COVID-19 si vulnerabilitatea diabeticilor

Coronavirus sau COVID-19 a avut un efect fara precedent asupra intregii lumi. Intreaga lume medicala si-a unit eforturile pentru a-i proteja si trata pe cei care sunt mai vulnerabili in fata virusului.

Una din principalele temeri ale persoanelor cu diabet zaharat in aceasta perioada este daca nu cumva din cauza bolii de care sufera prezinta un risc mai mare de infectare.

Diabetul zaharat este o boala imunodeprimanta, ceea ce inseamna ca organismul este mai predispus la orice fel de infectie in comparatie cu persoanele ce nu sufera de acesta boala.

Dupa cum vedem zilnic in mass media, majoritatea cazurilor de imbolnaviri cu COVID-19 prezinta ca boli asociate diabetul zaharat.

SUNT PACIENTII CU DIABET O CATEGORIE DE RISC IN INFECTIA CU COVID-19?

Initial, comunicarile oficiale au trecut diabeticii la categoriile de risc, insa cu timpul diabeticii au disparut din statistici, lucru care nu a facut decat sa genereze din ce in ce mai multe intrebari.

Dr. Dipesh Patel, specialist in diabet si endocrinologie a incercat sa explice aceasta listare si delistare a diabeticilor din randul categoriilor de risc.
El a spus pentru ziarul Guardian:

Sunt usor surprins ca diabetul nu mai apare pe lista bolilor cu risc pentru infectia cu COVID-19. Insa, nu exista date care sa confirme vulnerabilitatea diabeticilor mai ales la varste fragede. Majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip 2 sunt mai in varsta cu multe alte afectiuni asociate, de unde reiese si vulnerabilitatea lor. Pana cand nu avem date concrete care sa arate ca diabeticii reprezinta o clasa de risc in infectia cu COVID-19, este greu sa contrazicem delistarea diabetului.

DE CE SUNT DATELE LIMITATE?

Viteza cu care s-a raspandit COVID-19 si ratele mari de mortalitate nu a permis efectuarea unui studiu extins.

Dr. Patel a spus ca datele provenite din China arata ca:

Prevalenta bolnavilor cu diabet printre cei cu COVID-19 a fost de 10%, insa trebuie mentionat ca se pare ca diabeticii par a fi mai susceptibili in a dezvolta formele mult mai severe de boala. Se cunoaste ca riscul de deces din cauza infectiei cu COVID-19 este mai mare la persoanele care sufera de diabet zaharat.

Insa, pana cand nu sunt stranse mai multe date in acest sens, nimic nu este sigur.

CE NE SPUNE SIGUR DR. PATEL?

Avand in vedere ca Dr. Patel lucreaza in stransa legatura cu bolnavii infectati cu coronavirus, el ne poate oferi mai multe pareri personale despre vulnerabilitatea pacientilor. El a spus ca in fiecare saptamana observa ca intre 15 si 25% din pacientii infectati cu COVID-19 au diabet.

In momentul de fata, nu exista date oficiale in spital.

El spune ca infectia cu COVID-19 este mai prevalenta la pacientii cu diabet zaharat tip 2, spre deosebire de pacientii cu diabet zaharat tip 1. In acelasi timp trebuie luat in calcul faptul ca diabetul zaharat tip 2 este mult mai raspandit in populatie fata de diabetul zaharat tip 1.

Deasemenea el mai spune:

Toata aceasta prevalenta crescuta pentru diabetul zaharat tip 2, trebuie sa ia in calcul si aspectul varstei. In general pacientii cu diabet zaharat tip 1 sunt mult mai tineri ca cei cu diabet zaharat tip 2.
Pacientii cu diabet zaharat tip 2 sunt mai in varsta si de cele mai multe ori prezinta comorbiditati ca hipertensiunea si alte boli cardiovasculare. Comorbiditatile trebuie luate bineinteles in calcul.

Tot Dr. Patel ne spune ca pacientii care sufera de diabet zaharat sunt mai vulnerabili la anumite infectii respiratorii severe, un motiv in plus pentru a li se administra anual vaccin antigripal.

Presupunem ca exista o eficienta alterata sau redusa a sistemului imunitar la persoanele cu diabet zaharat si mai ales la cei care nu au un echilibru glicemic bun si au glicemiile mari.

Luam in considerare si rolul tesutului adipos de la nivelul abdominal, tesut in general bine dezvoltat la pacientii cu diabet zaharat tip 2. Acesta pare sa creasta riscul de inflamatie severa.

Cand a fost intrebat despre ratele crescute de spitalizari din cauza COVID-19 la pacientii supraponderali sau obezi, Dr. Patel a spus:

Am observat si noi acest aspect, nu doar in Marea Britanie, dar si in alte zone care si-au prezentat datele. In New York, spre exemplu, ratele de spitalizare au fost mult mai crescute la cei care sufereau de obezitate. Credem ca totul este legat de inflamatie in mod direct.

Dr. Patel spune ca cei care dezvolta infectia cu COVID-19 au rate mai ridicate de a dezvolta o forma severa daca au diabet, boli asociate cu diabetul sau afectiuni metabolice printre care si obezitatea.

Ce ii sfatuieste Dr. Patel pe cei care sufera de diabet in aceasta perioada?

Cred ca este important sa nu isi faca foarte multe griji. Stiu ca asta este usor de zis, dar greu de facut, insa sfatul meu ar fi sa isi monitorizeze mai frecvent glicemia, sa se odihneasca mai bine, sa aiba grija la alimentatie si sa se hidrateze suficient.

Sursa: Diabetes UK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *