Cine poate lua antidiabetice orale?

Antidiabetice orale

Unii oameni cred ca daca iau medicamente pentru o anumita problema de sanatate, vor scapa cu usurinta de aceasta. Insa atunci cand ai diabet, totul nu este atat de simplu. Toti bolnavii cu diabet trebuie sa faca efort fizic regulat si sa urmeze o dieta adaptata boli pentru  a-si controla cat mai bine glicemia. Daca exercitiul fizic si dieta nu reusesc sa echilibreze glicemia atunci se introduc antidiabetice orale pentru cativa dintre pacientii cu diabet. Alti pacienti cu diabet au nevoie insa de insulina.

Antidiabeticele orale sunt bune pentru dumneavoastra?

Conform ADA (Asociatia Americana de Diabet), persoanele ce sufera de diabet zaharat tip 2 primesc destul de des antidiabetice orale, medicamente ce ii ajuta sa scada nivelul glicemiei. Antidiabeticele orale, insa, nu isi fac efectul in cazul bolnavilor cu diabet zaharat tip 1. Pacientii cu diabet zaharat tip 1, trebuie sa isi administreze insulina. Deasemenea femeile gravide nu trebuie sa ia antidiabetice orale, asadar consultati medicul diabetolog daca suferiti de diabet si doriti sa ramaneti insarcinata. In unele cazuri va trebui sa va intrerupeti medicatia orala daca urmeaza sa va operati. Medicul dumneavoastra diabetolog va prescrie insulina in acest caz.

Antidiabeticele orale sunt utilizate pentru pacientii cu diabet zaharat tip 2.

ADA spune ca persoanele care au diabet de zece ani sau mai mult sau persoanele care isi injecteza mai mult de 20 de unitati de insulina zilnic, nu reprezinta buni candidati pentru antidiabetice orale. Deasemenea medicatia orala antidiabetica isi poate pierde eficacitatea dupa ani de administrare zilnica. Cand aceasta se intampla, medicul diabetolog va prescrie o combinatie de medicamente.

Ce fac antidiabeticele orale?

Pacientii cu diabet zaharat tip 2 nu pot utiliza insulina pe care o produce propriul lor corp, asa cum ar fi normal, pentru a converti alimentele in energie sau nu produc suficienta insulina. Dupa cum explica Centrul de Diabet Joslin, cateodata corpul acestor persoane dezvolta rezistenta la efectele insulinei, iar ca rezultat glicemia lor creste. Un medic diabetolog va decide ce antidiabetice orale sau ce combinatie de antidiabetice orale este optima pentru a trata diabetul zaharat tip 2. Mai jos va oferim o privire de ansamblu a acestor medicamente.

Unii medici diabetologi prescriu o combinatie de doua medicamente antidiabetice.

Antidiabetice oraleUn medicament antidiabetic oral utilizat frecvent este metformin (cu denumiri comerciale Siofor, Glucophage, Meguan, Metfogamma). Acesta se administreaza la micul dejun sau la cina. El scade nivelul de glucoza eliberat de ficat. Exista si o forma farmaceutica cu eliberare prelungita pe care pacientii cu diabet o pot lua o singura data pe zi.

Glimepiride (Amaryl), glyburide (Diabeta, Micronasa), glipizide (Glucotrol) sunt administrate o data sau de doua ori pe zi la masa. Aceste pastile stimuleaza pancreasul in asa fel incat acesta elibereaza insulina imediat dupa ce pacientul mananca, plus inca alte cateva ore mai tarziu pentru a regla glicemia. Joslin recomanda sa aveti cu dumneavoastra intotdeauna o gustare bogata in carbohidrati in cazul in care luati acest tip de medicament sau mai bine spus in cazul in care prin actiunea sa acest tip de medicament duce la un nivel extrem de scazut al glicemiei.

Repaglinida (Prandin) si nateglinida (Starlix) stimuleaza pancreasul, in asa fel incat acesta va secreta mai multa insulina dupa ce mancati. Aceste medicamente se administreaza odata cu masa. Efectele lor scad repede. Unii pacienti care iau aceste medicamente pot experimenta deasmenea hipoglicemie  sau glicemie scazuta.

Pioglitazona (Actos) trebuie luata o data pe zi la aceiasi ora. Pioglitazona mareste sensibilitatea la efectele insulinei, el creste nivelul de glucoza pe care il metabolizeaza muschii si impiedica ficatul sa produca mai multa glucoza.

Inhibitorii DPP-4 ca sitagliptina (Januvia), saxagliptina (Onglyza) si linagliptina (Tradjenta) va ajuta corpul sa va controlati insulina dupa ce mancati si va scad cantitate de glucoza produsa de propriul corp. Pacientii cu diabet, iau de obicei acest medicament o data pe zi, el poate fi luat deasemenea impreuna cu metformin sau sulfonilureice sau pioglitazona.

Mai exista si alte tipuri de antidiabetice orale pe care vi le poate prescrie medicul diabetolog, dar si combinatii de antidiabetice orale ce va pot ajuta sa mentineti diabetul sub control. Intotdeauna contactati medicul diabetolog in cazul in care aveti intrebari legate de medicatia antidiabetica orala sau in cazul in care observati efecte secundare ce va pun pe ganduri.

Sursa: Diabetic Connect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *