Calculul aportului caloric si distributia pe principii alimentare

Calculul aportului caloric si distributia pe principii alimentare

Calculul aportului caloric, dar si distributia pe principii alimentare va este prezentata mai jos.

MODUL DE CALCUL AL GREUTATII IDEALE

Formula Broca

  • Gi (kg) = H (cm) – 100.

Formula Lorentz

  • barbati: Gi (kg) = H (cm) – 100 – (H (cm) – 150)/4;
  • femei: Gi (kg) = H (cm) – 100 – (H (cm) – 150)/2,5;
  • doar pentru cei peste 18 ani.

Formula Metropolitan Life Insurance

  • barbati: Gi (kg) = 50 + 0,75x(H (cm) – 150) + (V (ani) – 20)/4;
  • femei: Gi (kg) = (50 + 0,75x(H (cm) – 150) + (V (ani) – 20)/4) x 0,9.

NB: Gi=greutatea ideala, H=inaltimea, V=varsta

CALCULUL APORTULUI CALORIC

Repaus la pat

  • Gi x 20 kcal/kg.

Sedentari

  • Gi x 25 kcal/kg.

Efort mediu

  • Gi x 30 – 35 kcal/kg.

Efort mare

  • Gi x 40 – 45 kcal/kg.

DISTRIBUTIA CALORIILOR PE CELE 3 PRINCIPII ENERGETICE

  • glucide:
    • 50 – 60%;
    • minim 30 g fibre.
  • grasimi:
    • 20 – 35%;
    • grasimi saturate: <10%, eventual <7%;
    • grasimi polinesaturate: <10%;
    • grasimi mononesaturate: cca 10%.
  • colesterol:
    • < 250 mg/dl.
  • omega 3/omega 6:
    • 1:4.
  • proteine:
    • 15 – 20%;
    • 1/2 vegetale;
    • 1/2 animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *