Cola zero si diabetul

Cola zero si diabetul

Cola zero este adesea utilizata de diabetici atunci cand pofta de dulce le depaseste ambitia. Articolul de astazi va prezinta avantajele si dezavantajele utilizarii acestui tip de bautura racoritoare.

Managementul glicemiei reprezinta o problema zilnica pentru persoanele cu diabet zaharat tip 1 sau diabet zaharat tip 2.

Stim deja ca diabetul zaharat nu este produs de consumul de zahar, insa contorizarea carbohidratilor face parte din viata de zi cu zi a unui diabetic.

Mancatul sanatos si activitatea fizica poate deasemenea sa reduca riscul de aparitie al diabetului zaharat tip 2. Daca sunteti supraponderali sau suferiti de obezitate trebuie sa stiti ca aceste doua afectiuni sunt strans legate de aparitia diabetului zaharat tip 2.

In realitate obezitatea este una din principalele cauze de aparitie a diabetului zaharat tip 2. Consumul alimentelor ultraprocesate care au un continut crescut de zahar, consumul de grasimi nesanatoase si cu calorii goale creste riscul de crestere in greutate.

COLA ZERO SI DIABETUL ZAHARAT

Consumul de sucuri indulcite cu zahar este deasemenea un factor de risc pentru aparitia diabetului zaharat tip 2.

Daca va straduiti sa mentineti glicemia sau greutatea intre limite este foarte posibil sa alegeti cola fara zahar. Saraca in calorii si in zahar, cola fara zahar pare sa fie o alternativa buna a sucurilor indulcite.


Cola fara zahar are 99% apa, iar daca verificati eticheta veti observa ca are intre 5 si 10 calorii, iar continutul de carbohidrati este de obicei sub un gram.

Chiar daca nu contine zahar, cola fara zahar este de obicei indulcita cu indulcitori artificiali. De asemenea cola fara zahar poate contine arome naturale si artificiale, agenti de colorare, acizi, conservanti si cofeina.

CE SPUN STUDIILE DESPRE COLA ZERO?

Intr-o perioada a existat o mare dezbatere legata de siguranta utilizarii in alimentatie a indulcitorilor artificiali. Multi s-au temut ca acesti indulcitori pot produce diferite tipuri de cancer.

Studiile cele mai complexe au avut loc in anul 1970 si au sugerat ca indulcitorul artificial zaharina a fost legat de cancerul de vezica urinara la sobolanii masculi. De atunci, insa, zaharina a fost in continuare folosita, iar cazurile de cancer de vezica nu s-au observat in populatie.

Cola zero si diabetul

Cola zero si diabetul

Zaharina este de 300 de ori mai dulce ca zaharul, in consecinta pentru indulcirea produselor se folosesc cantitati foarte mici.

Aspartamul, alt indulcitor comun si controversat, a castigat dreptul de a fi utilizat pentru inlocuirea zaharului in 1981. Aspartamul este unul din cei mai comuni indulcitori. El reprezinta un indulcitor sarac in calorii si este de 180 de ori mai dulce ca zaharul. El nu contine carbohidrati, in concluzie nu va afecta glicemia. Aspartamul este realizat din doi amino-acizi naturali.

Acesti aminoacizi si anume acidul aspartic si fenilalanina se gasesc in carne, cereale si lapte. Aspartamul se descompune in acesti doi aminoacizi si o cantitate mica de metanol. Aspartamul nu se acumuleaza in organism.

Bauturile fara zahar sunt de obicei indulcite cu aspartam, zaharina si sucraloza. Toate cele trei tipuri de indulcitor sunt considerate sigure pentru utilizare.

EXISTA RISCURI ATUNCI CAND CONSUMAM SUCURI FARA ZAHAR?

Sucurile fara zahar pot fi consumate in siguranta, asta este cert, insa ele nu ofera niciun nutrient. Nu este bine sa consumati numai sucuri fara zahar, este bine ca pe langa acestea sa consumati si apa plata, ceai neindulcit, ceai cald, dar si apa minerala sau plata.

Consumul de cola fara zahar la adulti devine problematic atunci cand se ajunge la o cantitate excesiva. Consumul excesiv de cola duce la un consum excesiv de cafeina. Cantitatea suficienta si sigura pe zi pentru un adult de suc fara zahar este de circa 500 ml.

CARE SUNT AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE UTILIZARII SUCURILOR FARA ZAHAR?

Sa incepem cu avantajele pentru diabetici. Cola fara zahar contine mai putin carbohidrati in comparatie cu cola normala, cola fara zahar va ajuta sa scapati de pofta de dulce, iar per ansamblu consumati mult mai putine calorii.

Cand vorbim despre dezavantaje trebuie sa stiti ca aceste sucuri sunt pline de aditivi nesanatosi, consumul pe termen lung de cola fara zahar a fost asociat cu cresterea in greutate si alte probleme de sanatate.

Cercetarile au aratat un risc crescut de diabet si sindrom metabolic atat in cazul consumului de cola normala, cat si in cazul consumului de cola fara zahar.

CARE SUNT ALTERNATIVELE?

Pai principala alternativa este apa pentru hidratare, insa majoritatea oamenilor prefera bauturile cu o anumita aroma.

Eh, in cazul acesta o varianta acceptabila ar fi laptele, insa acesta contine 5 grame de carbohidrati la 100 ml. O alta alternativa ar fi ceaiul neindulcit. Chiar daca va place fierbinte sau rece, puteti alege dintr-un numar mare de gusturi diferite si tipuri diferite de ceai. Nu uitati de apa minerala, dar si de apa infuzata cu diferite arome de fructe sau legume.

In concluzie, fie ca va doriti sa scadeti in greutate sau sa va tineti diabetul in tinte, activitatea fizica si reducerea consumul de zahar reprezinta un pas pozitiv.

Consumul de cola fara zahar va poate ajuta in acest sens. Consumul de sucuri fara zahar reprezinta o optiune mai buna in comparatie cu sucurile cu zahar. De asemenea exista nenumarate variante acceptabile de indulcitori.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *