Coma hiperosmolara – mecanisme fiziopatologice
Coma hiperosmolara se produce prin reducerea marcata a concentratiei serice a insulinei, dar si cresterea concomitenta a hormonilor de contrareglare: glucagon, catecolamine, cortizol, STH.
Absenta cetoacidozei in coma hiperosmolara poate fi explicata prin:
- secretie de insulina suficienta pentru a preveni lipoliza si deci cetogeneza, dar inadecvata pentru a inhiba productia hepatica de glucoza si hiperglicemia consecutiva marcata;
- efecte mai reduse alte hormonilor de contrareglare;
- starea hiperosmolara inhiba lipoliza.
Factori precipitanti ai starii hiperosmolare:
- infectii:
- tract urinar;
- plamani;
- flegmoane diverse;
- fasceita necrozanta.
- omiterea dozei de insulina sau administrarea unei doze insuficiente;
- stari patologice variate:
- accident vascular cerebral;
- pancreatite;
- infarct miocardic acut;
- embolie pulmonara;
- interventii chirurgicale.
- defectarea pompei de insulina;
- alterarea raspunsului la senzatia de sete (ingestie insuficienta de lichide) ceea ce precipita deshidratarea si hiperosmolaritatea consecutiva;
- abuz de alcool/medicamente;
- droguri, probleme sociale;
- CDHO inaugurala: pacienti obezi, hiperglicemie nediagnosticata adesea.