Castravetele amar

Castravetele amar

Castravetele amar, cunoscut si sub numele de karela in India, reprezinta o leguma-fruct cu utilitate atat in alimentatie cat si in medicina.

Castravetele amar reprezinta partea comestibila a plantei Momordica Charatia, care provine din familia Cucurbitaceae si este considerat ca cel mai amar din categoria fructelor si legumelor.

Planta traieste in regiunile tropicale si subtropicale inclusiv:

  • America de Sud;
  • Asia;
  • Parti din Africa;
  • Caraibe.

Castravetele amar creste ca fruct verde, de forma lunguiata cu un exterior tepos. Dimensiunea, textura si intensitatea gustului amar variaza intre diferitele regiuni unde creste.

Castravetele amar este bogat in vitamine si minerale.

CUM AFECTEAZA CASTRAVETELE AMAR DIABETUL?

Castravetele amar a fost utilizat timp indelungat ca remediu natural pentru mai multe afectiuni, printre care si diabetul zaharat tip 2.

Fructul contine cel putin trei substante active cu proprietati anti-diabetice, inclusiv charanti, care s-a confirmat ca are efecte de scadere a glicemiei, vicine si o componenta asemanatoare insulinei cunoscuta sub numele de polipeptid-p.

Aceste substante lucreaza atat individual, cat si impreuna pentru reducerea glicemiei.

Se stie deasemenea ca fructul contine lectina care reduce glicemia prin actiunea la nivelul tesutului periferic si prin reducerea apetitului – in mod asemanator cu actiunea insulinei asupra creierului.

Lectina este considerata un factor extrem de important in contextul efectului hipoglicemic care apare dupa ingestia de castravete amar.

Lectina face parte din clasa proteinelor sau glicoproteinelor. Ea are proprietati aglutinante fata de alte celule si poate lega reversibil hidratii de carbon sau glucidele, fara a le modifica structura.

DOVEZI STIINTIFICE

Un numar de studii clinice au fost realizate pentru a evalua eficacitatea castravetelui amar in tratamentul diabetului zaharat.

Castravetele amarIn ianuarie 2011, rezultatele unui studiu desfasurat pe o perioada de patru saptamani a fost publicat in Jurnalul de Etnofarmacologie. Acesta a aratat ca la o doza de 2000 mg pe zi de castravete amar, pacientii cu diabet zaharat tip 2 si-au redus considerabil valorile glicemice. Efectul sau insa a fost mai putin intens atunci cand a fost comparat cu o doza de 1000 mg de metformin.

Alte studii mai vechi au sugerat deasemenea o asociere intre consumul de castravete amar si un control glicemic imbunatatit. Un articol publicat in martie 2008 in revista Chemistry and Biology a aratat ca fructul a crescut rata de digestie celulara a glucozei si a imbunatatit toleranta la glucoza.

Cu toate acestea, cercetarile publicate in 2007 in Jurnalul de Epidemiologie Clinica nu au reusit sa gaseasca niciun beneficiu pentru castravetele amar administrat la pacientii cu diabet zaharat tip 2 prost controlat.

Un alt rezumat clinic publicat doi ani mai tarziu in Jurnalul de Nutritie Britanic a aratat ca sunt necesare studii mai amanuntite pentru a confirma rolul fructului in tratamentul diabetului.

CE ALTE BENEFICII PENTRU SANATATE MAI ARE CASTRAVETELE AMAR?

Castravetele amar este utilizat in medicina traditionala pentru:

  • Colici;
  • Febra;
  • Arsuri;
  • Tuse cronica;
  • Menstruatii dureroase;
  • Afectiuni la nivelul pielii.

Deasemenea castravetele amar este utilizat pentru a trata ranile, preventia si tratamentul malariei, dar si a bolilor virale ca pojarul.

In plus, cercetatorii de la Universitatea Saint Louis din Statele Unite ale Americii spun ca au demonstrat ca un extract din castravetele amar poate ucide celulele canceroase mamare si poate preveni raspandirea in organism a cancerului de san.

Castravetele amar poate fi administrat sub mai multe forme. Poate fi consumat ca fruct, se poate face suc din el, semintele pot fi adaugate in mancare sub forma de pudra sau poate fi utilizat sub forma de decoct prin fierberea bucatilor de castravete in apa.

In plus, extractul de castravete amar poate fi achizitionat si ca supliment natural.

Fructul in sine este disponibil mai mult in magazinele alimentare din Asia si in bacanii, in timp ce alte forme ale fructului-leguma pot fi gasite in majoritatea magazinelor ce comercializeaza alimente naturale.

PRECAUTII

Daca va ganditi sa adaugati castravetele amar la dieta dumneavoastra, nu depasiti 50 de grame sau doi castraveti. Consumul in exces poate duce la dureri abdominale si diaree.

Daca luati in considerare utilizarea castravetelui amar pentru controlul glicemic, ar trebui sa consultati medicul diabetolog pentru a intelege daca acesta se poate utiliza in siguranta cu celelalte medicamente prescrise pentru diabet.

Exista riscul ca alaturi de medicatia pentru diabet, castravetele amar sa produca hipoglicemie.

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *