Cartofii dulci si diabetul zaharat

Cartofii dulci si diabetul zaharat

Articolul de azi vorbeste despre cartofii dulci si impactul pe care il au acestia asupra glicemiei.

Am primit foarte multe intrebari legate de consumul de cartof dulce in diabetul zaharat.

CATE TIPURI DE CARTOFI DULCI EXISTA?

Exista circa patru sute de tipuri de cartofi dulci in toata lumea. Unele tipuri sunt mai bune ca altele pentru diabetici. De asemenea trebuie sa tineti cont si de cantitatea de cartof, dar si de metoda de gatire a acestuia.

Cartofii dulci par a fi o alternativa mai buna a cartofilor albi, ei sunt mai bogati in fibre si nutrienti de genul betacarotenului, de asemenea ei au o incarcatura glicemica mai mica.

Insa ca si cartofii albi, cartofii dulci sunt bogati in carbohidrati, ceea ce inseamna ca trebuie sa ii consumati cu moderatie.

Exista anumite tipuri de cartofi dulci care s-au dovedit benefice pentru persoanele preocupate de glicemie si cresterea in greutate.

Pe langa valorile nutritionale, cartofii dulci au proprietati care pot scadea riscul de diabet zaharat tip 2, printre acestea mentionez:

  • vitamina A;
  • proteine;
  • fibre;
  • calciu;
  • fier;
  • magneziu;
  • fosfor;
  • potasiu;
  • zinc;
  • vitamina C;
  • vitamina B6;
  • folati;
  • vitamina K.

Asa cum am tot mentionat exista mai multe tipuri de cartofi dulci, insa haideti sa vorbim despre tipurile de cartofi dulci prezente la noi in tara.

CARTOFII DULCI PORTOCALII

Acest tip de cartofi sunt de culoare rosie maronie la exterior si portocalie in interior. Atunci cand ii comparam cu cartofii albi, cartofii dulci portocalii au un continut mai mare de fibre, de unde si o incarcatura glicemica mai mica.

In concluzie acestia reprezinta o varianta mai sanatoasa pentru consumul persoanelor cu diabet zaharat. Se pare insa ca este mai bine sa ii consumati fierti decat copti sau pe gratar.

CARTOFII DULCI VIOLETI

Acest tip de cartofi dulci sunt de culoarea lavandei la exterior si la interior. Mai poarta si denumirea de cartofi Okinawa.

Cartofii dulci violeti au o incarcatura glicemica mai mica in comparatie cu cei portocalii, in plus cartofii dulci violeti contin si antocianine. Antocianinele ajuta la prevenirea diabetul zaharat tip 2 prin scaderea insulino-rezistentei, dar si la prevenirea aparitiei obezitatii. Se pare ca antocinaninele reduc absorbtia carbohidratilor la nivel intestinal.

CUM AFECTEAZA CARTOFII GLICEMIA?

Avand in vedere ca acestia au un continut crescut in carbohidrati, glicemia va creste dupa consumul lor.

Cartofii dulci portocalii au un index glicemic mai mare, ceea ce inseamna ca pot creste glicemia mai mult in comparatie cu alti cartofi dulci. Indiferent de tipul de cartof dulce pe care il alegeti, limitati cantitatea si gatiti-i prin fierbere in apa sau la abur.

Atunci cand ii consumati cu moderatie, toate tipurile de cartofi sunt benefice pentru ca au un continut mare de antioxidanti, vitamine si minerale.

Cartoful dulce reprezinta o alegere nutritionala superioara cartofului alb. Chiar si asa, cartoful dulce trebuie consumat cu moderatie pentru a nu avea efecte negative asupra glicemiei.

Optati intotdeauna pentru un cartof de dimensiune medie pe zi.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru: Femeile si diabetul zaharat.

Pentru tutoriale despre diabetul zaharat si nu numai va recomandam canalul de Youtube: Dr. Daniela Petrache.

Pentru consultatii la medicul nostru colaborator accesati: Clinica Virtuala Dr. Petrache.

Pentru retete pentru diabetici, va recomandam blogul culinar: Retete pentru diabetici.

Avem un grup de sprijin si suport unde va asteptam: Despre diabet si nutritie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *