Ciocolata si diabet
Daca suferiti de diabet, ciocolata nu trebuie exclusa din alimentatie. Un diabetic ce consuma ciocolata poate ridica suspiciuni printre persoanele ce il inconjoara pe acesta. Insa in cantitati rezonabile ciocolata nu trebuie sa fie neaparat exclusa din dieta persoanelor ce sufera de diabet.
In majoritatea cazurilor, ciocolata va face ca glicemia sa creasca si avand in vedere aceasta situatie este mai bine sa limitati consumul de ciocolata la cantitati mici si sa evitati sa o mancati atunci cand glicemia este deja mai mare decat nivelul pe care vi l-a recomandat medicul dumneavoastra diabetolog.
Consumul de ciocolata este bun sau rau pentru dumneavoastra?
Ciocolata contine un numar de nutrienti benefici, unii dintre ei se numesc flavonoide si au rol in protectia cardiovasculara.
De retinut ca:
- ciocolata neagra va poate ajuta sa preveniti diabetul;
- ciocolata poate scadea riscul de boli cardiovasculare;
- ciocolata neagra poate ajuta la scaderea colesterolului.
Cu toate acestea, trebuie sa retineti ca o cantitate mare de ciocolata poate fi un dezavantaj pentru sanatate in multiple alte feluri. Daca se consuma o cantitate mare de ciocolata, glicemia va creste si odata cu ea riscul de complicatii, printre care si riscul cardiovascular.
In al doilea rand continutul caloric al ciocolatei este destul de mare, asadar consumul excesiv de ciocolata poate duce la castig in greutate, care deasemenea creste riscul de probleme cardiovasculare.
Cata ciocolata ar trebui sa mananc?
Pentru majoritatea oamenilor cu diabet, ciocolata este cel mai bine sa fie restrictionata la cateva patratele pentru a putea preveni o crestere prea mare a glicemiei.
Persoanele cu diabet fara probleme de greutate, este bine sa se consume ciocolata inaintea unui exercitiu fizic.
Da, persoanele cu diabet pot manca ciocolata. Principala problema este sa nu exagereze. Daca vreti sa mancati ciocolata, stabiliti-va o limita inainte de a incepe si mentineti aceasta limita.
Totul depinde de dumneavoastra si de ceea ce cautati sau va doriti.
Ciocolata neagra este probabil cea mai sanatoasa alegere. Este bogata in cacao, are un nivel scazut de carbohidrati, asadar nu va afecteaza nivelul glicemiei la fel de mult ca ciocolata cu lapte.
Ciocolata cu lapte are tendinta de a fi mai multe decat ciocolata neagra, insa unii oameni prefera ciocolata cu lapte, iar atata timp cat va autolimitati consumul, ciocolata cu lapte este foarte bine venita. Mai mult, ciocolata cu lapte tinde sa fie mai saraca in grasimi decat ciocolata neagra, asadar continutul caloric total nu este foarte diferit intre cele doua.
Ciocolata diabetica este ciocolata facuta din alcooli. Idea este ca aceste forme de zahar au un efect mai scazut asupra glicemiei. Insa nu fiti temptati sa mancati prea mult totusi, pentru ca ea va afecta glicemia intr-un fel sau altul, deasemenea ciocolata diabetica poate avea un efect laxativ. Veti avea tendinta sa descoperiti ca fie ciocolata diabetica nu are acelasi gust, iar daca are acelasi gust va fi mai scumpa.
Pe scurt: Da, puteti manca ciocolata, atata timp cat va pastrati o limita care functioneaza cel mai bine in cazul dumneavoastra.
Care este ciocolata cea mai buna pentru mine?
Ciocolata cu un continut mai mare de cacao este mai buna, pentru ca datorita continutului mare in cacao, continutul in grasimi si zahar va fi mai mic. Asadar ciocolata neagra este cea mai buna pentru dumneavoastra.
Este ciocolata pentru diabetici mai buna pentru glicemia mea?
Vorbind in mod general, ciocolata pentru diabetici este produsa prin inlocuirea intregului continut de zahar sau unui procent din continutul de zahar cu o sursa alternativa de indulcire, cum ar fi polioli (alcool), maltitol si sorbitol.
Polioli pot avea efecte laxative, asadar ei nu ar trebui consumati in cantitati mari. Efectul poliolilor poate varia de la o persoana la alta.
Unii oameni considera ciocolata pentru diabetici benefica in comparatie cu ciocolata normala, totusi mult oameni cu diabet gasesc ca ciocolata pentru diabetici nu are suficiente beneficii.
Sursa: Diabetes UK