Cea mai buna faina pentru diabetici
Articolul de astazi vorbeste despre cea mai buna faina pentru diabetici.
CLINICA VIRTUALA
Stiu ca este greu sa modificati retetele preferate pentru a fi potrivite pentru voi, insa pe retetediabetici.ro nu este nevoie sa le modificati, ele sunt deja concepute pentru persoanele ce sufera de diabet zaharat.
CEA MAI BUNA FAINA PENTRU DIABETICI
FAINA DE MIGDALE
Prima varianta de faina pe care v-o recomand este faina de migdale. Faina de migdale este realizata din migdale maruntite bine si reprezinta o alternativa ideala a fainii din grau pentru ca nu contine gluten.
Pe langa lipsa de gluten, faina de migdale este bogata in proteine, fibre si grasimi sanatoase, ceea ce inseamna ca are un index glicemic scazut.
Dupa cum am mai spus indexul glicemic reprezinta o metoda prin care putem aprecia impactul alimentului asupra glicemiei. Faina de migdale, are un gust delicat de nuci si poate fi utilizata in nenumarate retete, printre care mentionez briose, fursecuri, paine, dar si biscuiti.
Aveti insa in vedere ca poate da alimentelor o textura densa, tocmai pentru ca nu contine gluten, iar glutenul este o proteina care ii da elasticitatea aluatului si il ajuta sa creasca.
FAINA DE COCOS
Urmatoarea varianta de faina potrivita pentru diabetici este faina de cocos. Faina de cocos este produsa din pulpa de cocos ce a fost lasata la uscat si apoi a fost macinata.
In comparatie cu faina normala, este mai saraca in carbohidrati si contine mai multe fibre ce pot intarzia absorbtia zaharului in sange. Faina de cocos are o usoara aroma dulce si poate fi folosita in nenumarate retete, inclusiv in multe prajituri, fursecuri, briose, negrese, dar si in paine.
Trebuie insa sa adaptati corect cantitatea de faina de cocos, in cazul in care reteta initiala continea faina din grau, pentru ca faina de cocos absoarbe mai multa apa si le poate da alimentelor o textura uscata.
In general inlocuiti o cana de faina din grau cu un sfert de cana de faina de cocos, in plus este necesar sa cresteti cantitatea de lichid.
FAINA DE NAUT
Cea de-a treia varianta de faina potrivita pentru diabetici este faina de naut. Ea este realizata din naut uscat si macinat. Faina din naut are un continut crescut de proteine ce va ajuta la scaderea rezistentei la insulina, o afectiune ce impiedica reglarea normala a glicemiei.
Faina din naut are o aroma puternica de nuci si este potrivita atat pentru preparatele dulci, cat si pentru cele sarate. In general trebuie sa utilizati jumatate din cantitatea de faina din grau pentru a prepara un aliment cu faina din naut.
FAINA DE OVAZ
Faina de ovaz este extrem de populara si reprezinta nu numai o sursa ideala de fibre si proteine, dar si beta glucan, un tip special de fibre ce si-a demonstrat proprietatea de a reduce glicemia.
Aroma este delicata, de nuci, iar acest tip de faina poate inlocui cu succes faina din grau. In cazul fainii de ovaz trebuie sa cresteti cantitatea daca reteta originala contine faina de grau. In general pentru o cana de faina din grau trebuie sa adaugati o cana si trei sferturi de faina din ovaz.
FAINA DE SPELTA
Poate mai putin cunoscuta este faina de spelta. Spelta este o cereala straveche strans inrudita cu graul. Este bogata in fibre, iar acestea va pot ajuta la stabilizarea glicemiilor dupa masa.
Faina de spelta are o aroma usor dulceaga si o textura usoara ce poate fi utilizata pentru nenumarate produse precum paine, tortilla, briose, dar si biscuiti. Pentru a inlocui faina alba cu faina din spelta puteti utiliza o ratie de 1 la 1.
FAINA NERECOMANDATA
Acum ca am discutat de faina pe care v-o recomand sa o utilizati, haideti sa trecem in revista si faina pe care nu v-o recomand.
Chiar daca exista mai multe variante de faina disponibile pentru diabetici, exista cateva tipuri pe care este bine sa le evitati. Aceste variante de faina sunt extrem de bogate in carbohidrati si sarace in fibre, proteine, dar si grasimi sanatoase.
In consecinta pot duce la cresteri si scaderi glicemice bruste.
Iata ce tip de faina trebuie sa utilizati mai rar:
- faina alba;
- faina din porumb;
- faina din orez alb;
- faina pentru patiserie;
- faina pentru prajituri;
- faina din mei.
CONCLUZIA
Exista mai multe variante de faina potrivita pentru voi cu care puteti inlocui faina alba. Pe retetediabetici.ro gasiti cele mai bune preparate deja calculate pentru voi.
Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.
Pentru Dr. Petrache accesati:
Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.
Colegii de la Retete pentru diabetici va propun o reteta delicioasa de paine aici: Paine keto pentru diabetici.