Cauze de pierdere a memoriei in diabetul zaharat

Pierdere a memoriei

Cauzele de pierdere a memoriei sunt nenumarate, insa s-a observat o tendinta de pierdere a memoriei frecventa la diabetici.

Daca va mentineti glicemia intre limitele normale reduceti riscul de pierdere a memoriei. De retinut insa ca majoritatea, nu toti oamenii, insa majoritatea oamenilor prezinta un anumit grad de pierdere a memoriei din cand in cand. Insa in cazul in care pierderea memoriei devine comuna, severa si incepe sa produca dificultati in viata de zi cu zi, este foarte important sa aflati de ce.

Mai jos va prezentam cativa dintre factorii ce pot fi in mod frecvent asociati cu pierdere a memoriei mai ales la diabetici.

CAUZE DE PIERDERE A MEMORIEI IN DIABETUL ZAHARAT

Pierderea memoriei in diabetul zaharat poate fi produsa de nenumarati factori printre care mentionam:

  • glicemie scazuta (hipoglicemie);
  • glicemie crescuta (hiperglicemie);
  • dementa si boala Alzheimer;
  • accident vascular cerebral;
  • anxietate, stres si depresie;
  • somn ineficient;
  • statine.

De retinut ca unii factori pot afecta temporar memoria de scurta durata, in timp ce efectul altora poate fi permanent si poate produce pierderea completa a memoriei.

Vom prezenta in cele ce urmeaza in detaliu fiecare factor ce poate duce la pierderea memoriei.

HIPOGLICEMIA

Pierderea memoriei in diabetHipoglicemia poate duce la pierderea temporara a memoriei. In cele mai multe cazuri memoria ar trebui sa isi revina la normal de indata ce nivelul glicemiei se va stabiliza.

Un studiu din 2007 efectuat pe 1144 de pacienti cu diabet zaharat tip 1 ce si-a dorit sa evalueze efectul hipoglicemiei asupra memoriei nu a gasit nicio legatura intre episoadele de hipoglicemie severa si declinul important al functiei cognitive pe termen lung.

Cu toate ca acest studiu nu a gasit nicio legatura, este important sa retinem ca hipoglicemia si mai ales hipoglicemia severa trebuie evitata cat mai mult posibil pentru a reduce riscul de alte probleme medicale, cum ar fi problemele cardiace.

HIPERGLICEMIA

Spre deosebire de efectele hipoglicemiei asupra memoriei, hiperglicemia si-a demonstrat legatura cu pierderea memoriei pe termen lung.

Un studiu din 2012 a aratat legatura dintre hemoglobina glicata crescuta la pacientii in varsta si declinul in functia cognitiva (inclusiv memoria) pe o perioada de 9 ani, in comparatie cu cei care prezentau valori ale hemoglobinei glicate mai scazute.

Hiperglicemia inregistrata pe o perioada mai mare de timp (ani in sir) este legata de reducerea in dimensiune a hipocampului, o parte importanta a creierului responsabila cu memoria.

Un control optim al glicemiei va ajuta insa sa preveniti si eventual sa reduceti fenomenele de pierdere a memoriei.

DEMENTA SI BOALA ALZHEIMER

Pierderea memoriei reprezinta unul din principalele semne ale bolii Alzheimer sau a altor forme de dementa. Exista studii ce au demonstrat legatura intre dementa si diabetul zaharat tip 2.

Hipertensiunea si dislipidemia (valori crescute ale colesterolului) la varsta mijlocie sunt deasemenea legate cu un risc pronuntat de dementa.

Schimbarile stilului de viata sugerate in tratamentul diabetului zaharat tip 2 (exercitiul fizic regulat, dieta echilibrata si scaderea in greutate in caz de obezitate) reprezinta deasemenea principalele recomandari atunci cand vorbim despre reducerea riscului de dementa.

Pierderea memoriei in diabetACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Pierderea memoriei poate aparea in urma unui accident cerebral vascular, iar cel mai bun mod de a reduce riscul de pierdere a memoriei este sa incepeti sa preveniti aparitia unui asemenea accident sau in cazul in care s-a produs deja sa va asigurati ca nu se mai repeta.

Ca si in cazul dementei sau al diabetului zaharat tip 2 optimizarea stilului de viata reprezinta cele mai puternice recomandari pentru prevenirea unui accident vascular cerebral.

ANXIETATEA, STRESUL SI DEPRESIA

Anxietatea, stresul si depresia sunt frecvent legate de afectarea memoriei de scurta durata. In acest caz memoria isi va reveni la normal de indata ce perioada de stres, anxietate si depresie a trecut.

In cazul in care suferiti de depresie sau daca treceti prin perioade lungi de anxietate si stres discutati cu medicul dumneavoastra. Exista mai multe tratamente eficiente disponibile pe langa medicamente, care includ diferite grade de terapii.

SOMNUL INEFICIENT

Daca nu dormiti suficient sau daca somnul va este tulburat este posibil sa aveti probleme atat cu memoria, cat si probleme cognitive in ziua ce va urma. Situatia se agraveaza atunci cand treceti printr-o perioada de insomnie cronica, somn insuficient sau somn intrerupt. Hipoglicemia, dar si hiperglicemia pe parcursul noptii poate deasemenea sa duca la un somn mai putin odihnitor.

Exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a dormi mai bine noaptea, va sfatuim sa discutati cu medicul dumneavoastra si sa gasiti impreuna o solutie care sa vi se potriveasca cat mai bine.

Pierdere a memorieiSTATINELE

Statinele sunt medicamente ce reduc nivelul colesterolului in sange si care sunt prescrise in mod obisnuit pacientilor cu diabet zaharat. Pierderea memoriei este notata pe prospectul medicamentelor ca efect secundar de scurta durata mai putin frecvent. Daca pierderea memoriei apare in timp ce urmati un tratament cu statine, anuntati-va medicul. In cazul in care statinele au fost de vina, memoria ar trebui sa isi revina la normal de indata ce intrerupeti tratamentul.

Cercetarile arata ca pe termen lung, statinele pot avea un efect protector impotriva bolii Alzheimer, insa acest lucru ramane sa fie demonstrat.

Sursa: Diabetes UK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *