retineti ca fluxul sanguin poate fi scazut in aceasta zona, tocmai din cauza tesutului gras, asadar absorbtia insulinei poate fi afectata in sens negativ.
- Rotati locurile de injectare si evitati zonele mai expuse de care sunteti in mod sigur mai atrasi. Copii sunt mari fani ai reutilizarii acelorlasi locuri de injectare din nou si din nou – doare mai putin daca ti-ai facut o obisnuinta. Copiii si unii adulti chiar au putina suprafata de lucru.
FACETI EXERCITIU FIZIC
In mod sigur medicul dumneavoastra diabetolog v-a sfatuit sa evitati injectarea la nivelul mainilor sau picioarelor inainte de a face sport. Daca urmeaza sa mergeti sa alergati sau sa jucati fotbal, oare ar fi bine sa va injectati in picioare? Cercetarile au aratat un rezultat surprinzator care a concluzionat ca „insulina s-a absorbit mai repede de la nivel abdominal, decat de la nivelul coapselor atat in timpul perioadelor de repaus, cat si in timpul exercitiului fizic.”
Daca faceti sport in mod agresiv, veti putea observa cresterea glicemiei indiferent de locul in care va injectati. Fiti inteligenti. Daca faceti sport dupa ce va injectati, testati-va glicemia pentru a vedea care sunt rezultatele in cazul dumneavoastra; ajustati-va antrenamentul pentru a vi se potrivi.
TEMPERATURA
Insulina se poate absorbi mai mult sau mai putin in functie de cat de cald sau rece este. Daca va faceti injectia de insulina, apoi faceti un dus cald, sauna sau intrati intr-o cada plina cu apa fierbinte veti creste rata de absorbtie a insulinei. Pe de alta parte, temperaturile scazute pot face ca organismul dumneavoastra sa absoarba mai putina insulina, ceea ce va avea ca rezultat crestera glicemiei. Pentru a va asigura de o buna absorbtie a insulinei, evitati temperaturile crescute la nivelul locului de injectare.
RELAXAREA
Cu totii simtim nevoia de relaxare – aceasta face parte in mod normal din existenta noastra. Insa daca petreceti mai multe ore in aceiasi pozitie, fara sa va miscati sau cu miscare minima puteti intampina probleme in cazul in care suferiti de diabet. Experienta ocazionala de a injecta insulina fara efect sau cu efecte minime poate duce la situatii periculoase. Daca va ridicati si va miscati veti ajuta organismul sa raspunda mai bine la insulina.
Miscarea scade rezistenta la insulina atat in timpul miscarii, cat si dupa miscare; multi oameni experimenteaza hipoglicemie prin simpla iesire din avion si deplasarea pana la cala de bagaje.
IN LOC DE CONCLUZIE
Discutati cu medicul diabetolog despre cum puteti reduce rezistenta la insulina, despre locurile de injectare si orice altceva nu va este clar. Asigurati-va ca ati inteles in totalitate modul in care corpul dumneavoastra reactioneaza la insulina, modul in care organismul reactioneaza in caz de hipoglicemie sau hiperglicemie.
Pentru a reduce rezistenta la insulina este bine sa aveti un carnetel pe care sa va notati locurile de injectare si valorile glicemice. Faceti ajustari impreuna cu medicul diabetolog in functie de rezultatele si interpretarea datelor dumneavoastra.