Cafeaua este sanatoasa daca …

Cafeaua este sanatoasa daca ...

Cafeaua este cea mai populara bautura din lume. Pentru unele persoane cafeaua reprezinta unica sursa de antioxidanti din dieta.

CAFEAUA ESTE SANATOASA DACA …

Iata cateva sfaturi care fac din cafea un element benefic din mai multe puncte de vedere.

PRIMUL SFAT

Primul sfat este sa nu consumati cafea dupa ora 2 dupa-amiaza. Cafeaua este una din cele mai bogate surse de cofeina. Cofeina este un stimulent, tocmai de aceea este atat de populara.

Cofeina ne da energie si ne ajuta sa nu ne mai simtim obositi, insa daca veti consuma cafea mai tarziu de ora 2 dupa-amiaza, efectele sale va pot distruge somnul. Un somn slab este asociat cu mai multe probleme de sanatate. Tocmai de aceea este important sa nu beti cafea tarziu in zi.

Daca trebuie neaparat sa beti cafea, alegeti cafeaua decofenizata sau o cana de ceai care contine mai putina cofeina in comparatie cu o cana de cafea.

AL DOILEA SFAT

Al doilea sfat este legat de cantitatea de zahar pe care o adaugati in cafea. Daca sunteti diabetici, zaharul nu are ce sa caute in cafea, el poate fi inlocuit cu indulcitori.

Cafeaua este sanatoasa, insa se poate transforma foarte usor in ceva daunator. Adaugarea unei cantitati mari de zahar in cafea face exact asta, transforma o bautura sanatoasa intr-una daunatoare.

Zaharul adaugat este unul din cele mai daunatoare alimente din dieta moderna. Daca nu puteti consuma cafeaua neindulcita, mai bine adaugati un indulcitor natural, precum stevia.

AL TREILEA SFAT

Al treilea sfat este legat chiar de calitatea cafelei. Va recomand sa alegeti o firma respectata, eventual una ce produce cafea organica.

Calitatea cafelei poate varia enorm in functie de metoda de procesare, dar si modul in care boabele de cafea au crescut.

Boabele de cafea tind sa fie stropite cu pesticide sintetice si alte chimicale ce nu au fost niciodata intentionate pentru consumul uman. Efectele pesticidelor asupra sanatatii sunt controversate.

Exista in prezent putine dovezi conform carora pesticidele in cantitate mica pot dauna sanatatii. Cu toate acestea, daca va faceti griji despre continutul de pesticide din cafeaua dumneavoastra, luati in considerare cumpararea de cafea produsa organic. Aceasta trebuie sa contina cantitati mai mici de pesticide.

AL PATRULEA SFAT

Al patrulea sfat este legat de cantitatea de cafea pe care o consumati. In timp ce un consum moderat de cafea este sanatos, consumul de prea multa cafea ii poate reduce beneficiile.

Un consum excesiv de cofeina poate avea efecte adverse serioase, cu toate ca sensibilitatea oamenilor difera de la o persoana la alta. Este bine sa nu depasiti 2,5 mg de cofeina pe kilogram corp.

In general, o ceasca obisnuita de cafea contine circa 95 mg de cofeina. In consecinta pentru o persoana de 80 de kilograme doua cesti de cafea pe zi sunt suficiente.

AL CINCILEA SFAT

Va recomand sa adaugati putina scortisoara in cafea. Scortisoara este un condiment delicios care se imbina foarte bine cu aroma cafelei. Scortisoara, asa cum am spus intr-un tutorial anterior poate reduce glicemia, colesterolul, dar si trigliceridele. Pentru a reduce riscul de efecte adverse posibile, optati pentru scortisoara Ceylon in loc de scortisoara Cassia.

AL SASELEA SFAT

Puteti adauga si putina cacao in cafea. Cacaua este plina de antioxidanti si se asociaza cu mai multe beneficii pentru sanatate, inclusiv reducerea riscului de boala cardiovasculara. Incercati sa adaugati putina pudra de cacao in cafea pentru un plus de gust.

CONCLUZIA …

Pe scurt, cafeaua este o bautura extrem de populara cunoscuta pentru efectele sale. Cel mai important este sa evitati adaugarea exagerata de zahar in cafea, ii puteti da savoare folosind ingrediente ce aduc beneficii in plus pentru sanatate precum cacaua si scortisoara.

Va invitam sa lecturati si articolul nostru intitulat: Nu consuma daca ai ficat gras.

Nu uitati sa dati Like paginii noastre de FaceeBook: Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

Pentru Dr. Petrache accesati:

Pentru tutoriale GRATUITE despre diabet si stil de viata sanatos accesati canalul de YouTube: Dr. Petrache.

Reteta propusa azi de colegii nostri de la Retete pentru diabetici este: Cloud bread pentru diabetici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *