Cum ne distrugem rinichii?
Rinichii sunt organe vitale responsabile cu reglarea tensiunii arteriale si filtrarea toxinelor. Distrugerea rinichilor poate sa fie ireversibila si va puteti distruge rinichii fara sa va dati seama. Exista multe moduri in care va puteti proteja rinichii, dar in primul rand trebuie sa stiti care sunt obiceiurile ce pot duce la distrugerea rinichilor.
CUM NE DISTRUGEM RINICHII?
Antiinflamatoarele utilizate pe termen lung, mai ales in doze crescute, pot reduce filtrarea sanguina la nivelul rinichilor. National Kidney Foundation ne avertizeaza ca tratamentul fara avizul medical cu antiinflamatoare pentru mai mult de 10 zile poate distruge rinichii. Daca luati antiinflamatoare, evitati sa consumati alcool si cresteti cantitatea de lichide pe care le consumati in fiecare zi. Discutati cu medicul dumneavoastra despre tipul de antiinflamatoare ce va sunt prescrise, mai ales daca suferiti deja de afectare renala.
Fumatul poate interfera cu medicatia si poate duce la o tensiune arteriala slab controlata ceea de duce mai departe la afectare renala. Deasemenea fumatul incetineste viteza sangelui prin rinichi, ceea ce poate inrautati boala renala preexistenta.
Bauturile indulcite cu zahar pot contine mai mult zahar decat realizati. O cola de 330 ml contine 39 de grame de zahar – adica circa 9 lingurite de zahar. American Heart Association recomanda limitarea cantitatii de zahar la circa 6 lingurite pe zi pentru femei si 9 lingurite pe zi pentru barbati. Nu faceti greseala comuna de a numara doar zaharul din alimente, nu si cel din bauturi. Luati in considerare cat de mult zahar consumati din ambele si verificati eticheta bauturilor. Cercetarile arata ca zaharul poate duce la afectare renala si chiar si cola dietetica pot avea un impact major asupra rinichilor.
Bauturile carbogazoase contin de obicei cantitati mari de acid fosforic, care a fost legat de litiaza renala si alte probleme renale – motiv pentru care acest tip de bauturi trebuiesc inlaturate din rutina zilnica. Acidul fosforic, atunci cand este consumat in mod regulat, forteaza rinichii sa functioneze mai mult pentru a putea indeparta deseurile din organism.
Mancaruri bogate in sodiu cresc tensiunea arteriala si in timp pot duce la distrugerea rinichilor. Sodiul se gaseste nu doar in solnita pe care o aveti pe masa. Limitati cantitatea de produse semipreparate, inclusiv mezelurile, carnatii si condimentele cu adaos de sare. Inainte de a sara mancarea, gustati-o si simtiti daca are nevoie de sare sau daca puteti adauga cateva ierburi si condimente pentru un gust mai bun.
CE SPUN CERCETARILE DESPRE DIETA?
O dieta prost construita si diferite obiceiuri proaste pot duce la obezitate, diabet si un risc crescut de boala renala. Noi cercetari de la John Hopkins University au descoperit ca persoanele ce urmeaza o dieta bogata in alimente procesate, carne rosie, bauturi indulcite, saraca in fructe, cereale si nuci sunt mai predispusi la dezvoltarea bolii renale.
Participantii studiului cu un IMC de cel putin 30 prezentau un risc de doua ori mai are de a dezvolta boala renala. Rezultatele studiului au aratat ca o dieta gresita impreuna cu fumatul influenteaza riscul personal de boala de rinichi. „Spre deosebire de un istoric familial de boala de rinichi, dieta, fumatul si obezitatea reprezinta factori modificabili din viata noastra pe care ii putem controla. Mancand sanatos, renuntand la fumat si mentinandu-ne o greutate normala, oamenii isi pot proteja rinichii si pot prevenii distrugerea viitoare a acestora.” a spus Dr. Alex Chang, unul din cercetatorii studiului.